HR/Prabhupada 0651 - Cijeli sustav yoge znači kako učiniti um našim prijateljem

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0650
Sljedeća stranica - Video 0652 Go-next.png

Cijeli sustav yoge znači kako učiniti um našim prijateljem
- Prabhupāda 0651


Predavanje BG 6.6-12 -- Los Angeles, 15. veljače 1969.

Prabhupada: Sva slava okupljenim bhaktama.

Bhakte: Sva slava tebi Prabhupada.

Prabhupada: Stranica?

Bhakta: Šesti stih.

Bhakta: "Onome tko je ovladao umom, um je najbolji prijatelj. Ali onome tko to nije učinio um će ostati najveći neprijatelj (BG 6.6).

Prabhupada: Da. Ovaj um, govore o umu. Cijeli sustav yoge znači kako učiniti um svojim prijateljem. Um, u dodiru s materijom... Poput osobe koja je pod utjecajem alkohola, njezin um je neprijatelj. Postoji lijepi stih u Caitanyi-caritāmṛti.

kṛṣṇa bhuliya jīva bhoga vāñchā kare
pāśatemāyā tāre jāpaṭiyā dhare

(Prema-vivarta)

Um... Ja sam duhovna duša, dijelić Svevišnjeg Gospodina. Čim um postane zagađen, ja se bunim jer posjedujem malu neovisnost. "Zašto bih služio Krišnu ili Boga? Ja sam Bog." To su jednostavno uputstva uma. I cijela situacija se preokreće. On je pod lažnom impresijom, iluzijom i čitav život je uništen. I tko je odgovoran za to, ako ne kontroliramo um, pokušavamo vladati mnogim stvarima, carstvom, no ako ne uspijemo kontrolirati naš um, onda ako i osvojimo carstvo, to je porazno. Njegov vlastiti um je njegov najveći neprijatelj. Nastavi.

Bhakta: "Onaj koji je ovladao umom već je dostigao Nad-dušu, jer je stekao mir. Takav čovjek ne pravi razliku između sreće i nesreće, topline i hladnoće, časti i nečasti (BG 6.7).

Prabhupada: Nastavi.

Bhakta: "Kaže se da je osoba utemeljena u samospoznaji, i takva se osoba naziva yogijem ili mistikom, kada je zahvaljujući znanju i spoznaji potpuno zadovoljna. Takva osoba se nalazi u transcendenciji i samoovladana je. Sve što vidi, bio to šljunak, kamenje ili zlato, vidi jednakim očima (BG 6.8)."

Prabhupada: Da. Kada je um u ravnoteži tada dolazi do tog stanja. Šljunak, kamenje ili zlato imaju jednaku vrijednost.