HR/Prabhupada 0012 - Izvor znanja dolazi slušanjem

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0011
Sljedeća stranica - Video 0013 Go-next.png

The Source Of Knowledge Should Be By Hearing - Prabhupāda 0012


Lecture on BG 16.7 -- Hawaii, February 3, 1975

Svatko od nas je nesavršen. Mi smo jako ponosni na naše oči: "Možete li mi pokazati?" Koje kvalifikacije su vase oći dobile da možete vidjeti? On ne misli: "Ja nemam kvalifikacije: ipak, ja želim vidjeti." Ove oči, oh, one su ovisne o toliko uvjeta. Sada ima struje, ti možeš vidjeti. Čim nema struje, ti ne možeš vidjeti. Onda, koja je vrijednost tvojih očiju? Ti ne možeš vidjeti što se događa iza ovoga zida. Dakle nemoj vjerovati svojim osjetilima kao izvoru znanja. Ne. Izvor znanja bi trebao biti slušajući. To se zove śruti. Stoga ime Veda je śruti. Śruti-pramāṇa, śruti-pramāṇa. Baš kao što dijete ili dječak želi znati tko je njegov otac. Dakle što je dokaz? Taj dokaz je śruti, slušajući od majke. Majka kaže: "On je tvoj otac." Dakle, on čuje, on ne zna kako je on postao njegov otac. Zato što i prije nego je njegovo tijelo bilo izgrađeno, njegov otac je bio tamo, a kako je on to mogao vidjeti? I zato gledajući, ti ne možeš utvrditi tko je tvoj otac. Moras čuti od autoriteta. Majka je autoritet. Dakle śruti-pramāṇa: dokaz je u slušanju, a ne u gledanju. Vidjeti...Naše nesavršene oči..Ima toliko prepreka. Slično tome, izravnom percepcijom, ne može se dobiti istina.

Izravna percepcija je spekulacija. Dr. Žaba Dr. Žaba spekulira što je Atlantski ocean. On je u bunaru, od tri metra i neki prijatelj ga obavijesti: "Oh, vidio sam ogromnu vodu." "Što je ta ogromna voda?" " Atlantski ocan." "Koliko je velika?" "Jako, jako velika." I Dr. Žaba razmišlja: "Možda četiri metra. Ovaj bunar je tri metra. Može biti četiri metra. U redu, pet metara. Ajde, neka je deset metara." I na taj način, spekulirajući, kako Dr. Žaba može razumjeti Atlantski Ocean ili Tihi? Možete li procijeniti duljinu i širinu Atlantika, Tihog oceana, prema špekulacijama? Dakle, prema špekulacijama, ne možete znati. Oni nagađaju toliko godina o ovom svemiru, koliko zvijezda ima tamo, koja je duljina i širina, gdje je... Nitko ništa ne zna čak i o materijalnom svijetu, a što da onda kažemo o duhovnom svijetu? To je iznad, daleko iznad.

Paras tasmāt tu bhāvo 'nyo 'vyakto 'vyaktāt sanātanaḥ (BG 8.20). Naći ćete u Bhagavad-gīti. Postoji druga priroda. Ova priroda, ono što vidite, nebo, okrugla kupola, Povrh, iznad toga, su ponovo slojevi od pet elemenata To je pokrivač. Baš kao što ste vidjeli u kokosa. On ima tvrdi pokrivač i unutar te površine je voda. Slično, unutar ovog pokrivača... Izvan pokrivača postoje pet slojeva, svaki je tisuču puta veći od onog drugog. Vodeni sloj, sloj zraka, sloj vatre. Dakle, morate proći kroz sve ove slojeve. Onda ćete doci u duhovni svijet. Svi ovi univerzumi, neograničen broj, koṭi. Yasya prabhā prabhavato jagad-aṇḍa-koṭi (Bs. 5.40) Jagad-aṇḍa znaci svemir. Koṭi, mnogi milioni grupirani zajedno, to je materijalni svijet. I iznad tog materijalnog svijeta postoji duhovni svijet, još jedno nebo. To je isto nebo. To se zove paravyoma. Dakle pomoću naših osjetila ne možemo procijeniti ni ono što je na planeti mjeseca ili planeti sunca. ovoj planeti, u ovom svemiru. Kako možete razumjeti duhovni svijet sa spekulacijom? To je budalasto.

I zato śāstra says, acintyāḥ khalu ye bhāvā na tāṁs tarkeṇa yojayet. Acintya, što je nazamislivo, izvan vase osjetilne percepcije, nemojte pokušati utvrđivati, razumjeti ili spekulirati. To je ludost. To nije moguće. Stoga mi moramo prići guruu(ucitelju). Tad-vijñānārthaṁ sa gurum evābhigacchet, samit-pāṇiḥ śrotriyaṁ brahma-niṣṭham (MU 1.2.12). To je proces.