HR/Prabhupada 0111 - Slijedi instrukciju, onda ćeš svugdje biti na sigurnom

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0110
Sljedeća stranica - Video 0112 Go-next.png

Follow the Instruction, Then You are Secure Anywhere - Prabhupāda 0111


Morning Walk -- February 3, 1975, Hawaii

Bhakta (1): Srila Prabhupada, gdje možemo pronaći svoj autoritet?

Prabhupada: guru je autoritet.

Bhakta (1): Ne, znam, ali za njegove druge postupke, osim samo slijeđenja četiri propisana načela i mantranja šesnaest krugova. On čini mnoge druge stvari tijekom dana. Gdje da nađe sebi autoritet ukoliko, recimo ne živi u hramu?

Prabhupada: Ne razumijem. Autoritet je guru. Vi ste prihvatili.

Bali Mardana: Za sve.

Jayatīrtha: Recimo da radim negdje vani, živim vani, ali ne dajem 50% od svojih prihoda. To dakle znači da je posao koji obavljam, zapravo u nadležnosti (odobrenju) moga gurua?

Prabhupada: Onda ne pratiš upute gurua. To je jasna činjenica.

Jayatīrtha: Dakle, to znači da je cijela aktivnost tijekom dana, rad, to zapravo znači da ja ne pratim upute gurua. To je neovlaštena aktivnost.

Prabhupada: Da. Ako ne slijediš upute gurua, onda si odmah pao. To je način. Zašto inače pjevaš, yasya prasādād bhagavat-prasādo? Moja je dužnost zadovoljiti gurua. Inače nisam nigdje. Dakle, ako ti je draže da si nigdje, tada budi neposlušan kako god ti se sviđa. No, ako želiš biti postojan na svom položaju, onda morš strogo slijediti upute gurua.

Bhakta (1): Možemo razumjeti sve tvoje upute jednostavno čitajući tvoje knjige.

Prabhupada: Da. U svakom slučaju, slijedite upute. To se je zahtijev. Slijedite upute. Gdje god da se nađete, bez obzira gdje se zateknete, biti ćete sigurni. Slijedite upute. Tada ste sigurni svugdje. Nije važno gdje ste. Baš kao što sam vam rekao da sam vidio svoga Guru Maharaja ne više od deset dana u svom životu, ali sam slijedio njegove upute. Bio sam grhastha, nikada nisam živio u Mathu, u hramu. To je praktično. Mnoga moja braće po Bogu preporučivali su: "On bi trebao raditi službu u ovom hramu u Bombayu, ovom, onom, ondje..." Guru Maharaj je rekao, "Da, bolje je da živi vani. To je dobro, i on će učiniti ono što je potrebno u dogledno vrijeme."

Bhakte: Jaya! Haribol!

Prabhupada: On je tako govorio. U to vrijeme nisam mogao razumjeti što on očekuje. Naravno, znao sam da je želio da propovijedam.

Yaśodānandana: Mislim da si to učinio u velikom stilu.

Bhakte: Jaya, Prabhupada! Haribol!

Prabhupada: Da, učino sam to u velikom stilu, jer strogo slijedim upute svog Guru Maharaja, to je sve. Inače nemam snage. Nisam igrao nikakvu magiju. Jesam li? Je sam li proizvodio nekakvo zlato? (Smijeh) Ipak, ja sam dobio bolje učenike nego li guru koji proizvodi zlato.