HR/Prabhupada 0660 - Ako obuzdate seksualni život, postati čete moćni ljudi

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0659
Sljedeća stranica - Video 0661 Go-next.png

Ako obuzdate seksualni život, postati čete moćni ljudi
- Prabhupāda 0660


Lecture on BG 6.13-15 -- Los Angeles, February 16, 1969

Tamal Krišna: Trinaest i četrnaest: Čov jek treba održavati tijelo, vrat i glavu uspravno u jednoj liniji. i gledati netremice u vrh nosa. Tako, s neuznemirenim, obuzdanim umom, bez straha, potpuno oslobođen seksualnog života, čovjek treba meditirati na Mene u svom srcu i učiniti da sam mu ja krajnji cilj života (BG 6.13).

Prabhupada: To je taj proces. Prvo trebate odabrati lijepo mjesto, usamljeno mjesto i trebate to raditi sami. Ne da hodate na yoga tečajeve i da plaćate i pravite neku tjelovježbu a onda s evratite kući i pravite svakakve gluposti. Shvaćate? Nemojte se dati uloviti u zamku tih smiješnih stvari, znate? Jednostavno... Takvo društvo, mogu izjaviti, to je društvo prevaranata i prevarenih. Vidite? Ovdje je ta praksa. Ovdje možete vidjeti. I izgovorena od vrhovnog autoriteta, Krišne. Postoji li neka osoba, bolji yogi od Kiršne?

Ovdje je autoritativna izjava. I tako vi to trebate prakticirati. sada, čovjek, treba držati tijelo... Prvo trebate odabrati vaše mjesto, sveto mjesto, da ste sami i s posebnim sjedalom. I onda trebate sjesti uspravno, ovako. Čovjek treba držati tijelo, vrat i glavu uspravno. Ravna crta. To je yogijski proces. Te stvari pomažu da se um koncentrira. To je sve. No, stvarna svrha yoge je da stalno držite Krišnu unutar sebe. Ovdje je rečeno, rečeno, da Čovjek treba držati tijelo, vrat i glavu uspravno u jednoj crti i gledati netremice u vrh nosa, Evo sada možete vidjeti. A ako zaklopite oči, u meditaciji, zaspat ćete. To sam vidio. Ima tako mnogo takozvanih meditatora, oni spavaju. ( Pravi zvuk hrkanja) Vidio sam to. Vidite? Jer je prirodno da ćim zatvorite oči, osjetit ćete se pospano, znate? Dakle, oči poluzatvorene. Morate gledati. To je proces. Morate vidjeit vrh svoga nosa, s oba oka. Tako, uz neuznemiren um... Taj će proces spomoći da vam um postane usredotočen, ne uznemiren, obuzdan um, oslobođen straha. Da. Jer vi morate... Općenito, yogiji su to prakticirali u đungli, pa ako počn erazmišljati, Neki tigar dolazi ili ne dolazi, što je to? (smijeh) Vidite? Ili neka zmija dolazi. Je rmorate sami sjediit u đungli. Vidite. Im atako mnogo životinja. Tigrovi, jeleni i zmije. Zato se posebno ističe, oslobođen straha. Oslobođen... Jelenja se koža posebno koristi u toj yoga-asani jer ona ima neki medicinski učinak da zmije ne dolaze. Ako sjedite na toj posebnoj koži, zmije i reptili vam neće dolaziti. To joj je svrha. Nećete biti uznemireni. Bez straha, posve slobodni od seksualnog života. Vidite. Ako se upustite u seksualni život, ne možete usredotočiti um ni na što. To je učinak brahmachair života. Ako ostanete brahmachari, bez seksualnog života, tada možete postati odlučni.

Kao što smo mogli vidjeti u praktičnom primjeru Mahatma Gandhija u Indiji. Sada je započeo pokret, nenasilja, ne-suradnje. Pokret, rat je bio najavljen protiv moćne Britanskog Carstva, samo pogledajte. A on je odlučio Ja ću se boriti s Britancima na način ne nasilja. Bez ikakvog oružja. Jer, Indija je bila zavisna, i nije imala oružja. A nekoliko je puta bilo pokušano, oružanom revolucijom. Ali, ti su Britanci jači, i srezali su ih. Tako je Gandhi, on je izmislio tu metodu, da Ja ću se boriti s Britancima, ćak i ako postanu siloviti, ja neću djelovati silom. Tako ću pridobiti svjetksu samilost. I..Dakle, to je bio njegov plan. Bio je veliki državnik. No, njegova je odlučnost bila toliko usredotočena, je rje bio brahmachari. Od, u svojoj trideset-šestoj godini kada ga je prekinuo. Imao je ženu, ali je odustao od seksualnog života. On je bio obiteljski čovjek, imao je djecu, imao je ženu. Ali o dtrideset-šeste godine, mlad čivjek, trideset šest godina star, odustao je od seksualnog života sa ženom. To ga je učinilo tako odlučnim, da Otjerat ću te Britance s Indijske zemlje, i to je učinio. Vidite? I stvarno je to učinio. Dakle, kontroliranjem seksualnog života, suzdržavanje od seksualnog života je tako moćno. Čak i ako ništa ne činite, ako se jednostavno suzdržavate od seksualnog života, postajete veoma moćan čovjek. Ljudi ne znaju za tu tajnu. Dakle, bilo što da radite, želite li to uraditi s determiniranošću. morate prekinuti seksualni život. to je tajna.

Dakle bilo koji proces, uzmite Vedski proces. Bilo da uzmete proces yoge ili proces bhakti ili proces jnane, u nijednom od procesa nije dozvoljeno upuštanje u seks, nije. Upuštanj eu seks je dozvoljeno samo u obiteljskom životu, samo da bi se začelo lijepu djecu. I to je sve. Seksualni život nije za osjetilno uživanje. Iako tu postoji prirodno živanje. Ukoliko ne bi bilo uživanja, zašto bi netko preuzeo odgovornosti obiteljskog života? To je tajna prirodnog dara. Ali mi to ne trebamo zlorabiti. To su životne tajne . (na stranu) Uzmi to. To su životne tajne. Dakle, prakticiranje yoge je tako lijepa stvar. Ako se upustite u seksualni život, to je jednostavno glupost. Jednostavna glupost. I ako vam netko kaže da nastavite sa seksualnim živototm koliko želite, a istovremeno posajete yogi, jednostavno mi plati honorar. Dat ću ti neku 'čudotvornu mantru'. To su sve gluposti. Sve same gluposti Ali, mi želimo biit prevareni. Mi želimo biti prevareni. Mi želimo nešto uzvišeno na jeftin način. To znači da želimo biit prevareni. Ako želite neku jako lijepu stvar, morate za nju platiti. Ne. ići ću u trgovinu, Gospodine, mogu vam platiti deset centi, a vi mi dajte najbolje za to. Kako možete to očekivati za deset centi? Ako želite kupiti nešto vrijedno, ako želite kupiti zlato, onda morate za njega i platiti. Slično tome, ako želite savršenstvo u praksi yoge, onda za nju morate platiti na takav ančin. Nemojte od nje praviti dječje igre. To je uputa Bhagavad-gite. Ako pravite dječju igru, bit ćete prevareni. Atako je mnogo prevaranata spremno da vas prevare uzmu vam novac i otiđu. To je sve. Ovdje je izjava, autoritativna izjava. Bez seksualnog života.