HR/Prabhupada 0496 - Sruti znači da čujemo od najvećeg autoriteta

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0495
Sljedeća stranica - Video 0497 Go-next.png

Sruti znači da čujemo od najvećeg autoriteta
- Prabhupāda 0496


Lecture on BG 2.14 -- Germany, June 21, 1974

Pokret svjesnosti Krišne znači znati sve savršeno, od glavnog autoriteta,Krišne. To je proces. Tad vijñānārthaṁ sa gurum eva abhigacchet (MU 1.2.12). Da bi razumjeli predmet koji je izvan naše percepcije, morate prići takvom autoritetu koji te može informirati. Upravo na isti način: da bi razumio tko je moj otac je izvan moje percepcije, izvan moje spekulacije, ali ako prihvatim autoritativnu izjavu moje majke, to je savršeno znanje. Postoje tri tipa procesa da bi razumjeli, ili da bi napredovali u znanju. Jedan je direktna percepcija, pratyakṣa. Drugi je autoritet, i zadnji je śruti. śruti znači ćuti od Glavnog. Naš proces je śruti. śruti znači da čujemo od najvećeg autoriteta. To je naš proces, to je veoma lagano. Najveći autoritet, ako On nije zabludi...Obične osobe, one su u zabludi. Imaju nesavršenosti. Prva nesavršenost je: obični ljudi, oni rade greške. Bilo koji čovjek od svijeta, vidjeli ste, čini greške. I oni su u iluziji. Prihvaćaju nešto kao realnost što nije realnost. Kao što i mi prihvaćamo ovo tijelo kao realnost. To se naziva iluzija. Ali nije realnost. "Ja sam duša."Ovo je realnost. A ono se naziva iluzija. Ali onda, sa znanjem iluzije, nesavršenim znanjem, postajemo učitelji. To je drugo varanje. Oni kažu, svi ovi znanstvenici i filozofi, "Možda," "Moglo bi biti." I onda gdje je vaše znanje? "Moglo bi biti" i "Možda." Zašto uzimate izjavu učitelja? " U budućnosti ćemo razumjeti." I što je ova budućnost? Bili prihvatili odgođenu izjavu? "U budućnosti ću otkriti, i zato sam znanstvenik." Što je znanstvenik? I,povrh svega, naša nesavršena osjetila. Baš kao što vidimo jedni drugi jer je tu svijetlo. Ali ako nema svijetla, koja je moć moga gledanja? Ali ove budale ne razumiju da su uvijek neispravni, i opet, pišu knjige znanja. Koje je vaše znanje?Moramo uzesti znanje od savršene osobe.

I zato ga uzimamo od Krišne, Glavne Osobe, savršene osobe. On savjetuje da ako želite zaustaviti patnje i zadovoljstva, onda morate prihvatiti neke dogovore, ne prihvaćati ovo materijalno tijelo. To On savjetuje, Krišna, kako izbjeći ovo materijalno tijelo. To je objašnjeno. To je Drugo Poglavlje. U Četvrtom Poglavlju Krišna je rekao, da: janma karma me divyaṁ yo jānāti tattvataḥ, tyaktvā dehaṁ punar janma naiti mām eti (BG 4.9). Samo pokušaj razumjeti Krišnine aktivnosti. Te aktivnosti Krišne su tu u povijesti, u Mahābhārati. Mahābhārata. znači bolja Indija, ili bolja Bhārata, Mahābhārata, povijest. U povijesti Bhagavad-gītā je isto tu. On priča o Sebi. Pokušaj razumjeti Krišnu. To je naš pokret svjesnosti Krišne. Samo pokušaj razumjeti Krišnu, Njegove aktivnosti. On nije impersonalan. Janma karma me divyam. Karma znači aktivnosti. On ima aktivnosti. Zašto On uzima ulogu u ovom svijetu, aktivnosti? Zašto On dolazi?

yadā yadā hi dharmasya
glānir bhavati bhārata
abhyutthānam adharmasya
tadātmānaṁ sṛjāmy aham
(BG 4.7)

On ima neki cilj; On ima neku misiju. I zato pokušaj razumjeti Krišnu i Njegovu misiju i Njegove aktivnosti. One su opisane u povijesnom obliku. Gdje su onda poteškoće? Čitamo toliko mnogo stvari, povijest aktivnosti nekog vođe, nekog političara. Ista stvar, istu energiju, usmjeri na razumijevanje Krišne. Gdje je tu poteškoća? Krišna se, zato, On manifestira Sebe u toliko mnogo aktivnosti.