HR/Prabhupada 0354 - Slijepac vodi druge slijepe ljude

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0353
Sljedeća stranica - Video 0355 Go-next.png

Slijepac vodi druge slijepe ljude
- Prabhupāda 0354


Lecture on SB 2.3.2-3 -- Los Angeles, May 20, 1972

Pradyumna: "Smisao: U ljudskom društvu, u cijelom svijetu, postoje milijuni i milijarde muškaraca i žena, i gotovo svi od njih su manje inteligentni, jer oni imaju vrlo malo znanja o duhovnoj duši."

Prabhupada: Ovo je naš izazov, da postoje milijuni i trilijuni muškaraca i žena u cijelom svijetu, ali oni uopće nisu inteligentni. Ovo je naš izazov. Dakle, pokret svjesnosti Kṛṣṇe može se drugim činiti kao ludost, ali ako mi izazovemo "Vi ste svi ludi ljudi." Zato imamo malo knjigu s naslovom "Tko je lud?" Jer oni misle: "Ove djevojke i mladići s obrijanim glavama su ludi", ali zapravo su oni ludi. Jer nemaju inteligenciju. Zašto? Jer ne znaju što je duhovna duša. To je životinjska svijesnost. Psi, mačke, oni misle da tijelo, da su oni tijelo.

yasyātma-buddhiḥ kuṇape tri-dhātuke
sva-dhīḥ kalatrādiṣu bhauma ijya-dhīḥ
yat tīrtha-buddhiḥ salile na karhicij
janeṣv abhijñeṣu sa eva go-kharaḥ
(SB 10.84.13)

Go-khara. Go znači krava, a khara znači magarac. Osoba koja je u tjelesnoj svjesnosti, "Ja sam ovo tijelo." Što znači da 99,9% cjelokupnog stanovništva u svijetu razmišlja: "Ja sam ovo tijelo." "Ja sam Amerikanac", "Ja sam Indijac", "Ja sam Afrikanac", "ja sam ovo..."

I bore se poput mačaka i pasa, oni se bore, "Ja sam mačka, ti si pas. Ti si pas, a ja sam mačka." To je sve. Stoga, ovaj izazov, "Vi ste svi nitkovi", to je vrlo jaka riječ, ali to je zapravo činjenica. To je činjenica. To je revolucionarni pokret. Mi izazivamo svakoga: "Svi ste vi magarci, krave i životinje, jer nemate znanje van ovog tijela." Zato je rečeno ... U ovom komentaru, posebno sam napomenuo. "Zato što imaju vrlo malo znanja o duhovnoj duši, svi su oni neinteligentni." Razgovarao sam s velikim, velikim profesorima. U Moskvi, taj gospodin, profesor Kotovsky, rekao je: "Swamiji, nakon smrti, ne postoji ništa. Sve se završava." I on je jedan od velikih profesora u zemlji. Dakle, to je mana moderne civilizacije, da je cijelo društvo pod vodstvom mačaka i pasa. Pa kako može biti mir i prosperitet? Nije moguće. Andhā yathāndhair upanīyamānāḥ.

Slijepac vodi druge slijepe ljude. Ako netko ima oči kojima vidi, on može voditi stotine i tisuće ljudi, "Molim te, pođi sa mnom. Ja ću prijeći cestu." Ali ako je čovjek koji vodi i sam slijep, kako može voditi druge? Andhā yathāndhair upanīyamānāḥ. Dakle Bhāgavata, nema usporedbe. Tu ne može biti. To je transcendentalna znanost. Andhā yathāndhair upanīyamānās te 'pīśa-tantryām uru-dāmni baddhāḥ (SB 7.5.31). Īśa-tantryām, ti slijepi vođe, oni su vezani zakonima materijalne prirode, i oni daju savjete. Koji savjet oni mogu dati?