HR/Prabhupada 0553 - Ne morate otići na Himalayu. Samo ostanite u Los Angelesu

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0552
Sljedeća stranica - Video 0554 Go-next.png

Ne morate otići na Himalayu. Samo ostanite u Los Angelesu
- Prabhupāda 0553


Lekcija BG 2.62-72 -- Los Anđeles, 19. Prosinca, 1968

Prabhupāda: Dakle yogiji i druge metode, oni pokušavaju kontrolirati osjetila silom. "Otići ću u Himalaye. Neću više vidjeti lijepu ženu. Zatovriti ću oči. "To je silom. Ne možete kontrolirati svoja osjetila. Postoji mnogo slučajeva. Ne morate otići na Himalayu. Samo ostanite u Los Angelesu i angažirajte svoje oči da vide Krišnu, vi ste više nego osoba koja je otišla na Himalayu. Zaboravit ćete sve ostalo. To je naš proces. Ne morate promijeniti svoj položaj. Uključite svoje uši u slušanje Bhagavad-gīte kakva jest i zaboravit ćete sve gluposti. Uključite svoje oči da gledaju ljepotu Božanstva, Krišne. Uključite svoj jezik u kušanje Krišninog prasadama. Uključite svoje noge za odlazak do ovog hrama. Uključite svoje ruke za rad za Krišnu. Uključite svoj nos da miriše cvijeće ponuđeno Krišni. Onda kamo će ići vaša osjetila? Biti će skroz okupirana. Savršenstvo je zagarantirano. Ne morate kontrolirati svoja osjetila silom, ne gledaj, ne radi ovo, ne radi ovo. Ne. Morate promijeniti aktivnost, status. To će vam pomoći. Nastavi.

Tamāla Kṛṣṇa: Smisao. "Već je objašnjeno da osoba može izvanjski kontrolirati osjetila pomoću nekog umjetnog procesa, no ukoliko osjetila nisu uključena u transcendentalno služenje Gospodina postoji svaka mogućnost pada. Iako osoba koja je potpuno svjesna Krišne možda može izgledati kao da je na osjetilnom nivou, u stvari, zato što je svjesna Krišne, ona nema vezanost ili nevezanost prema takvim osjetilnim aktivnostima. Osoba svjesna Krišne je opterećena samo zadovoljstvom Krišne i ničim drugim. Stoga je transcendentalna prema bilo kakvoj vezanosti ili nevezanosti. Ako Krišna želi, bhakta može učiniti bilo što što inače nije poželjno, no ako Krišna to ne želi, neće učiniti ništa što bi inače učinio za vlastito zadovoljstvo. Dakle djelovati ili ne djelovati je u njegovoj kontroli zato što djeluje prema uputama Krišne. Ta svjesnost je bezuzročna milost Gospodina koju bhakta može postići unatoč tome što je vezan za osjetilni nivo." 65:" Za onoga tko se nalazi na tom položaju, trotruke bijede materijalnog života više ne postoje. U takvom sretnom stanju inteligencija osobe je postojana." 66: "Onaj koji se ne nalazi u transcendentalnoj svjesnosti nema niti kontroliran um niti je njegova inteligencija postojana, bez čega ne postoji mogućnost mira, a kako može postojati sreća bez mira?" 67...

Prabhupāda: Svi u ovome materijalnom svijetu teže miru, no ne žele kontrolirati osjetila. To nije moguće. Baš kao kad ste bolesni i doktro vam kaže "Uzmite ovaj lijek, uzmite ovu prehranu," no vi ne možete kontrolirati. Uzimate bilo što što vam se sviđa, protivno uputama liječnika. Kako onda možete biti izliječeni? Slično tome, mi želimo izliječiti kaotično stanje ovog materijalnog svijeta, mi želimo mir i blagostanje, no nismo spremni kontrolirati osjetila. Ne znamo kako kontrolirati osjetila. Ne znamo pravi yogički princip kontrole osjetila. Stoga ne postoji mogućnost mira. Kutaḥ śāntir ayuktasya. Ispravna riječ se nalazi u Bhagavad-gīti. Ako niste uključeni u svjesnost Krišne, ne postoji mogućnost mira. Umjetno, možete pokušati. No nije moguće.