HR/Prabhupada 0656 - Oni koji su bhakte ne mrze nikoga

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0655
Sljedeća stranica - Video 0657 Go-next.png

Oni koji su bhakte ne mrze nikoga
- Prabhupāda 0656


Predavanje BG 6.6-12 -- Los Angeles, 15. veljače 1969.

Bhakta: "Osoba se smatra još naprednijom ako vidi sve - dobročinitelje, prijatelje, neprijatelje, zavidne, pobožne, griješnike i ostale koji su indiferentni i nepristrani - jednakim očima (BG 6.9)."

Prabhupada: Da. To je znak napretka. Jer u ovome materijalnom svijetu, prosudba prijatelja i neprijatelja je sve u odnosu sa ovim tijelom ili osjetilnim uživanjem. No kod realizacije Boga ili Apsolutne Istine, ne postoji takvo materijalno razmatranje. Još jedna poanta je da su ovdje sve uvjetovane duše pod iluzijom. Recimo da doktor, doktor ode pacijentu. Ima grčeve i govori gluposti. To ne znači da će ga odbiti liječiti. On ga tretira kao prijatelja. Isto tako ga pacijent naziva pogrdnim imenima, svejedno mu daje lijek. Kao što je rekao Isus Krist "Mrzite grijeh, a ne grešnika." Ne grešnika. To je jako lijepo. Jer je grešnik u iluziji. On je lud. Ako ga mrzite, kako ga onda možete spasiti? Stoga, oni koji su bhakte, oni koji su doista sluge Boga, oni nikoga ne mrze.

Baš kao što je Isus Krist kada je bio razapet na križu molio Boga: "Moj Gospodine, molim te oprosti im. Oni ne znaju što čine." To je pozicija bhakte. Da Zato što su ludi za materijalističkim načinom razmišljanja, stoga ih ne možemo mrziti. Bilo tko. Stoga je pokret svjesnosti Krišne tako lijep da nema govora o mržnji. Svatko je dobrodošao. Molim vas dođite. Pjevajte Hare Krishna. Uzmite Krišna parasadu i slušajte lijepu filozofiju iz Bhagavad-gite, i pokušajte pročistiti svoj materijalni uvjetovani život. To je program - svjesnost Krišne. Gospodin Caitanya je predstavio ovaj pokret. Yāre dekha, tāre kaha 'kṛṣṇa'-upadeśa (CC Madhya 7.128). "Koga god sretneš, kada god ga sretneš, jednostavno pokušaj podučiti osobu svjesnosti Krišne." Kṛṣṇa-kathā. Riječi Gospodina Krišne. Vi ćete biti sretni i oni će biti sretni. Nastavi dalje.

Bhakta: "Transcendentalist treba uvijek usredotočiti svoj um na Vrhovno sebstvo. Treba živjeti sam na osamljenom mjestu i uvijek pažljivo kontrolirati svoj um. Treba biti slobodan od želja i potrebe za posjedovanjem."

Prabhupada: Da. To je početak transcendentalnog života. U ovom poglavlju, Gospodin Krišna će predstaviti principe sustava yoge. Stoga ovdje započinje. Da transcendentalist uvijek treba usredotočiti svoj um na vrhovno jastvo. Vrhovno jastvo znači Krišna ili Gospodin. On je Vrhovna Osoba, kao što sam upravo objasnio, nityo nityānāṁ cetanaś cetanānām (Kaṭha Upaniṣad 2.2.13). On je vrhovna vječna osoba. On je vrhovno živo biće. Stoga cijeli sustav yoge se temelji na tome da se um usredotoči na Vrhovno Jastvo. Mi nismo Vrhovno jastvo. To možete razumijeti. Vrhovno jastvo je Bog. To je dvaita-vāda. Dualnost. Dualnost znači da je Bog različit od mene. On je vrhovan. Ja sam podređen. On je velik. Ja sam mali. On je beskonačan ja sam konačan. To je odnos. Stoga zato što smo konačni trebali bi usredotočiti svoj um na beskonačnog, Vrhovno jastvo. Onda treba živjeti sam. To je najvažnija stvar. Sam znači da ne živi sa osobama koje nisu svjesne Krišne ili svjesne Boga. To znači sam. Treba živjeti sam na osamljenom mjestu. Osamljeno mjesto, ti je ili, u džungli. U šumi. To je vrlo osamljeno mjesto. No u ovom dobu je teško otići u džunglu i pronaći osamljeno mjesto. Osamljeno mjesto je tamo gdje se jednostavno naučava svjesnost Boga. To je osamljeno mjesto. To je osamljeno mjesto. Onda? I treba uvijek oprezno kontrolirati svoj um. Kako kontrolirati um? Jednostavno usmjerite svoj um na Vrhovno jastvoili Krišnu. Ništa drugo.

Sa vai manaḥ kṛṣṇa-padāravindayoḥ (SB 9.4.18). Tada vasa... Neki dan kako sam objasio, ako posjednete svoj um uvijek uz Krišnu... Krišna je poput svjetlosti, sunca. Stoga nema govora da tama okupira um. Nema te mogućnosti. Baš kao što pod sunčevom svjetlosti nema mogućnosti za tamu. Slično tome, ako uvijek na umu imate Krišnu onda vas maya ili iluzija ne može dotaknuti. Neće moći dosegnuti tamo. To je proces. Treba biti slobodan od želja i potrebe za posjedovanjem. Cijela materijalna bolest se temelji na tome što želim posjedovati i željeti. Što god da je izgubljeno, lametiram o tome, što god da je tamo što god da nemamo, želimo to. Dakle, brahma-bhūtaḥ prasannātmā (BG 18.54) - onaj koji je zapravo svjestan Boga, svjestan Krišne, on nema želje za materijalnim posjedovanjem. Njegova jedina želja je da služi Krišnu. To znači da je njegova želja pročišćena. Ta želja, ne možemo se odreći želja. To nije moguće. Vi ste živo biće, morate imati želje. No naša želja je, u sadašnjem trenutku, kontaminirana. "Želim zadovoljiti svoja osjetila materijalnim posjedovanjem." No ako želite za Krišnu, ta želja za materijalnim posjedovanjem će automatski nestati. Nastavi dalje.