HR/Prabhupada 0690 - Bog je čist , te je Njegovo kraljevstvo također čisto

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0689
Sljedeća stranica - Video 0691 Go-next.png

Bog je čist , te je Njegovo kraljevstvo također čisto
- Prabhupāda 0690


Lecture on BG 6.35-45 -- Los Angeles, February 20, 1969

Bhakta: " Kada se yogi angažira u iskrenom nastojanju da napreduje, te se čisti od svih nečistoća, u konačnici, nakon mnogo, mnogo rođenja, dostiže ultimativni cilj(BG 6.45)".

Prabhupāda: Da. To je pitanje prakse. Kao dijete, kada se rodi, ono ne zna kako pušiti, kako piti- ali druženjem s takvima on postaje alkoholičar, pušač, onečišćen. Druženjem.. To je samo pitanje društva. Saṅgāt sañjāyate kāmaḥ (BG 2.62).. Ako je društvo dobro... Naša karijera propada jer nismo u dobrom društvu. To je rečeno ovdje, da : " Kada se yogi angažira u iskrenom nastojanju da napreduje..." Kao i posao, postoji puno udruženja,korporacija. Jer je netko postao član te korporacije,posao njegove tvrtke je procvjetao. Dogodila se razmjena. Razmjenjuju se, razmjena računa, razmjena dionica. Društvo je bitno. Ako postanemo ozbiljni u razvijanju božanske svjesnosti, onda je ovo naše jedino društvo- moramo uspostaviti Internacionalno Društvo za Svjesnost Krišne. Ovdje, ima metoda kako postati božanski svjestan, to se ovdje uči. To je dobra prilika. Pozivamo svih da se pridruže, a proces je veoma jednostavan. Samo pjevajte Hare Kṛṣṇa i osjetiti ćete. Proces nije težak. Djeca, također mogu sudjelovati i imati udio u procesu. Nisu potrebne nikakve prijašnje kvalifikacije. Da morate položiti nekakvu diplomu, ispit ili slično. Tko god da jeste, jednostavno dođite i pridružite se ovom društvu i postanite svjesni Kṛṣṇe. To je prilika ovoga društva. Jasno je. Pokušajte razumjeti. Nastavi. Smisao?

Bhakta: " Osoba rođena s posebnim pravima, u aristokratskoj ili svetoj obitelji, postaje svjesna svoje povoljne situacije vršeći praksu yoge. Sa odlučnošću, započinje ne dovršeni zadatak, i tada se u potpunosti čisti od svih materijalnih onečišćenja. Kada je konačno slobodan od svih onečišćenja, dostiže vrhovno savršenstvo, svjesnost Kṛṣṇe."

Prabhupāda: To je, to je... Pokušajte razumjeti, da Vrhovni Gospodin... Bog je čist, i Njegovo kraljevstvo je također čisto, i svatko tko želi uči tu, također mora biti čist. To je veoma prirodno, da ako želiš uči u neko društvo moraš se kvalificirati za to. To je sigurno...Kvalifikacija je...Ići natrag kući, natrag Božanskoj Osobi, kvalifikacija je da ne bi trebali biti materijalno onećišćeni. Što je to materijalno onečišćenje? Materijalno onečišćenje je zadovoljavanje osjetila. Neograničeno zadovoljavanje osjetila. To je materijalna onečišćenost. Moraš učiniti sebe slobodnim od tog materijalnoga onečišćenja. Tada ćeš se kvalificirati za ulazak u kraljevstvo Božje. Proces oslobođenja ili pranja od svih materijalnih onečišćenja, je proces yoge. Proces yoge ne znači da moraš sjediti na podu petnaest minuta, vršeći takozvanu meditaciju, i onda nastaviš svoja materijalna onečišćenja. Kao kad želiš biti izliječen od neke bolesti, moraš pratiti upute liječnika. Slično, u ovom poglavlju, preporuča se proces yoge, koji moraš uraditi. To znači ako vršiš ove propisane metode, postati ćeš slobodan od materijalnih onečišćenja. I tada si spreman za spajanje, stvaranje veze s Vrhovnim. To je svjesnost Kṛṣṇe. Naša metoda te spaja direktno. To je posebni dar Gospodina Caitanye. Odmah spaja s Kṛṣṇom. Jer na kraju moraš doći do tog cilja, svjesnosti Kṛṣṇae. Ovo je metoda, direktna... također je praktična. Oni koji nemaju kvalifikacije, oni-jednostavno dolaze u kontakt s društvom i postaju napredni u svjesnosti Kṛṣṇe. To je praktično. U ovom dobu moramo dati šansu ljudima, direktni kontakt. Nikakav spori proces im neće pomoći jer je život jako kratak, nemaju sreće, te im je loše društvo. Zato, direktni kontakt -harer nāma(CC Adi 17.21).. Kṛṣṇa se predstavlja u obliku Svojega transcendentalnog imena te Ga odmah kontaktiraš slušanjem. Imaš prirodni instrument, slušanje. Samo čuješ Kṛṣṇai odmah bivaš pročišćen. Nastavi.