HR/Prabhupada 0120 - Neshvatljive mistične moći

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0119
Sljedeća stranica - Video 0121 Go-next.png

Inconceivable Mystic Power - Prabhupāda 0120


Morning Walk At Cheviot Hills Golf Course -- May 17, 1973, Los Angeles

Prabhupāda: Jeste li preveli ili ne?

Svarūpa Dāmodara: Nepojmljivo?

Prabhupāda: Da. Nepojmljivo ili mistično.

Svarūpa Dāmodara: Mistične moći.

Prabhupāda: Da.

Svarūpa Dāmodara: Ja upravo prikupljam što je Śrīla Prabhupāda objasnio, različite acintya-śaktis koje promatramo.

Prabhupāda: Ovdje acintya-śakti pravi, pomaglicu, maglu. Vi nemate snagu otkloniti to. Izvan vaše je moći. Možete to premetanjem riječi pojasniti...

Osoba u prolazu: Dobro jutro.

Prabhupāda: Dobro jutro. ...to "Takve kemikalije, takve molekule, tako to" ima jako mnogo stvari. Ali (smijući se) nemate moći otkloniti to.

Svarūpa Dāmodara: Da. Oni imaju pojašnjenja kako se magla stvara. Oni to zovu...

Prabhupāda: To vi možete činiti. To je što i ja mogu napraviti. To nije veliko priznanje. Ali, ako znate kako se formira, a zatim ga neutralizirati.

Svarūpa Dāmodara: Znamo kako se formira. Znamo kako je formirana.

Prabhupāda: Da. Tako znate, onda otkrijete, neutralizirate. Baš kao nedavno, u ratu je bačena atomska brahmāstra. Sa druge strane... brahmāstra znači prekomjerna toplina. Oni su uzrokovali nešto, preoblikovali u vodu. Jer poslije vrućine, tu mora biti voda. Onda, gdje je tu nauka?

Svarūpa Dāmodara: To je baš kao mlijeko. Mlijeko izgleda bijelo, ali, zapravo je voda. Oni ga zovu, to je koloidna suspenzija proteina, te kazeina, u vodi. Dakle, na sličan način, magla je samo koloidna suspenzija vode u zraku.

Prabhupāda: Da. Ukoliko zapalite malo vatre. Biti će odmah rastjerana. Voda se može otkloniti vatrom. Stoga to napravite. Ako to ne mogu. Vi samo bacite bombu. Biti će vrućine, i magla će se rastjerati. Učini to.

Karandhara: To bi raznjelo planetu. Raznjelo bi planetu. (smijeh)

Prabhupāda: Hare Kṛṣṇa. Voda se može suzbiti vatrom ili zrakom. Svi to znaju. Vi to napravite, suzbijanje. To su za vas mistične moći. Možete govoriti sve besmislice, ali ne može djelovati protiv toga. Stoga je to mistična moć. Slično tomu, ima tako mnogo stvari. To je acintya-śakti. Ne mogu se niti sjetiti. Po prirodi je tako, čim sunce izađei - nema više magle. Sve završeno. Malo povećanje temperature od sunca, sve riješi. Nīhāram iva bhāskaraḥ. Ovaj primjer je dan u Bhāgavati. Nīhāra, zove se nīhāra. Baš kao nīhāra nestane usljed bhāskara, sunca, slično, ako netko može probuditi svoju uspavanu pobožnost, sve je riješeno, sve njegove reakcije na grešna djelovanja, završene. Nīhāram iva bhāskaraḥ. Odmah si stvorio.... Izračunajte sunčev kemijski sastav, te kemikalije. Samo stvorite sunce i bacite ga. Jednostavnim teoretisanjem o budućnosti, blef i žongliranje riječima, to nije dobro.

Svarūpa Dāmodara: To je zapravo što istraživanje znači. Istraživanje znači razumjeti ono što nije bilo znano prije.

Prabhupāda: Da. Istraživanje znaći da vi priznajete da ste svi ludaci i nitkovi. Istraživanje namjenjeno za koga? Tko ne zna. Inače gdje je pitanje istraživanja? Vi ne znate. Vi to priznajete. Tako mnogo mističnih moći je tu. Vi ne znate kako se to radi. Zbog toga morate prihvatiti nezamislive moći. I bez prihvaćanja ovog principa o nepojmljivim moćima, nema značenje Boga. Ne onako kako je Bala-yogī postao bog. To je za nitkove, budale. Ali, oni koji su inteligentni, oni će da testiraju nezamislive moći. Baš kao što mi prihvatamo Kṛṣṇu za Boga- nezamiliva moć. Mi prihvaćamo Rāmu- nezamislivu moć. Ne tako jeftino. Jedan lopov dođe i kaže: "Ja sam utjelovljenje Boga." Drugi nitkov prihvaća. Nije to tako. "Ramakrishna je Bog." Mi to ne prihvaćamo. Moramo vidjeti nepojmljivu mističnu moć. Baš kao što je Kṛṣṇa, kao dijete, podigao brdo. To je nezamisliva mistična moć. Rāmacandra, On je izgradio most od kamena, bez stubova. Kamen počeo plutati. "Ajde". Dakle, to je nezamisliva snaga. A budući da ne možete shvatiti ove nepojmljive moći, kako su opisane, što kažu, "Oh, to su sve priče." Kako se zove? Mitologija? Ali ti veliki, veliki mudraci, Vālmīki i Vyāsadeva i druge ācārye, oni su jednostavno gubili svoje vrijeme u pisanju mitologije? Tako veliki učenjaci? A da nisu tumačiti to kao mitologiju. Oni su prihvatali kao stvarnu činjenicu. Izbio je šumski požar. Svi prijatelji i dječaci pastiri, su postali uznemireni. Potrčali su prema Kṛṣṇi: "Kṛṣṇa šta da radimo?" "Sve uredu". On je prosto progutao svu vatru. To je nepojmljiva mistična moć. To je Bog. Aiśvaryasya samagrasya vīryasya yaśasaḥ śriyaḥ (Viṣṇu Purāṇa 6.5.47). Ovih šest obilja u cijelosti. To je Bog. Nezamisliva energija ili mistična moć, mi smo ju dobili također. Veoma minutna količina. Toliko toga se događa u našem tijelu. Mi ne možemo objasniti. Isti primjer. Moji nokti rastu upravo u formi. Iako su pokvareni od bolesti, opet oni rastu. Ne znam što se događa u mašineriji toga, ali nokti izlaze, upravo kako dolikuje položaju i sve. To dolazi iz mog tijela. Tako da je to mistična moć. To je mistična moć za mene i za liječnike, svima ... Oni ne mogu objasniti.