HR/Prabhupada 0543 - Nije da morate napraviti veliku predstavu postajanja Guru-a

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0542
Sljedeća stranica - Video 0544 Go-next.png

It is not That you Have to Make a Gigantic Show of Becoming Guru
- Prabhupāda 0543


Janmastami Lord Sri Krsna's Appearance Day Lecture -- London, August 21, 1973

Caitanya Mahāprabhu kaze da yāre dekha tāre kaha kṛṣṇa'-upadeśa (CC Madhya 7.128). I zato vas molim - da sljedite uputstva Caitanya Mahaprabhua, da i vi možete postati guru u vašem domu. To ne znači da morate napraviti ogromnu predstavu da postanete guru. Otac mora postati guru, majka mora postati guru. Zapravo, u satrama je receno, jedan ne bi trebao postati otac, jedna ne bi trebala postati majka, ako ne mogu biti guru svojoj djeci. Na mocayed yaḥ samupeta-mṛtyum. Ako osoba nije u stanju spasiti svoje dijete iz kandži rođenja i smrti, on ne bi trebao postati otac. Ovo je prava kontraceptivna metoda. A ne da imaju sex kao macke i psi, i kad je dijete zaceto ubiju ga i abortiraju. Ne, to je najveći grijeh. Prava kontracepcija je, da, ako ne mozete spasiti svog sina iz kandži rođenja i smrti, nemojte postati otac. To se trazi. Pitā na sa syāj jananī na sa syāt guru na sa syāt na mocayed yaḥ samupeta-mṛtyum. Ako ne možete spasiti svoju djecu iz kandži rođenja...

To je cijela Vedska literatura. Punar janma jayayaḥ. Kako pobijediti sljedeće rođenje, sljedeće materijalno rodjenje, oni ne znaju. Budalaste osobe su zaboravile vedsku kulturu, što je Vedska kultura. Vedska kultura je pobijediti sljedece rođenje, to je sve. Ali oni ne vjeruju u sljedeće rođenje. Devedeset i devet posto ljudi, oni su otišli tako daleko od vedske kulture. U Bhagavad-gīti je ista filozofija. Tyaktvā dehaṁ punar janma naiti mām eti kaunteya (BG 4.9). To je Vedska kultura. Vedska kultura znači, po evolucijskom procesu dolazimo do ovog ljudskog oblika života. Ovdje je mogucnost zaustavljanja seljenja duše iz jednog tijela u drugo. Tathā dehāntara prāptir, i vi ne znate kakvu vrstu tijela cu dobiti sljedece. To tijelo može biti premijer, ili tako neko, a iduce tijelo može biti pas, po zakonima prirode.

prakṛteḥ kriyamāṇāni
guṇaiḥ karmāṇi sarvaśaḥ
ahaṅkāra-vimūḍhātmā
kartāham (iti manyate)
(BG 3.27)

Oni ne znaju. Oni su zaboravili ovu kulturu. Zlouporabljavaju ovaj ljudski oblik tijela poput životinja, jedu, spavaju, pare se i brane. To nije civilizacija. Civilizacija je punar janma jayayaḥ, Kako pobijeditii iduće materijalno rođenje. To je pokret svjesnosti Krišne. Stoga donosimo toliko literature. Prihvaćen je u cijelom svijetu, izucenom krugu. Iskoristite prednost ovog pokreta. Mi smo pokušali otvoriti, naš skromni pokušaj da otvorimo centar ovdje. Nemojte biti zavidni na nas. Ljubazno smilujte nam se. Mi smo..., nas skromni pokusaj. I uzmite prednosti od njega. To je naš zahtjev.

Puno vam hvala.