HR/Prabhupada 0455 - Ne koristi slabu logiku u stvaima koje nemožeš shvatiti

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0454
Sljedeća stranica - Video 0456 Go-next.png

Ne koristi slabu logiku u stvarima koje nemožeš shvatiti
- Prabhupāda 0455


Lekcija SB 7.9.6 -- Mayapur, 26. Veljače, 1977

Pradyumna: Prijevod - "Dodirom ruke Gospodina Nṛsiṁha-deva na Prahlāda Mahārājinu glavu, Prahlāda je bio potpuno oslobođen svih materijalnih zagađenosti i želja, kao da je bio temeljito očišćen. Stoga je on bio odmah transcendentalno pozicioniran, i svi simptomi oduševljenja su se manifestirali u njegovom tijelu. Njegovo srce ispunjeno ljubavlju, a njegove oči suzama, i tako je bio u mogućnosti zgrabiti lotosova stopala Gospodina u jezgri svojeg srca."

Prabhupāda:

sa tat-kara-sparśa-dhutākhilāśubhaḥ
sapady abhivyakta-parātma-darśanaḥ
tat-pāda-padmaṁ hṛdi nivṛto dadhau
hṛṣyat-tanuḥ klinna-hṛd-aśru-locanaḥ
(SB 7.9.6)

Tako Prahlāda Mahārāja, tat-kara-sparśa, "dodir lotosovog dlana Nṛsiṁha-deva," isti dlan gdje je i nokat. Tava kara kamala-vare nakham adbhuta-sṛṅgam. Isti dlan sa nakha adbhuta... Dalita-hiraṇyakaśipu-tanu-bhṛṅgam. Odmah, samo sa noktima... Gospodinu nije bilo potrebno nikakvo oružje da ubije ovog ogromnog demona, jednostavno samo nokti. Tava kara-kamala. Primjer je vrlo lijep: kamala. Kamala znači lotosov cvijet. Gospodinov dlan je baš poput lotosovog cvijeta. Stoga u lotosovom cvijetu je vrlo mekano, vrlo lijepo, i kako sad nokti? Zato adbhuta. Tava kara-kamala, adbhuta. Nakham adbhuta-sṛṅgam. Nije moguće imati strašne nokte, probadajuće nokte, u lotosovom cvijetu. To je kontradiktorno. Stoga Jayadeva kaže adbhuta; "To predivno, i zadivljujuće." Stoga gospodinova moć, demonstracija moći i oštri nokti, oni su nedokučivi. Śrīla Jīva Goswami je objasnio, "Dok ne prihvatiš, neshvatljivu moć Vrhovnog Gospodina, nema razumijevanja." Acintya. Acintya-śakti. Acintya znači "nedokučivu." Ne možete špekulirati kako se to događa, kako lotosov cvijet, tamo je toliko čvrst nokat da odmah, unutar sekunde, je mogao ubiti velikog demona poput Hiranyakasipua. Stoga to je acintya. Mi ne možemo zamisliti. Acintya. I stoga je Vedska uputa da acintyā khalu ye bhāvā na taṁś tarkeṇa yo jayet: "Ne koristi slabu logiku u stvarima koje ne možeš shvatiti." Nema nikakve logike da lotosov cvijet može imati nokte. Oni kažu "mitologija." Zato jer ne mogu to dokučiti sa svojim slabim mozgom, oni ne mogu prihvatiti kako se takve stvari događaju, oni kažu "mitologija." Ne mitologija. To je činjenica. Ali je nedokučiva tebi ili nama. To nije moguće.

To da, je ista kara kamala, bila stavljena na glavu Prahlāda Mahārāje. Prahlādāhlāda-dāyine. Prahlāda Mahārāja se osjećao, "Oh, kako blažena je ova ruka." Ne samo osjećao, već su odmah sva njegova materijalna nezadovoljstva, mučenja, nestala. To je proces materijalnog dodira. Mi imamo iste mogućnosti u ovom dobu. Nije da je Prahlāda Mahārāja odmah postao trijumfalan, dodirom lotosovih dlanova Gospodina. Možete imati isti benefit odmah ako postanemo kao Prahlāda Mahārāja. Onda je moguće. Krišna je advaya-jñāna, stoga u ovom dobu Krišna je došao u obliku Svoje zvučne vibracije: kali yuga nama rūpe kṛṣṇāvatāra (CC Adi 17.22). Ovo doba... Zato što ovi pali ljudi u ovom dobu, oni su... Oni nemaju kvalifikacija. Mandāḥ. Svatko je loš. Nitko nije kvalificiran. Oni nemaju duhovno znanje. Ne mare. U vašim zapadnim zemljama oni su vrlo napuhani materijalnim znanjem, ali oni ne posjeduju nikakvo duhovno znanje. Možda u povijesti, po prvi puta u povijesti, oni dobivaju neku informaciju o duhovnom znanju.

Posvećenici: Jaya.

Prabhupāda: Inače nije bilo ikakvog duhovnog znanja. Oni ne znaju. To je činjenica.