Please join, like or share our Vanipedia Facebook Group
Go to Vaniquotes | Go to Vanisource | Go to Vanimedia


Vanipedia - the essence of Vedic knowledge

HR/Prabhupada 0068 - Svatko treba raditi

From Vanipedia


Everyone Has to Work - Prabhupāda 0068


Lecture on SB 6.1.45 -- Laguna Beach, July 26, 1975

Nitai: "U ovom životu, svaka osoba proporcionalno stupnju različitih vrsta rada, bilo religioznog ili nereligioznog, kao što se rad vrši i u idućem životu, ista osoba, do istog stupnja, istu vrstu rada, mora uživati ili patiti rezultat svog djelovanja - karmu.

Prabhupāda:

yena yāvān yathādharmo
dharmo veha samīhitaḥ
sa eva tat-phalaṁ bhuṅkte
tathā tāvad amutra vai
(SB 6.1.45)

U prošlom stihu razmotrili smo, dehavān na hy akarma-kṛt. Svatko tko ima ovo materijalno tijelo, on mora raditi. Svatko mora raditi. U duhovnom tijelu također morate raditi. I u materijalnom tijelu morate raditi. Zbog toga što je princip rada duša - duša je životna sila - zato uvijek radi. Živo tijelo znači da postoji kretanje. Postoji rad. Ono ne može sjediti besposleno. U Bhagavad-gīti je rečeno: "Nitko ne može biti besposlen čak ni na trenutak." To je simptom živog bića. Taj rad se odvija u skladu s određenim tijelom. Pas se kreće, i čovjek se također kreće. Ali čovjek misli da je veoma civiliziran jer se kreće pomoću automobila. Obojica se kreću, ali čovjek ima određenu vrstu tijela pomoću kojeg može napraviti vozilo ili bicikl i nastaviti se kretati. On misli "Ja se krećem većom brzinom od psa; dakle, ja sam civiliziran." To je današnji mentalitet. On ne zna koja je razlika između kretanja brzinom od 50 milja, 5 milja, 5000 milja, ili 5 milijuna milja. Svemir je beskrajan. Koju god brzinu otkrijete, još uvijek nije dovoljno. Još uvijek nije dovoljno.

To nije život "Zbog toga što se krećem brže od psa, ja sam civiliziran."

panthās tu koṭi-śata-vatsara-sampragamyo
vāyor athāpi manaso muni-puṅgavānāṁ
so 'py asti yat-prapada-sīmny avicintya-tattve
govindam ādi-puruṣaṁ tam ahaṁ bhajāmi
(Bs. 5.34)

Naša brzina...Što će nam brzina? Zato što želimo doći do nekog cilja, to je brzina. Pravi cilj je Govinda, Višnu.. na te viduḥ svārtha-gatiṁ hi viṣṇu. Oni se kreću različitim brzinama, no ne znaju koji je cilj. Jedan veliki pjesnik iz naše zemlje, Rabindranath Tagore, napisao je članak - pročitao sam ga kada sam bio u Londonu. U vašoj zemlji, u zapadnim zemljama, automobili se kreću velikim brzinama. Rabindranath Tagore je bio pjesnik. On je mislio: "Zemlja ovih Engleza tako je mala, da će pasti u ocean jer se kreću tako velikom brzinom." To je njegov komentar. Zašto se kreću tako brzo? Slično, mi se krećemo tako brzo da bismo došli u pakao. To je naš položaj, jer ne znamo koji je cilj. Ako ne znam koji je cilj, a vozim automobil punom brzinom, što će biti rezultat? Rezultat će biti katastrofa. Moramo znati zašto se krećemo. Kao što se rijeka kreće, teče, ali cilj joj je more. Kada rijeka stigne do mora, više nema cilj. Slično tome, mi moramo znati koji je naš cilj. Cilj je Višnu, Bog. Mi smo djelići Boga. Mi smo... na ovaj ili onaj način, pali smo u ovaj materijalni svijet. Dakle, cilj našeg života je vratiti se natrag kući, Bogu. To je naš cilj. Nema drugog cilja. Naš pokret za svjesnost Krišne uči "Popravite cilj svog života." A koji je to cilj? Povratak kući, povratak Bogu. Vi idete u ovom smjeru, suprotnom smjeru, prema paklu. To nije vaš cilj. krenite u ovom smjeru, natrag prema Bogu. To je naša propaganda.