HR/Prabhupada 0430 - Caitanya Mahaprabhu kaže da je svako ime Boga moćno kao i sam Bog

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0429
Sljedeća stranica - Video 0431 Go-next.png

Caitanya Mahaprabhu kaže da je svako ime Boga moćno kao i sam Bog
- Prabhupāda 0430


Lekcija BG 2.11 -- Edinburgh, 16. Srpnja, 1972

nāmnām akāri bahudhā nija-sarva-śaktis
tatrārpitā niyamitaḥ smaraṇe na kālaḥ
etādṛśī tava kṛpā bhagavan mamāpi
durdaivam īdṛśam ihājani nānurāgaḥ
(CC Antya 20.16)

Caitanya Mahaprabhu kaže da je svako ime Boga moćno kao i sam Bog Zato što je Bog apsolutan, stoga nema razlike između Njegova imena, forme, zabava. Ništa nije drugačije od Gospodina. To je apsolutno znanje. Advaya-jñāna. Stoga ako mantraš sveto ime Boga, to znači da si izravno u dodiru sa Bogom. Zato što ime nije različito od Boga. Pokušaj razumjeti. Slično, ako dotakneš vatru, ona će djelovati. ako ne znaš, ili znaš, koja je osobina vatre, to nije bitno. Ako dotakneš vatru, ona će djelovati. Slično, ali zapravo mantraš sveto ime Boga, ono će djelovati. Primjer je, baš kao što kad stavite željeznu šipku u vatru, ona postane topla, toplija, i postepeno, postat će užarena. Druženjem sa vatrom, željezna šipka postaje vatra. Željezna šipka nije vatra. Ali u druženju s vatrom, postaje poput vatre, tako da kad je užarena, ako dotaknete bilo gdje, željezna šipka će gorjeti. Slično, ako se uvijek držite u dodiru s Bogom, tada ćete postepeno, postati pobožni. Vi ne postajete Bog, već postajete pobožni. I čim postanete pobožni, tada će sve vaše božanske kvalifikacije izaći na vidjelo. To je znanost. Pokušaj razumjeti. Mi smo djelići Boga, svako živo biće. Možeš proučavati Boga, što je Bog, proučavajući sebe. Zato jer sam djelić, i baš poput, ako iz vreće riže uzmete par zrna riže, vidite, možete razumjeti koja je kvaliteta riže u vreći. Slično, Bog je velik, to je točno. Ali ako jednostavno proučavamo sebe, tada mi možemo razumjeti što je Bog. Baš kao kad uzmete kapljicu vode iz oceana. Možete razumjeti kemijski sastav oceana. Možete razumjeti. Stoga to se zove meditacija, proučavati sebe, "Što sam ja?" Ako je netko proučavao sebe, onda će razumjeti Boga također. Sada uzmite na primjer, "Što sam ja?" Čak i kad meditirate na sebe, možete razumjeti da ste individualna osoba. Individualna osoba znači da vi imate vlastito mišljenje, a ja imam svoje mišljenje. Stoga se ponekad ne slažemo. Zato jer ste individualni, i ja sam individualan. I zato jer smo svi mi individualni, kao djelići Boga, tada i Bog također mora biti individualan. To je proučavanje. Ako sam ja osoba, onda je i Bog osoba. Bog ne može biti neosoban. Ako uzmemo Boga kao izvornog oca, vrhovnog oca... Krišćanska religija vjeruje. Sve ostale religije vjeruju. I mi također vjerujemo, Bhagavad-gītā. Zato jer Krišna kaže, ahaṁ bīja-pradaḥ pitā (BG 14.4), "Ja sam izvorni otac svih živih bića." Stoga ako je Bog otac svih živih bića, a mi sva živa bića, mi smo individualne osobe, kako onda Bog može biti neosoban? Bog je osoba. To se zove filozofija; to se zove logika.

Sada, ovdje u ovom svijetu, mi imamo iskustvo da mi želimo voljeti nekoga. Bilo koga. Čak i u životinjskom carstvu. Lav također voli mladunčad. Ljubav je prisutna. Prema, to se zove prema. Stoga ova ljubavna razmjena je također prisutna i u Bogu. I kad mi dođemo u kontakt s Bogom naše djelovanje će jednostavno biti na razini ljubavi. Ja volim Krišnu, ili Boga, i Krišna voli mene. To je naša razmjena osjećaja. Tako na ovaj način, znanost o Bogu, čak i bez čitanja bilo kakve vedske literature - naravno, to će ti pomoću - ako si duboko proučavao što je Bog, možeš razumjeti Boga. Zato jer sam djelić Boga, ja sam maljušni djelić. Baš kao što je čestica zlata zlato. Kapljica oceana je također slana. Ocean je također slan, možete razumjeti. Slično, studiranjem naše individualnosti, studiranjem naših sklonosti, možemo razumjeti što je Bog. To je jedna strana. I ovdje, Bog osobno predstavlja Sebe, Kišna. On kaže "Yadā yadā hi dharmas... (pauza) ...pobožni posvećenici i ubiti demone, Ja se pojavljujem." Ali budite svjesni, Bog je apsolutan. Bilo Njegovo oslobođenje posvećenika, ili ubijanje demona, oni su jedna te ista stvar. Zato jer učimo iz vedske literature da demoni koji su ubijeni od Vrhovne Božanske Osobe, oni također dobiju isto oslobođenje, točku oslobođenja. Zato jer je on ubijen od Boga, on je dotaknut od Boga.

Što je to velika znanost. To nije sentimentalnost. Bazirana je na filozofiji i na autoriziranoj vedskoj literaturi. Stoga je naša jedina molba da vi probate uzeti ovaj pokret vrlo ozbiljno i biti ćete sretni.