HR/Prabhupada 0684 - Testiraj sistem yoge,koncentriraj um na Visnu oblik

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0683
Sljedeća stranica - Video 0685 Go-next.png

Testiraj sistem yoge,koncentriraj um na Visnu oblik
- Prabhupāda 0684


Lecture on BG 6.30-34 -- Los Angeles, February 19, 1969

Viṣṇujana: Stih trideset dva: "On je savršen yogi, koji zna da jastvo prebiva u svemu, vidi istinsku jednakost svih živih bića, oboje u njihovoj sreći i nesreći, O Arjuna (BG 6.32)."

Prabhupāda: Ovo je univerzalna vizija. Nije da se Bog nalazi u tvom srcu , ali ne i u srcu mačke ili psa ili krave. On se nalazi u svačijem srcu. To je sarva-bhūtānām. Sarva-bhūta znači sva živa bića.. On se nalazi u srcu čovjeka, On se nalazi u srcu mrava. On se nalazi u srcu psa, On se nalazi u svačijem srcu. Ali mačke i psi , oni to ne mogu realizirati. U tome je razlika. Ali ljudsko biće, ako pokuša, ako prati sistem yoge- sistem sāṅkhya-yoge, bhakti-yoge-onda može to doznati. To je povlastica ovoga ljudskog oblika života. Ako propustimo priliku, ako ne doznamo to, ako ne identificiramo svoje postojanje s Gospodinom, onda propuštamo ovu priliku. Onda, nakon cijelog evolucijskog procesa, prolazeći kroz 8,400,000 oblika života, kada dobijemo ovaj ljudski oblik života, ako propustimo tu priliku, ne znate koliku patnju osjećamo zbog takvog gubitka. Trebali bi biti svjesni toga. Ne bi trebali propustiti priliku. Imate veoma lijepo tijelo, ljudski oblik tijela, inteligenciju, i civilizirani život. Nismo kao životinje. Možemo u miru razmišljati, ne moramo se toliko mučiti za život kao životinje. Trebali bi to iskoristiti. To je instrukcija Bhagavad-gīte. Nemojte izgubiti ovu priliku. Upotrijebite je pravilno. Nastavi.

Viṣṇujana: Stih trideset tri. "Arjuna reče: O Madhusūdana, sistem yoge koji si objasnio, čini se nepraktičan i nepodnošljiv za mene, jer je ovaj um neumoran i nemiran (BG 6.33)."

Prabhupāda: Ovo je krucijalni test yoga sistema- ako možete usmjeriti um na oblik Viṣṇu. Proces smo već objasnili, da morate sjediti ovako, izgledati tako, živjeti ovako, toliko stvari smo već raspravili. Ali Arjuna je rekao "To je veoma teško za mene." Moramo ovo razumjeti. On reče, O Madhusūdana, sistem yoge koji si objasnio..." Sistem se zove aṣṭāṅga-yoga. Aṣṭāṅga-yoga. osam drukčijih dijelova. Yama, niyama. Prvo kontrola osjetila, praćenje pravila i propisa, i onda prakticiranje pozicije sjedenja. Onda vježbanje procesa disanja. I onda koncentracija uma. I onda ćete se usmjeriti na oblik. Tu je osam procesa, aṣṭāṅga-yoga. Zato Arjuna kaže, Ovaj sistem aṣṭāṅga-yoge je veoma težak." Reče, da je "Nepraktičan." "Izgleda ",ne praktičan. Za njega, nije praktičan. Da je nepraktičan onda se Kṛṣṇa ne bi potrudio toliko da ga objasni. Nije nepraktičan, već izgleda tako. Što... Neka stvar može biti nepraktična za mene, ali praktična za tebe, to je drukčija stvar. Ali generalno sistem je nepraktičan za običnog čovjeka. Arjuna se predstavlja kao običan čovjek, u smislu da on nije bio prosjak ili da je odustao od obiteljskog života, ili da nema problem vezan za hranu. Jer je on bio na ratnom polju u borbi za kraljevstvo. I zato se pretpostavlja da je bio običan čovjek. Za običnog čovjeka koji djeluje u ovim aktivnostima svijeta ostvarivanje sredstava za život, obiteljski život, djecu, ženu, toliko problema, to nije praktično. To je poanta. Praktičan je za nekoga koji je već sve odbacio potpuno. Koji se nalazi u osamljenom svetom mjestu, kao što je planina ili špilja u planini. Sam, bez smetnje publike. Gdje se nalazi takva prilika za običnog čovjeka, posebno za nas, u ovom dobu? I zato ovaj sistem yoge nije praktičan. To je priznao Arjuna, koji je bio veliki ratnik. I bio je napredan. Pripadao je bogatoj obitelji, i bio ekspert u mnogim stvarima. On je rekao da je to nepraktično. Pokušajte razumjeti. Što smo mi u usporedbi s Arjunom? Ako pokušamo s ovim sistemom, nije moguće. Neuspjeh je siguran. Pročitaj smisao.

Viṣṇujana: " Sistem misticizma koji je opisao Gospodin Kṛṣṇa Arjuni, sam je Arjuna odbacio..."

Prabhupāda: Da, odbacio, Arjuna,da.

Viṣṇujana: "...iz osjećaja nesposobnosti. Nije moguće za običnog čovjeka da napusti kuću i ode na osamljeno mjesto u planine ili šume da prakticira yogu u ovom dobu Kali. Sadašnje doba karakterizira teška borba za život kratkoga vijeka."

Prabhupāda: Da. Prije svega naš vijek življenja je veoma kratak. Ako proučavate statistike možete vidjeti svoje očeve koji su živjeli sto godina ili osamdeset godina, devedeset godina. Sada žive šezdeset, sedamdeset godina. Postepeno će se smanjivati. U ovom dobu pamćenje, trajanje života, milosrđe, toliko stvari će se smanjivati. To su simptomi ovog doba. Nastavi.