Please join, like or share our Vanipedia Facebook Group
Go to Vaniquotes | Go to Vanisource


Vanipedia - the essence of Vedic knowledge

HR/Prabhupada 0481 - Krsna je sveprivlačan, Krsna je divan

From Vanipedia


Krsna je sveprivlačan, Krsna je divan
- Prabhupāda 0481


Lecture -- Seattle, October 18, 1968

Taj argument da je život prestao zbog nedostatka crvenih krvnih zrnaca - ne. Ima puno argumenata i protiv-argumenata. U stvari, to je činjenica, jer govorimo na temelju spisa, svetih osoba i duhovnog učitelja. To je način razumijevanja. Ne možete izmisliti svojim sićušnim mozgom i nesavršenim čulima. Ljudska bića su uvijek nesavršena. Kao, na primjer, kada dijete vidi sunce i znanstvenik vidi sunce. Prirodno je da je znanje dijeteta o suncu nesavršeno. A kada to isto dijete čuje pouku znanstvenika, može razumijeti da je sunce ogromno. Prema tome, izravno opažanje našim čulima je uvijek nesavršeno. U svakoj sferi života morate prići autoritetu. Slično tome, ako želite razumijeti što je Bog, morate uzeti utočište Bhagavad-gīte. Nema drugog načina. Ne možete spekulirati "Bog je možda ovakav, Bog je možda onakav," "Nema Boga," "Bog je mrtav," "Bog nije mrtav." To su samo spekulacije. Ovdje Kṛṣṇa says,

mayy āsakta-manāḥ pārtha yogaṁ yuñjan mad-āśrayaḥ asaṁśayaṁ samagraṁ māṁ yathā jñāsyasi tac chṛṇu (BG 7.1)

Ako vjerujete da Kṛṣṇa, Svevišnja Božanska Osoba, govori osobno, kao što je Arjuna vjerovao, onda možete razumijeti što je Bog. Inače nije moguće. Asaṁśayam.

Tako je prvi proces mayy āsakta-manāḥ. Morate stalno zaokupiti um Kṛṣṇom. To je proces yoge, kojeg mi predstavljamo kao svjesnost Kṛṣṇe. Svjesnost Kṛṣṇe... kao kada se stalno povezujete s električnom centralom, stalno ste snabdjeveni električnom energijom. Slično tome, ako neprestano zaokupite svoj um Kṛṣṇom, to isto nije jako teško. Kṛṣṇa je sve-privlačan. Kṛṣṇa je divan. Kṛṣṇa ima puno aktivnosti. Sve vedska kniževnost je puna Kṛṣṇinih aktivnosti. Ova Bhagavad-gītā je puna Kṛṣṇinih aktivnosti. Samo razumijeti da je Bog veliki, to je neutralno razumijevanje. Ali morate ga uzdići sve više i više, koliko je veliki. Nije moguće razumijeti koliko je veliki, jer su naša čula uvijek nesavršena. Ali što je moguće više možete slušati o aktivnostima Boga, o položaju Boga i možete razmišljati o tome i možete donijeti svoj sud, možete iznijeti svoj argument. Onda ćete bez ikakve sumnje razumijeti što je Bog. Početak je mayy āsakta-manāḥ. U poslednjem poglavlju Kṛṣṇa je objasnio da je onaj ko je neprestano obuzet mislima na Kṛṣṇu prvoklasni yogi, prvoklasni yogi. U vašoj državi sistem yoge je vrlo popularan, ali vi ne znate tko je prvoklasni yogi. Prvoklasni yogi je objašnjen u Bhagavad-gīti: yoginām api sarveṣāṁ mad-gatenāntarātmanā (BG 6.47), od mnogo, mnogo tisuća yogija yogi ili bhakta-yogi koji uvijek vidi u sebi, u svom srcu oblik Kṛṣṇe, prvoklasni je yogi, on je prvoklasan. Tako morate nastaviti sa tim prvoklasnim sistemom yoge i to je ovdje objašnjeno, mayy āsakta-manāḥ: biti privržen.