HR/Prabhupada 0170 - Trebamo slijediti Goswamije

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0169
Sljedeća stranica - Video 0171 Go-next.png

We Have to Follow the Gosvamis - Prabhupāda 0170


Lecture on SB 1.7.8 -- Vrndavana, September 7, 1976

Dakle ova samhita... Samhita znači Vedska književnost. Postoje mnogi nitkovi, koji kažu da "Bhagavatu nije napisao Vyasadev, nego neki Bopadev." Tako kažu. Mayavadi, Nirišvaravadi. Jer premda je Nirišvaravadi, ili Mayavadi lider Šankaračarya, on je napisao komentar na Bhagavad-gitu, ali nije mogao ni dotaknuti Šrimad-Bhagavatam, jer u Šrimad-Bhagavatamu sve je veoma lijepo uređeno, kṛtvānukramya, Mayavadi ne mogu dokazati da je Bog neosoban. Oni ne mogu to učiniti. Ono što oni čine je da čitaju Bhagavatam na njihov osobni način, što ne dotiče bilo kojeg razumna čovjeka. Znao sam vidjeti kako veliki Mayavadiji objašnjavaju neki stih iz Šrimad-Bhagavatama, gdje kaže "Jer ti si Bog, stoga kad si ti zadovoljan, onda je Bog zadovoljan." To je njihova filozofija. "Nema potreba da zadovoljimo Boga ponaosob. Jer ako si ti zadovoljan ispijajući vino, onda je i Bog zadovoljan." To je njihovo objašnjenje.

Stoga Čeitanya Mahaprabhu je osudio ovakvo Mayavadi tumačenje. Čeitanya Mahaprabhu je rekao, māyāvādi-bhāṣya śunile haya sarva-nāśa (CC Madhya 6.169). Māyāvādī kṛṣṇe aparādhī. On je jasno rekao. Nema kompromisa.. Mayavadiji, oni su uveliko vrijeđaoci Krišne. Tān ahaṁ dviṣataḥ krūrān (BG 16.19), Krišna također kaže, da su veoma, veoma zavidni na Krišnu. Krišna je dvi-bhuja-muralīdhara, śyāmasundara, dok Mayavadiji objašnjavaju da "Krišna nema ruke, nema noge. Sve je to imaginacija." Koliko je to uvrijedljivo, oni to ne znaju. Međutim, Čeitanya Mahaprabhu da bi upozorio ljude poput nas, jasno je govorio "Ne idite kod Mayavadija." Māyāvādi-bhāṣya śunile haya sarva-nāśa. Māyāvādī haya kṛṣṇe aparādhī. Ovo je izjava Šri Čeitanye Mahaprabhua.

Dakle budite veoma, veoma oprezni. Nemojte ići slušati bilo kojeg Mayavadija. Postoje mnogi Mayavadiji koji su odjeveni poput Vaišnava. Šri Bhaktivinod Thakur pojašnjava o njima, ei 'ta eka kali-celā nāke tilaka gale mālā, znači "To je sljedbenik od Kali. Premda ima tilak na nosu i perle oko vrata, ipak on je kali-čala." On je Mayavadi,sahaja-bhajana kache mama saṅge laya pare bala. Takve stvari se dešavaju. Vi ste došli u Vrindavan. Budite oprezni, veoma oprezni. Māyāvādi-bhāṣya śunile (CC Madhya 6.169). Ovdje ima mongo Mayavadija, mnogi takozvani tilak-mala, ali ne znate što je tu iznutra. Dok velike ačarye, oni mogu procjeniti.

śruti-smṛti-purāṇādi
pañcarātra-vidhiṁ vinā
aikāntikī harer bhaktir
utpātāyaiva kalpate
(Brs. 1.2.101)

Oni unose samo nemir. Stoga trebamo slijediti Gosvamije, njihovu literaturu, naročito Bhakti-rasāmṛta-sindhu, u prevodu Ambrozija Predanosti, koju svatko od vas treba pažljivo čitati i napredovati. Nemojte biti žrtve Mayavadija tzv Vaišnava. To je veoma opasno.

Zato je rečeno, sa saṁhitāṁ bhāgavatīṁ kṛtvānukramya cātma-jam. To je veoma povjerljiva tema, koju ju proučavao i podučavao Šukadev Gosvami.