FI/Prabhupada 0034 - Jokainen vastaanottaa tietoa auktoriteeteilta



Lecture on BG 7.1 -- Durban, October 9, 1975

Luku seitsämän "Tieto absoluuttisesta". On kaksi asiaa: absoluuttinen ja suhteellinen. Tämä on suhteellinen maailma. Täällä emme voi ymmärtää yhtä asiaa ilman toista. Heti kun sanomme, että "Tässä on poika" niin on oltava myös isä. Heti sanoessamme "Tässä on aviomies" on oltava vaimo. Kun sanomme "Tässä on palvelija" niin hänellä on myös oltava johtaja. Kun toteamme "Täällä on valoa" niin on oltava olemassa myös pimeys. Tätä kutsutaan suhteelliseksi maailmaksi. Yksi asia on ymmärrettävä toisilla suhteellisilla käsitteillä, mutta on olemassa toinen maailma. Sitä kutsutaan absoluuttiseksi maailmaksi. Siellä herra ja palvelija ovat samat. Heidän välillään ei ole eroa vaikka toinen on herra ja toinen palvelija niin heidän asemansa ovat silti samat.

Bhagavad-gītān seitsämäs luku antaa meille vihjeitä absoluuttisesta maailmasta ja absoluuttisesta tiedosta. Sen miten tuo tieto on saavutettavissa kertoo absoluuttinen Korkein Herra, Kṛṣṇa. Kṛṣṇa on absoluuttinen korkein henkilö.

īśvaraḥ paramaḥ kṛṣṇaḥ
sac-cid-ānanda-vigrahaḥ
anādir ādir govindaḥ
sarva-kāraṇa-kāraṇam
(Brahma-saṁhitā 5.1)

Tämän määritelmän Herra Brahmā antaa Kṛṣṇasta hyvin auktoriteettisessa kirjassaan Brahma-saṁhitāssa. Kirjan keräsi Śrī Caitanya Mahāprabhu Etelä-Intiasta ja esitteli sen bhaktoilleen kun palasi takaisin Etelä-Intian kierrokseltaan. Siksi me hyväksymme tämän kirjan, Brahma-saṁhitān hyvin auktoritäärisenä. Tämä on meidän tiedon hankkimismenetelmämme. Me vastaanotamme tiedon auktoriteeteiltä. Jokainen vastaanottaa tietoa auktoriteetilta, mutta yleinen auktoriteetti ja meidän menetelmämme auktoriteettien hyväksymiseksi on hiukan erilainen. Kun hyväksymme jonkun auktoriteetin niin se merkitsee, että myös hän hyväksyy häntä edeltävän auktoriteetin. Kukaan ei voi alkaa itse auktoriteetiksi. Se ei ole mahdollista. Sellainen olisi epätäydellistä. Olen antanut tämän esimerkin useasti, että lapsi oppii asioita isältään. Lapsi kysyy isältä "Isä, mikä tämä kone on?" ja isä vastaa "Rakas lapseni, sitä kutsutaan mikrofoniksi." Niinpä lapsi saa tiedon isältään "Tämä on mikrofoni." Kun lapsi sitten kertoo jollekin toiselle, että "Tämä on mikrofoni" niin asia pitää paikkansa. Vaikka hän on yhä lapsi niin hänen ilmaisunsa on oikein, koska hän on saanut tiedon auktoriteetilta. On sama tilanne jos saamme tietoa auktoriteetilta niin voin olla vaikka lapsi, mutta ilmaisuni on oikeaa. Tämä on meidän tiedon saamisen menetelmämme. Emme valmista tietoa.

Tämä menetelmä kerrotaan Bhagavad-gītān neljännessä luvussa. Evaṁ paramparā-prāptam imaṁ rājarṣayo viduḥ (BG 4.2) Tämä paramparā järjestelmä...

imaṁ vivasvate yogaṁ
proktavān aham avyayam
vivasvān manave prāha
manur ikṣvākave 'bravīt
(BG 4.1)

Evaṁ paramparā. Absoluuttinen tieto voidaan siis saavuttaa kun kuulemme sen Absoluuttiselta. Kukaan henkilö suhteellisessa maailmassa ei voi antaa meille absoluuttista tietoa. Se ei ole mahdollista, joten täällä ymmärrämme absoluuttista maailmaa ja absoluuttista tietoa korkeimmalta henkilöltä, absoluuttiselta henkilöltä. Absoluuttinen henkilö tarkoittaa anādir ādir govindaḥ (Bs. 5.1) Hän on alkuperäinen henkilö, mutta Hänellä ei ole alkuperää. Hän on siis absoluuttinen. Ei tule ajatella Hänen olevan jonkun muun aikaansaama. Se on Jumala. Tässä luvussa todetaankin, että śrī bhagavān uvāca, absoluuttinen henkilö... Bhagavān merkitsee absoluuttista henkilöä, joka ei ole riippuvainen kenestäkään muusta.