HR/Prabhupada 0415 - Za šest mjeseci ti ćeš postati Bog - Vrlo budalast zaključak

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0414
Sljedeća stranica - Video 0416 Go-next.png

Za šest mjeseci ti ćeš postati Bog - Vrlo budalast zaključak
- Prabhupāda 0415


Lekcija & Inicijacija -- Seattle, 20. Listopada, 1968

Trajanje života je vrlo nesigurno u ovom dobu. Bilo koje trenutka možemo umrijeti. Ali ovaj život, ovaj ljudski oblik života, je namijenjen uzvišenom dobitku. Što je to? Naći trajno rješenje za bijedno stanje našeg života. U ovom... Dok god smo u ovoj materijalnoj formi, ovom tijelu, moramo se seliti iz jednog u drugo tijelo, iz jednog u drugo tijelo. Janma-mṛtyu-jarā-vyādhi (BG 13.9). Ponovno rođenje, ponovna smrt. Duša je besmrtna, vječna, ali mijenjanje, baš kao što ti mijenjaš ovu haljinu. Stoga ovaj problem ne uzimaju u obzir, ali ovo jest problem. Ljudski oblik života je namijenjen pronalasku rješenja za ovaj problem, ali niti oni imaju bilo kakvo znanje, niti su ozbiljni u rješavanju ovih problema. Tako trajanje, ako dobiješ dugo trajanje života, tada postoji šansa da ćeš sresti nekoga, možeš sresti dobro društvo koje će pronaći rješenje tvog života. Ali to je također nemoguće sada jer je trajanje života vrlo kratko. Prāyeṇa alpāyuṣaḥ sabhya kalāv asmin yuge janāḥ mandāḥ. I bez obzira na koliko dugo trajanje života imamo, ne koristimo ga ispravno. Koristimo ovaj život poput životinja, jednostavno jedući, spavajući, razmnožavajući se i braneći se. To je sve. U ovom dobu, svatko može jesti obilato, on misli, "Oh moja dužnost za danas je gotova." Ako bilo tko može uzdržavati ženu i dvoje ili troje djece, on se smatra vrlo velikim čovjekom. On uzdržava obitelj. Zato su većinom bez obitelji, bez odgovornosti. Ovo su simptomi ovog doba.

Stoga iako mi imamo ovaj kratki život, mi nismo vrlo ozbiljni. Mandāḥ, vrlo sporo. Baš kao ovdje, mi propovijedamo ovaj pokret svjesnosti Krišne. Nitko nije ozbiljan, da nauči i razumije što je ovaj pokret. A ako i netko je ozbiljan, oni žele biti prevareni. Žele nešto jeftino ili nešto jeftino za samospoznaju. Oni imaju novac, oni žele platiti nekome račune, i ako on kaže da "Ja ću ti dati neke mantre i ti ćeš, petnaest minuta meditacije, u šest mjeseci ti ćeš postati Bog," Oni žele takve stvari. Mandāḥ manda-matayo. Manda-matayo znači vrlo budalast zaključak. Oni misle da "Rješenje problema života, može biti kupljeno samo plaćanjem trideset i pet dolara?" Oni su postali tako budalasti. Zato ako mi kažemo da kako bi riješio svoje probleme života ti moraš pratiti ove principe, "Oh, to je jako teško. Daj da platim trideset i pet dolara i riješi to, napravi rješenje." Vidite? Stoga oni žele biti prevareni. Oni se nazivaju manda-matayo. A varalice dolaze i varaju ih. Mandāḥ sumanda-matayo manda-bhāgyā (SB 1.1.10). Manda-bhāgyā znači da su nesretnici također. Čak i Bog dolazi i predstavlja Sebe, "Molim te dođi k Meni," oh, oni ne mare za to. Vidite? Stoga nesretnici. Ako netko dođe i ponudi ti milion dolara, i ti kažeš, "Ne sviđa mi se to," zar nisi tada nesretnik? Stoga Caitanya Mahaprabhu kaže da

harer nāma harer nāma harer nāma eva kevalam
kalau nāsty eva nāsty eva nāsty eva gatir anyathā
(CC Adi 17.21)

"Za samo realizaciju jednostavno mantraj Hare Krišna i vidi sam rezultat." Ne. Oni ne prihvaćaju to. Stoga nesretnici. Ako predstavljate najbolju stvar, najlakši proces, ali oni ne prihvaćaju, oni žele biti prevareni... Vidite? Mandāḥ sumanda-matayo manda-bhāgyā hy upadrutāḥ (SB 1.1.10). I uznemiravani sa toliko mnogo stvari - ovaj nacrt uprave, ova uprava, ona uprava, ovo, ono, toliko mnogo stvari. To je njihova pozicija. Kratak život, vrlo spori, bez razumijevanja. i ako žele razumjeti, oni žele biti prevareni, oni su nesretnici, i uznemireni. Ovo je situacija ovih današnjice. Nije bitno da li si rođen u Americi ili Indiji, ovo je cijela situacija.