HR/Prabhupada 0015 - Ja nisam ovo tijelo

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

I Am Not This Body - Prabhupāda 0015


Lecture on BG 9.34 -- New York, December 26, 1966

Postoji šest simptoma prisutnosti, prisutnosti duše. Rast je jedan od važnih. Dakle rast. Čim duša izađe iz ovog tijela, rast stane. Ako se dijete rodi mrtvo, oh, ono neće rasti. Oh, roditelji će reći da je beskorisno. Riješi ga se. I slično tome, Lord Krsna je dao prvi primjer Arjuni da, "Nemoj misliti da duhovna iskra koja prebiva u tijelu, zbog cije prisutnosti, tijelo raste od djetinjstva do dječaštva, od dječaštva do mladosti, od mladosti do starosti. Prema tome, kada ovo tijelo postane beskorisno, neprimjetno, duša napusti ovo tijelo. Vāsāṁsi jīrṇāni yathā vihāya (BG 2.22). Baš kao što bacimo staru haljinu i uzmemo još jednu novu haljinu, slično tome, prihvatimo drugo tijelo. I mi smo prihvatili novo tijelo ne prema nasem izboru. Taj izbor ovisi o zakonima prirode. Taj izbor ovisi o zakonu prirode. Ne možete reći u trenutku smrti, ali možete se sjetiti. Možete reći da, mislim reći, individualnost i izbor je tu. Yaṁ yaṁ vāpi smaran loke tyajaty ante kalevaram (BG 8.6). Samo, u trenutku svoje smrti, vaš mentalitet, kako vaše misli se razviju, dobiti ćete sljedeće rođenje prema tom tijelu. I inteligentan čovjek, koji nije lud treba razumjeti da Ja nisam ovo tijelo. Prva stvar. Ja nisam ovo tijelo. Onda će razumjeti koja je njegova dužnost? Oh, kao duhovna duša, koja je njegova dužnost?

Njegova duznost, ona je navedena u Bhagavad-giti u zadnjem stihu Devetog Poglavlja, da je duznost man-manā bhava. Mi mislimo o necemu. Svatko od nas, utjelovljen, mi mislimo o necemu. Bez razmišljanja, i na trenutak, ne možete ostati. To nije moguce. Dakle to je duznost. Mislite na Krsnu. Mislite na Krsnu. Morate misliti na nesto. Dakle gdje je steta ako mislite na Krsnu? Krishna ima toliko aktivnosti, toliko knjiga i toliko mnogo stvari. Krišna ovdje dolazi. Imamo svezaka i svezaka knjiga. Ako želite razmišljati o Krsni, možemo vam dati toliko književnosti da ne mozete zavrsiti za cijeli zivot ako citate dvadeset-cetiri sata. Dakle misliti na Krsnu, je dovoljno. Mislite na Krsnu. Man-manā bhava. Oh, ja mogu misliti na tebe.

Kao što osoba koja služi svog šefa. Oh, on uvijek misli na tog šefa. Oh, moram doći tamo u devet sati i taj šef ce biti nezadovoljan. On misli na neki cilj. Takav način razmišljanja nije koristan. Zato On kaže, bhava mad-bhaktaḥ. "Misli na mene sa ljubavlju." Kada gospodar, kada, mislim reći, kada sluga misli na gospodara, tu nema ljubavi. Razmišlja na funtu-šiling-peni. "Jer ako ja ne dođem u svoju kancelariju, točno u devet sati, oh, kasnit ću, i izgubit cu dva dolara." I zato on misli, ne na šefa, on misli na funtu-shilling-peni. I taj način razmišljanja vas neće spasiti. Zato On kaže, bhava mad-bhaktaḥ. " Postani Moj bhakta. Onda će tvoje misli o Meni biti lijepe." I što je bhakti? Mad-bhaktaḥ.

Devocija...devocija znaci služenje. Mad-yājī. Ponudite neku službu za Gospodina. Kao što smo mi uvijek angažirani ovdje. Kada god dođete naći ćete nas angažirane u nekoj dužnosti. Dakle, mi smo proizveli neku dužnost. Samo mislite na Krišnu.