HR/Prabhupada 0688 - Objavljivanje rata protiv iluzorne energije, Maye

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0687
Sljedeća stranica - Video 0689 Go-next.png

Objavljivanje rata protiv iluzorne energije, Maye
- Prabhupāda 0688


Lecture on BG 6.35-45 -- Los Angeles, February 20, 1969

Prabhupāda:Što se tiče prakse yoge, rečeno je u razgovoru između Kṛṣṇe i Arjune. Pretpostavimo da prakticiram yogu - pravu yogu, ne pseudo yogu. Ako je ne mogu prakticirati pravilno, padam. Koji je onda rezultat? Pretpostavimo da odbacim svoj posao, odbacim svoje svakodnevne aktivnosti i počnem prakticirati yogu. Ali nekako nije kompletna, pogrešna je. Koji je onda rezultat? To je pitao Arjuna. Na što će odgovoriti Kṛṣṇa. Kako ide? Nastavi. " Arjuna reče..."

Bhakta: "Arjuna reče: "Koje je odredište čovjeka od vjere koji ne ustraje? Koji u početku počinje proces samospoznaje, ali kasnije odustaje zbog svjetovnog jednoumlja i zbog toga ne biva savršen u misticizmu? ' (BG 6.37)"" Smisao: " Put je... put samospoznaje, ili misticizma, je opisan u Bhagavad-gīti. Temeljni princip samospoznaje je znanje da živo biće nije ovo materijalno tijelo, već je drugačiji od njega, njegova sreća je u vječnom životu, blaženstvu i znanju."

Prabhupāda: Prije nego osoba dođe do samospoznaje, mora uzeti u obzir- da u početku Bhagavad-gīte je rečeno, da on nije ovo tijelo. Da živo biće nije ovo materijalno tijelo već je drugačije od njega, i njegova sreća je u vječnom životu. Ovaj život nije vječan. Savršenstvo yoge znači dobiti vječni život, blaženi život, pun znanja. To je savršenstvo. Moramo vršiti bilo koji sistem yoge koji ima taj cilj. Ne da bi vršili yogu radi smanjenje težine ili održavanja tijela zdravim za zadovoljenje osjetila. To nije kraj sistema yoge. Ali ljudi tako razmišljaju. " Oh, ako prakticiraš taj sistem yoge..." To možete činiti bilo kojim procesom vježbanja, da vaše tijelo bude u formi. Postoji toliko sistema vježbanja tijela, Sandow sistem, dizanje utega,... Postoji puno sportova, koji također održavaju tijelo zdravim. Mogu pomoći u probavi hrane, smanjenju težine. Za tu svrhu nema potrebe za prakticiranjem yoge. Pravi razlog je tu - da bi realizirali da nismo ovo tijelo. Želim vječnu sreću; Želim kompletno znanje; također ,želim vječan život. To je krajnji cilj sistema yoge. Nastavi.

Bhakta: To je transcendentalno, iznad tijela i uma. Samospoznaja se traži putem znanja, prakticiranjem osmerostrukog misticizma, ili bhakti -yogom. U svakom od ovih procesa osoba mora realizirati konstitutiocalnu poziciju živog bića, njegov odnos s Bogom, i aktivnosti pomoću kojih može opet uspostaviti izgubljeni odnos i dostići najveće savršeno stanje svjesnosti Kṛṣṇe. Prateći bilo koju od spomenutih tri metoda, osoba će sigurno dostići vrhovni cilj prije ili kasnije. To je konstatirao Gospodin u Šestom Poglavlju. Čak i malo nastojanje na transcendentalnom putu bhakti-yoge posebno je pogodno za ovo doba, jer je najizravnija metoda spoznaje Boga. Da bi bio dvostruko siguran, Arjuna pita Gospodina Kṛṣṇu kako bi potvrdio njegove prijašnje izjave. Netko može iskreno prihvatiti put samospoznaje. No, proces kultiviranja znanja i prakse osmerostrukog sistema yoge je generalno teško za ovo doba. Stoga, unatoč nečije ozbiljnom nastojanju osoba će možda pasti iz više razloga. Glavni razlog je da osoba nije dovoljno ozbiljna u svezi praćenja procesa. Cilj transcendentalnog puta je više manje objaviti rat iluzornoj energiji."

Prabhupāda: Kada prihvatimo bilo koji proces samospoznaje, to znači objavljivanje rata iluzornoj energiji ,māyi. Kada je u pitanju māyā, ili pitanje borbe i rata, biti će puno poteškoća od strane māye, to je sigurno. Postoji šansa za padom, ali osoba mora postati veoma postojana. Nastavi.

Bhakta: "Prema tome, kad god osoba pokušava pobjeći kandžama iluzorne energije, ona osobu pokušava poraziti raznim mamljenjem. Uvjetovana duša je već uhvaćena gunama materijalne energije, te uvijek postoji šansa da će opet biti uhvaćena dok vrši transcendentalnu praksu. To se zove yogāc calita-mānasaḥ:…"

Prabhupāda: Calita-mānasaḥ. Calita-mānasaḥ znači odvraćanje uma od prakse yoge. Yogāc calita-mānasaḥ. Yogāt znači od prakse yoge, a calita odvraćanje pažnje. Mānasaḥ znači um. Yogāc calita-mānasaḥ. Uvijek postoji šansa. Svi imaju to iskustvo. Pokušavate čitati neku knjigu, koncentrirati se, ali um ne dopušta,uznemiren je. Jako je važan faktor kontrolirati um. To je prava praksa. Nastavi.

Bhakta: "...onaj tko je zastranio od transcendentalnog puta. Arjuna želi znati posljedice odstupanja od puta samospoznaje."

Prabhupāda: Da, to je jako važno pitanje. Osoba može prakticirati bilo koju vrstu yoge, ili osmerostruki sistem yoge ili jñāna-yogu, spekulativnu filozofiju, i bhakti-yogu, predano služenje. Ali ako taj ne uspije završiti sistem yoge, koje su posljedice toga? To je jako važno pitanje, koje je pitao Arjuna, Kṛṣṇa će odgovoriti. (pauza)