HR/Prabhupada 0050 - Oni ne znaju što je sljedeći život

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0049
Sljedeća stranica - Video 0051 Go-next.png

They do not Know What is Next Life - Prabhupāda 0050


Lecture on BG 16.5 -- Calcutta, February 23, 1972

Priroda nam po nalogu Krišne daje nam priliku, daje nam priliku da izađemo iz zapletenosti rođenja i smrti: janma-mṛtyu-Jara-vyādhi duḥkha-doṣānudarśanam (BG 13.9). Osoba bi trebala biti inteligentna da vidi probleme od ovih četiri problema života: janma-mṛtyu-Jara-vyādhi. To je čitav Vedski sustav - kako izaći iz tih okova. Ali one (Vede) daju priliku da: "Uradi ovo, uradi ovako, uradi ovako," tako regulirate život, tako da na kraju možeš izaći.

Stoga je Bhagavān (Krišna) rekao, daivī sampad vimokṣāya (BG 16.5). Ako ste razvili daivī sampat, ove osobine, kao što je opisano - ahimsa, sattva-saṁśuddhiḥ, ahimsa, mnoge stvari - tada ćete izaći, vimokṣāya. Nažalost, moderna civilizacija ne zna što je vimokṣāya. Oni su tako slijepi. Oni ne znaju da postoji neki stav koji se zove vimokṣāya. Oni ne znaju. Oni ne znaju što je slijedeći život. Ne postoji obrazovni sustav. Putujem po cijelom svijetu. Ne postoji niti jedna institucija koja je namijenjena za davanje edukacije o seljenju duše, kako netko može dobiti bolji život. Ali, oni ne vjeruju, nemaju znanja. To je āsurī sampat. To će biti opisano ovdje: pravṛttiṁ ca nivṛttiṁ ca Jana nema vidur āsurāḥ. Pravṛttim. Pravṛttim znači privlačnost ili privrženost. Za koje aktivnosti treba biti vezan, a za koje ne, da, asure, oni ne znaju.

pravṛttiṁ ca nivṛttiṁ ca
janā na vidur āsuraḥ
na śaucaṁ nāpi cācāro
na satyaṁ teṣu vidyate
(BG 16.7)

To su asure. Oni ne znaju kako bi njihov život trebao biti usmjeren, u kojem smjeru. To se zove pravṛtti. Od kakve vrste života bi trebali biti odvojeni, odustati, nivrtti. Pravṛttis tu jīvātmana. To je još jedan. Bhunam. Nivṛttis na D. mahāphalām. Cijela Sastra, cijeli Vedski sistem je za pravṛtti-nirvṛtti. Oni (Vede) postepeno obrazuju. Baš kao što je Loke vyavāyāmiṣa-madya-seva nitya sujantoḥ. Živo biće ima prirodnu sklonost za vyavāya, seksualni život; i madya sevāḥ, intoksikaciju; āmiṣa sevāḥ, i jedenje mesa. Prirodni instinkt postoji. Ali, asure, oni ne pokušavaju to zaustaviti. Žele povećati. To je asura život. Ja sam dobio neku bolest. Ako se želim izliječiti, liječnik mi daje neki recept "Ne uzimaj ovo." Baš kao što je dijabetes pacijent. Njemu je zabranjeno: "Nemojte uzimati šećer, ne uzimajte škrob." Nivrtti. Isto tako, Sastra nam daje smjer trebali bi prihvaćati neke stvari, a neke ne bi trebali prihvaćati, Sastra. Baš kao u našem društvu, mi smo pokupili najnužniji nivrtti i pravṛtti. Pravṛtti ... Mi nalažemo našim studentima, "Nema nezakonitog seksualnog života, nema jedenja mesa, ne, āmiṣa-seva." Āmiṣa-Seva nitya sujantoḥ. Ali Sastra kaže da, ako se možeš odreći, nivṛttis tu mahāphalām, onda je tvoj život uspješan. No, nismo spremni. Ako nisi spreman prihvatiti pravṛttis i ne prihvatiti nivṛttis, onda trebate znati da je to asura. Krišna ovdje kaže, pravṛttiṁ ca nivṛttiṁ ca Jana nema vidur āsurāḥ (BG 16.7). Oni ne ... "Oh, što je to?" Oni kažu, čak i veliki, veliki swamīs će reći: "Oh, što je tu krivo? Možete jesti bilo što. Nema veze. Možeš činiti šta želiš. Jednostavno mi daj naknadu, a ja ću vam dati neku posebnu mantru. "Te se stvari dešavaju.