HR/Prabhupada 0521 - Moja politika je da slijedim stope Rupe Gosvamija

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0520
Sljedeća stranica - Video 0522 Go-next.png

Moja politika je da slijedim stope Rupe Gosvamija
- Prabhupāda 0521


Lekcija BG 7.1 -- Los Anđeles, 2. Prosinca, 1968

Pokušajte razumijeti svjesnost Krišne. Jednostavno prakticirajući, a neki način postanite vezani za Krišnu. Na neki način. Yena tena prakāreṇa, bilo koji način. Baš kao ako volite nekoga, na bilo koji način, pokušavate dobiti... Nije jako teško. Mi poznajemo taktike. Čak i životinja, životinja, zna kako da taktički dobije stvari. Borba za opstanak znači da svatko pokušava dostići svoj cilj. Tako puno, taktično. Stoga i vi probajte, umjesto da idete za materijalnim ciljem koji ne možete ostvariti, na neki način taktično pokušajte uhvatiti Krišnu. To će učiniti vaš život uspješnim. Na neki način. Mayy ās...

yena tena prakāreṇa manaḥ kṛṣṇe niveśayet
sarve vidhi-niṣedhāḥ syur etayor eva kiṅkarāḥ

Sada, postoji toliko toga u svjesnosti Krišne... Ovaj proces, postoji mnogo toga. Ja samo predstavljam jedan po jedan, malo po malo, no oni koji prakticiraju svjesnost Krišne u Indiji, postoje mnogo pravila i propisa. Netko kaže "Swamiji je jako konzervativen. Ima toliko pravila i propisa", No nisam predstavio niti jedan posto. Jedan posto. Zato što nije moguće predstaviti sva ta pravila i propise u vašoj zemlji. Moja politika je slijeđenje stopa Rupe Gosvamija. On kaže da na neki način, neka prvo postanu vezani za Krišnu. To je moja (nejasno). A pravila i propisi, oni će doći kasnije. Prvo neka postanu vezani za Krišnu. Dakle to je yoga. Krišna objašnjava, mayy āsakta-manāḥ pārtha. Dakle pokušajte biti vezani za Krišnu. I zašto da ne budete vezani za Krišnu? Postoji tako mnogo lijepih stvari u svjesnosti Krišne. Imamo umjetnost, imamo slike, imamo ples, imamo muziku, imamo pravoklasnu hranu, imamo prvoklasnu odjeću, prvoklasno zdravlje, sve prvoklasno. Samo budalasti nitkovi neće postati vezani za te prvoklasne stvari. Sve. I u isto vrijeme je jednostavno. KOji razlog postoji da osoba ne bude privučena ovim procesom? Razlog je da je osoba prvoklasni nitkov. To je sve. Iskreno vam kažem. Neka bilo tko dođe, neka se raspravlja samnom da nije provklasni nitkov jer ne prihvaća svjesnost Krišne. Dokazati ću to. Stoga nemojte biti prvoklasni nitkovi. Postanite prvoklasne inteligentne osobe. Kao što kaže autor Caitanya-caritāmṛte, kṛṣṇa yei bhaje sei baḍa catura. Svatko tko je prihvatio svjesnost Krišne, on je prvoklasna inteligentna osoba.

Stoga nemojte biti prvoklasna budala, postanite prvoklasna inteligentna osoba. To je moj zahtjev.

Puno vam hvala. (odavanje poštovanja) Ima li pitanja?

Neki dan je toliko studenata došlo, sada nitko. Zato što žele ostati prvoklasni nitkovi, to je sve. To je... to je činjenica. Stoga ukoliko osoba nije veoma inteligentna, ne može prihvatiti svjesnost Krišne. Žele biti obmanuti, prevareni, na ovaj ili onaj način. To je sve. Jednostavna stvar a rezultat je velik - oni ne žele prihvatiti.