HR/Prabhupada 0280 - Predano služenje znači pročišćenje osjetila

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0279
Sljedeća stranica - Video 0281 Go-next.png

Predano služenje znači pročišćenje osjetila
- Prabhupāda 0280


Lecture on BG 7.2 -- San Francisco, September 11, 1968

Svjesnost Kṛṣṇe, odnosno predano služenje, znači pročišćavanje osjetila. To je sve. Ne trebamo iskorijeniti, napustiti osjetilne aktivnosti. Ne. Moramo samo pročistiti osjetila. Kako možete pobjeći od osjetila? Zato što si živi entitet i osjetila su tu. Ali stvar je u tome što u ovom trenutku, zato što smo materijalno kontaminirani, naša osjetila ne dobivaju potpuno uživanje. To je jako znanstveno. Dakle, predano služenje znači pročišćenje osjetila. Sarvopādhi-vinirmuktaṁ tat-paratvena nirmalam (CC Madhya 19.170). Nirmalam znači čišćenje. Kako možete pročistiti svoja osjetila? To je definirano u Nārada-bhakti-sūtri. Rečeno je sarvopādhi-vinirmuktam. Pročišćavanje osjetila znači da morate biti slobodni od svih vrsta imenovanja. Naš je život pun imenovanja. Kao kad ja mislim: "Ja sam Indijac," ili mislim "Ja sam sannyāsī" vi mislite da ste Amerikanac, vi razmišljate "muškarac", a vi razmišljate "žena", vi razmišljate "bijelac", a vi "crnac". Toliko mnogo imenovanja. To su sve oznake. Dakle, čišćenje osjetila znači pročistiti imenovanje. A svjesnost Kṛṣṇe znači da "Ja nisam ni Indijac, niti Europljanin, niti Amerikanac, niti ovo niti ono. Ja sam vječno povezan s Kṛṣṇom. Ja sam sastavni djelić Kṛṣṇe. " Kada smo potpuno uvjereni da "Ja sam sastavni djelić Kṛṣṇe," to je svjesnost Kṛṣṇe i to je pročišćavanje vaših osjetila. Dakle, kao sastavni djelić Kṛṣṇe, morate služiti Kṛṣṇu. To je vaše zadovoljstvo. Sada nastojimo zadovoljiti vlastita osjetila, materijalna osjetila.

Kada postanete, spoznajte da ste sastavni dio Kṛṣṇe, onda ćete zadovoljiti Kṛṣṇina osjetila, Govinda. A zadovoljavanjem njegovih osjetila, vaša će osjetila biti zadovoljna. Kao na primjer, jedan sirovi primjer - ovo nije duhovno - baš kao što se muž podrazumijeva kao uživatelj, a žena kao uživana. Ali ako žena zadovoljava osjetila supruga, njegova (njezina) osjetila su također zadovoljena. Slično tome, baš kao što možete imati nekakav svrbež na tijelu, a dio tvog tijela, prsti, češu taj dio, zadovoljstvo se također osjeti i u prstima. Nije da samo određeni dio osjeća zadovoljstvo, već cijelo tijelo osjeća to zadovoljstvo. Slično tome, Kṛṣṇa je potpun, kad zadovoljite Kṛṣṇu, osjetila Kṛṣṇe, Govinde, onda se odvija zadovoljstvo cijelog svemira. To je znanost. Tasmin tuṣṭe jagat tuṣṭa. Još jedan primjer je, kao kada zadovoljavate želudac u vašem tijelu, onda je cijelo tijelo zadovoljno. Želudac će izdati takvu energiju probavom hrane, da će se pretvoriti u krv, ona će doći u srce, i od srca će biti raspršena po cijelom tijelu, i osjećaj depresije u cijelom tijelu, iscrpljenost koja je bila prisutna, biti će zadovoljena. Dakle, to je proces svjesnosti Kṛṣṇe. To je znanost o svjesnosti Kṛṣṇe i Kṛṣṇa ju osobno objašnjava.

Dakle yaj jñātvā, ako shvatimo znanost o svjesnosti Kṛṣṇe, onda ništa neće biti nepoznato. Sve će biti poznato. To je tako lijepa stvar.