HR/Prabhupada 0261 - Gospodin i bhakta su na istom položaju

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0260
Sljedeća stranica - Video 0262 Go-next.png

Gospodin i bhakta su na istom položaju
- Prabhupāda 0261


Lecture -- Seattle, September 27, 1968

Prabhupāda: Sada u vašoj državi ovi mladići pokušavaju propovjedati ovaj pokret svjesnoti Kṛṣṇe. Moja ponizna molba svima vama je da pokušate razumijeti ovaj uzvišeni blagoslov života. Jednostavno pjevajući Hare Kṛṣṇa, postupno ćete razviti transcendentalni stav ljubavi prema Kṛṣṇi. Čim počnete voljeti Kṛṣṇu, sve vaše nevolje... To znači da ćete osjećati potpuno zadovoljstvo. Nevolja ili nesreća dolazi od uma. Jedan čovjek zarađuje $600 mjesečno, a drugi $200. Ali vidio sam čovjeka u Calcutti koji je zarađivao 6,000. Počinio je samoubojstvo. Počinio samoubojstvo. Zašto? Ti novci mu nisu mogli pružiti zadovoljstvo. Pokušao je imati nešto drugo. Ta materijalna atmosvera, zarađivanje puno novaca, nikad vam neće pružiti zadovoljstvo, jer svako od nas je sluga osjetila. Nivo služenja osjetila treba se transformirati u nivo služenja Kṛṣṇe i onda ćete vidjeti da su svi problemi riješeni. Puno vam hvala. (Bhakte odaju poštovanje) Da li ima pitanja?

Bhakta: Prabhupāda, slika Kṛṣṇe je apsolutna, zar ne? To je Kṛṣṇa. Da li je i slika čistog bhakte apsolutna na isti način?

Prabhupāda: Slika bhakte?

Bhakta: Čistog bhakte.

Prabhupāda: Da.

Bhakta: Ona je apsolutna na isti način...

Prabhupāda: Da.

Bhakta: Recimo da je slika Prahlāde Mahārāje i Gospodina Nṛsiṁha-deve također... Prahlāda je prisutan jednako kao Gospodin Nṛsiṁha-deva.

Prabhupāda: Da. Gospodin i Njegovi bhakte su na istom položaju. Svaki od njih. Gospodin, Njegovo ime, Njegov oblik, Njegovi pratioci, Njegove popratne stvari. Sve to je apsolutno. Nāma guṇa rūpa līlā pari... I zabave. Kao što mi slušamo o Kṛṣṇi. To je nerazličito od Kṛṣṇe. Kada je prisutno pjevanje Hare Kṛṣṇa, to Hare Kṛṣṇa, ta vibracija nije različita od Kṛṣṇe. Sve je apsolutno. Prema tome, čisti bhakta Kṛṣṇe je nerazličit od Kṛṣṇe. Istovremeno jednako i različito. Acintya-bhedābheda-tattva. Tu folozofiju moramo shvatiti, da je Kṛṣṇa Vrhovna Osoba energetik i da su sve što vidimo i iskušavamo razne Kṛṣṇine energije. I da se energija i energetik ne mogu odvojiti. Stoga su svi oni na apsolutnom nivou. A kada je prekrivena māyom ili neznanjem, drugačija je. To je sve.