HR/Prabhupada 0316 - Ne pokušavajte imitirati, to je vrlo opasno

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0315
Sljedeća stranica - Video 0317 Go-next.png

Ne pokušavajte imitirati, to je vrlo opasno
- Prabhupāda 0316


Lecture on SB 7.9.5 -- Mayapur, February 25, 1977

Prabhupāda: Ne možemo postati prvoklasni bhakte odmah. Ne možemo imitirati Haridāsa Ṭhākura. To nije moguće. Ali minimum. Saṅkhyā-pūrvaka-nāma-gāna-natibhiḥ (Ṣaḍ-gosvāmy-aṣṭaka). Moramo prakticirati. Određenu brojnost moramo održati. I mi smo to uspjeli, stoga... Neki od naših takozvanih bhakta su me kritizirali da sam ograničio na samo šesnaest krugova. Ne, zašto šesnest krugova? Možete napraviti tristo krugova, ali minimum, minimum šesnaest krugova, zato jer nemamo naviku da posvetimo puno vremena. Mi moramo biti zaposleni uvijek. Ali sjediti na jednom mjestu i mantrati Hare Kṛṣṇa mantru neprekidno, to nije moguće ni za jednu uvjetovanu dušu - osim ako je oslobođena. Zato ne pokušavajte imitirati. Moj Guru Mahārāja je strogo zabranio, "Ne pokušavajte imitirati velike osobe kao Haridas Thakur, Rupa Gosvami." Govorio je, rūpa gosvāmī ke mogha vāñchā. Rūpa Gosvāmī, jer je on nosio gamšu oko bokova... Tyaktvā tūrṇam aśeṣa-maṇḍala-pati-śreṇīṁ sadā tucchavat bhūtvā dīna-gaṇeśakau karuṇayā kaupīna-kanthā... Nema koristi od imitiranja Rūpa Gosvāmīja, da imitiramo odjeću, i tada, čim je prilika, puši duhan. (smijeh) Ne radite ove besmislice. Nema koristi od imitiranja. Anusaraṇa, not anukāraṇa. Anukāraṇa je opasna. Anusaraṇa. Sādhu-mārgānugamanam. Ovo je bhakti. Mi trebamo pokušati slijediti stope velikih, velikih bhakta, sadhua. Ne možemo... Trebamo pokušati slijediti. Ne pokušavajte imitirati. To je vrlo opasno.

Neki od naših bhakta, su otišli, jer "Ovdje nema bhajana," (smijeh) i pitali su me moj blagoslov da nađu drugog gurua. Znači on želi moj blagoslov da nađe drugog gurua. Ovo pokvarenjaštvo nije dobro. Najbolja stvar je da mahājano yena gataḥ sa panthāḥ (CC Madhya 17.186). Ovdje je mahajana. Prahlāda Mahārāja je jedan od mahajana. Od dvanaest mahajana, Prahlāda Mahārāja je jedan od mahajana. Svayambhūr nāradaḥ śambhuḥ kapilo manuḥ prahlādaḥ (SB 6.3.20-21). Prahlāda Mahārājino ime je tamo. Janako bhīṣmo balir vaiyāsakir vayam (SB 6.3.20-21). Znači Prahlada Maharaj je mahajana. Zato slijedi, pokušaj slijediti Prahlada Maharaja. Anusaraṇa. Sādhu-mārgānugamanam. Što je Prahlada Maharaja učinio? On je imao tako puno problema sa svojim ocem, i što je on napravio? On je jednostavno mislio na Krsnu, "Što mogu napraviti? Moj otac je protiv." Ovo je man-manā bhava mad-bhaktaḥ. I na kraju, kada je otac ubijen, on je odao poštovanje. Tako ove četiri stvari, slijeđenje stopa iskreno, kao čisti bhakta. Sarvopādhi-vinirmuktam (CC Madhya 19.170). Prahlad Maharaj nije nikada mislio "Ja sam sin Hiranyakašipua." Nikada. Uvijek je mislio, "Ja sam sluga Nārade." To je govorio. Kada mu je želio dati blagoslov, pitao je Narasimha-deva. "Ljubazno me angažiraj u služenju tvog sluge, Nārade, preko kog sam dobio ove instrukcije." On nikada nije rekao, "Daj da služim mog oca." Ne. Zato jer je dobio instrukcije, on je uvijek... Cakṣudana dilo janme janme pitā sei. On je otac. Nema drugog oca. Cakṣudana dilo yei, janme janme pitā sei. Što je sljedeća crta?

Bhakte: Divya jñāna hṛde prakāśito.

Prabhupāda: Ah, divya jñāna hṛde prakāśito. Dakle, on je otac. Dakle moramo uvijek imati na umu. Nemoj biti brzoplet i napustiti pokret Svjesnosti Krsne hirovito. Hvala vam puno.