FI/Prabhupada 0175 - Dharma edustaa muutosta variksista joutseniksi



Lecture on SB 1.8.33 -- Los Angeles, April 25, 1972

Kaikki kirjallisuus, jolla ei ole yhteyttä tietoon Jumalasta, tad, tad vayasam tirtham on kuin varisten huvittelupaikka. Missä varikset viettävät aikaansa? Saastaisissa paikoissa. Kun joutsenet taas, valkoiset joutsenet ovat mielellään hyvässä, selkeävetisessä lammessa puutarhan keskellä, jossa on lintuja. Jopa eläinten keskuudessa on siis eroja. Joutsenten luokka ja varisten luokka. Luonnollinen jako. Varikset eivät mene joutsenten luokse. Joutsenet eivät mene varisten luokse. Samalla tavalla ihmisten yhteisöissä on varisten luokkaan ja joutsenten luokkaan kuuluvia ihmisiä. Joutsenten luokan ihmiset tulevat tänne, koska täällä kaikki on selvää, hyvää, mukavaa filosofiaa, hyvää ruokaa, hyvää koulutusta, hyvää pukeutumista, hyvää mieltä ja kaikki on hyvää. Kun taas varisten luokkaan kuuluvat ihmiset menevät joihinkin yökerhoihin, kaikenlaisin juhliin, striptease-esityksiin ja sen sellaisiin. Voitte nähdä tällaista varisten kaltaista käytöstä itsekin.

Tämä Krsna tietoisuus -liike on siis tarkoitettu joutsenten kaltaisille ihmisille. Ei varisten kaltaisille ihmisille. Ei, mutta me voimme käännyttää variksista joutsenia. Se on meidän filosofiaamme. Se, joka oli ennen varis ui nyt joutsenen tavoin. Sen voimme tehdä. Se on Krsna tietoisuuden hyöty, joten kun joutsenista tulee variksia niin sellaista on aineellinen maailma. Siitä syystä Krsna sanoo: yada yada hi dharmasya glanir bhavati (BG 4.7). Elävä olento on vangittu tähän häkin kaltaiseen aineelliseen kehoon ja yrittää tyydyttää aisteja keho toisensa jälkeen. Tämä on asemanne ja dharma tarkoittaa sitä, että varikset muutetaan vähitellen joutseniksi. Sitä on dharma. Ihminen voi esimerkiksi olla lukutaidoton, mutta hänet voidaan muuttaa koulutetuksi, sivistyneeksi ihmiseksi koulutuksen ja opetuksen avulla. Ihmiselämässä on siis sellainen mahdollisuus. En voi opettaa koiraani tulemaan bhaktaksi. Se on vaikea tehtävä. Sekin voidaan kyllä tehdä, mutta minä en välttämättä ole niin voimakas. Sillä tavalla teki Caitanya Mahaprabhu. Kun hän oli kulkemassa viidakon, Jharikhandan poikki niin tiikerit, käärmeet, peurat ja kaikki eläimet muuttuivat bhaktoiksi. Niistä tuli antaumuksellisia palvelijoita. Se oli mahdollista Caitanya Mahaprabhulle, koska Hän on Jumala Itse. Hän voi tehdä mitä tahansa. Me emme voi tehdä sitä, mutta me voimme työskennellä ihmisyhteiskunnassa.

Ei ole väliä sillä miten langennut ihminen on. Jos hän seuraa meidän ohjeitamme niin hänet voidaan muuttaa. Sitä kutsutaan dharmaksi. Dharma tarkoittaa henkilön tuomista alkuperäiseen asemaansa. Se on dharmaa. Siinä voi olla eri tasoja, mutta alkuperäisessä asemassamme me olemme erottamaton osa Jumalaa ja ymmärtäessämme olevamme erottamaton osa Jumalaa olemme tavoittaneet elämämme todellisen aseman. Sitä kutsutaan brahma-bhuta (SB 4.30.20) -vaiheeksi eli Brahman-oivalluksensa ymmärtämiseksi ja tunnistamiseksi.