HR/Prabhupada 0422 - Deset uvreda koje trebamo izbjegavati prilikom manranja Maha-mantre - 6 do 10

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0421
Sljedeća stranica - Video 0423 Go-next.png

Deset uvreda koje trebamo izbjegavati prilikom manranja Maha-mantre - 6 do 10
- Prabhupāda 0422


Lekcija & Inicijacija -- Seattle, 20. Listopada, 1968

Prabhupāda: Zatim?

Madhudviṣa: "Broj šest: Činiti griješne djelatnosti na račun pjevanja svetog imena."

Prabhupāda: Da. Ovo je sad inicijacija, od današnjeg dana tvoj račun, prošli život, sve grješne djelatnosti, je sad, promijenjeno. Zatvoreno. Gotovo. Sad, zato jer mantranjem Hare Krišna ti možeš završiti reakcije svojih grješnih djelatnosti, to ne znači da ćeš ih ponoviti: "Oh, sad ću činiti grješne djelatnosti i mantrati ću. Biti će prilagođeno. Bilanca će biti na nuli."Ne. Nije to tako. Ne čini to. Što god da je bilo učinjeno je učinjeno. Nema više. Sada treba živjeti čisto. Nema nereguliranog seksa, nema intoksikacije, nema kockanja, nema jedenja mesa. Završeno sad. To nije kao "Oh, ja mantram Hare Krišna. Daj da odem u hotel i da uzmem malo mesa." Ne. Tada će to biti veliki grijeh. Ne činite to. Tada mantranje Hare Krišna neće uroditi plodom, ako počinite uvredu. Slijedeće?

Madhudviṣa: "Broj sedam: Poučavati nevjernu osobu o slavama Svetog imena.

Prabhupāda: Da. Nevjerni, oni koji nemaju vjere, da su Gospodin i Njegova imena apsolutni. Baš kao što je ovdje u ovom materijalnom svijetu, ime i osoba različito. Pretpostavimo da je tvoje ime Gospodin John. Tako ako ja mantram "John, John, John," a John može biti stotinu milja daleko. Nema odgovora. Ali ime, sveto ime Boga, Bog je prisutan svugdje. Baš poput televizije. Televizija je, želim reći, puštena na nekom mjestu. Ako imaš stroj, odmah je slika u tvojoj sobi. Ako je to materijalno tako moguće, koliko je onda moguće u duhovnom, Krišninom imenu? Odmah dok pjevaš Krišnino ime, to znači Krišna je odmah na tvojem jeziku. Što je to?

Madhudviṣa: Sedam? "Poučavati nevjernu osobu o slavama svetog imena."

Prabhupāda: Stoga, onaj koji nema vjere u ime Gospodina i Gospodina osobno, nema razlike, taj ne bi smio biti upućen u slave Gospodina. On bi trebao biti upućen da razumije, ali ako on ne može razumjeti, tada on neće biti iniciran, ili će mu biti potrebno neko vrijeme da razumije. Ali trebaš uvijek zapamtiti da nāma cintāmaṇiḥ kṛṣṇaś caitanya-rasa-vigrahaḥ: (CC Madhya 17.133) Krišna i Krišnino ime nisu različiti. Čim mantraš Hare Krišna, to znači Krišna pleše na tvom jeziku. Trebate biti oprezni. Baš kao ako Krišna... kao što nudite toliko mnogo poštovanje vašem duhovnom učitelju čim je prisutan, stoga ako je Krišna prisutan na vašem jeziku, koliko tek onda trebate biti oprezni. Trebate uvijek znati da je Krišna tamo. Krišnaje uvijek svugdje. Bog je svugdje, ali nemamo realizaciju. Ali osobito mantranje, čim počnemo mantrati, to znači da moraš znati. Tako družeći se s Krišnom postajete pročišćeni. Śṛṇvatāṁ sva-kathāḥ. Baš kao što druženjem s vatrom vam postaje toplije, slično, druženjem s Krišnom znači da postajete proćiščeni. Postepeno postajete produhovljeni. Nema više materijalnog. Gotovo. To je proces. Zatim?

Madhudviṣa: "Broj osam: Uspoređivati sveto ime s materijalnom pobožnošću."

Prabhupāda: Da. Ta funkcija se sad izvršava. Ne bi trebali uzeti da mi radimo neke religiozne rituale. Ne. Religiozni rituali su druga stvar. Ovo je... Iako se čini kao ritual, ali ovo je transcendentalno. To je iznad svih vrsta religije. Postdiplomski studij. Proces je kako razviti ljubav prema Bogu. To je iznad svega... Religija znači, generalno, neka vrsta vjere. Ali nije pitanje vjere. Ona se zapravo razvija, koliko ti zapravo voliš Krišnu, ili Boga. To je iznad svih religija. To nije obična religija. Religija znači... Recimo da si Katolik, ja sam Hindu. Čim je moje tijelo gotovo, moj katolicizam ili religija, sve je gotovo. Ali ova ljubav od Boga neće stati. Ona će ići s tobom. Koje god rođenje da dobiješ, ona će se razviti. Ako možeš završiti, onda ideš direktno Krišni, nazad kući k Bogu, i završi sve svoje materijalne veze. Čak i ako nisi sposoban, tada ide s tobom. Imovina. To je... Bankovni račun neće biti poništen. On će se povećati. Zatim?

Madhudviṣa: "Broj devet: Nepažljiv prilikom mantranja Svetog imena."

Prabhupāda: Da. Dok vi mantrate morate i čuti također. To je meditacija. Hare Krišna, dvije riječi, Hare Krišna, trebate čuti također. Ako čuješ, tada tvoj um i tvoj jezik su okupirani. To je savršena meditacija, prvoklasna joga, slušanje i mantranje. Zatim?

Madhudviṣa: Zatim zadnje broj deset: "Vezanost za materjalne stvari dok si uključen u prakticiranje mantranja."

Prabhupāda: Da. Cijeli proces je da mi selimo našu ljubav od materije prema Bogu. Stoga bismo trebali minimizirati. To će biti automatski. Bhaktiḥ pareśānubhavo viraktir anyatra syāt (SB 11.2.42). Ako zapravo razviješ ljubav prema Bogu, tada prirodno ćeš zaboraviti voljeti sve te materijalne gluposti. To je slijed. Ali ti trebaš pokušati također. Ti bi trebao... To će se dogoditi. Baš kao ako jedemo, tada postepeno smanjujemo žudnju nakon jela. Kada si sit, tada kažeš, "Ne želim više. Da, ja sam..." Slično tome, svjesnost Krišne je tako lijepa da razvojem svjesnosti Krišne ti ćeš zaboraviti tako zvane materijalističke budalaste užitke. I kad si na savršenoj razini, oh, ti više ne mariš za bilo čime iz ovih materijalističkih gluposti. To je test. Ti ne možeš reći, "Ja napredujem u meditaciji, ali moja materijalna vezanost za osjetilna uživanja je ista." To nije napredak. Napredak znači da ćeš minimizirati svoju materijalnu vezanost za osjetilna uživanja. To je napredak. Sada možete mantrati... Ah, vi imate... Mantrajte Hare Krišna.