HR/Prabhupada 0006 - Svi smo Bog - raj za budale

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0005
Sljedeća stranica - Video 0007 Go-next.png

Everyone Is God - Fool's Paradise - Prabhupāda 0006


Lecture on SB 1.15.49 -- Los Angeles, December 26, 1973

Svatko se pravi važan, "Ja znam. Ja znam sve. I zato nema potrebe ići guruu" Ovo je metoda kako prići guruu, duhovnom ućitelju: predaj se, "Ja znam toliko stvari koje su beskorisne. Sada me ljubazno naući." To se zove predaja. Kao sto je Arjuna rekao, śiṣyas te 'haṁ śādhi māṁ prapannam (BG 2.7). Kada su Krišna I Arjuna imali argument-raspravu i kada se situacija nije riješila, Arjuna se predao Krišni, "Moj dragi Krsna, mi sada pričamo kao prijatelji. Ali nema vise prijateljskog razgovora. Ja te prihvaćam kao svog duhovnog ucitelja. Molim te nauči me sto je moja duznost." To je Bhagavad-gītā.

Dakle osoba mora nauciti. Tad-vijñānārthaṁ sa gurum eva abhigacchet [MU 1.2.12]. To je Vedska instrukcija, što je vrijednost života? Kako se mijenja? Kako se selimo iz jednog tijela u drugo? Tko sam ja? Da li sam ja ovo tijelo ili nešto više? Takve stvari se osoba treba pitati. To je ljudski zivot. Athāto brahma jijñāsā. Takvo pitanje se treba postaviti. I u ovoj kali-yugi, bez ikakvog znanja, bez ikakvog pitanja, bez duhovnog učitelja, bez ikakve knjige, svatko je Bog. To je sve. To se dešava, raj budala. I to neće pomoći. Ovdje, o Viduri...On isto...

viduro 'pi parityajya
prabhāse deham ātmanaḥ
kṛṣṇāveśena tac-cittaḥ
pitṛbhiḥ sva-kṣayaṁ yayau
(SB 1.15.49)

On...Govorio sam o Viduri. Vidura je bio Yamaraja. I sveta osoba je bila dovedena ispred Yamaraja da dobije kaznu. I kad je sveta osoba upitala Yamaraja, da "Ja sam...ja se ne sjecam da sam u svom zivotu napravio ikakav grijeh. Zasto sam ja doveden ovdje da mi se sudi?" I Yamaraja je rekao: "Ti se ne sjecas. U svom djetinjstvu probio si jednog mrava sa iglom kroz rektum, i ona je umrla. I zato ti trebas biti kaznjen." Samo vidite. U djetinjstvu, iz neznanja, zato sto je napravio jedan grijeh, mora biti kaznjen sad. A mi dobrovoljno, protiv nacela religije "Ne ubij", mi otvaramo toliko tisuca klaonica, dajuci glupu besmislenu teoriju da zivotinja nema dusu. Samo pogledajte zabavu. I to se desava. A mi zelimo imati mir.