HR/Prabhupada 0779 - Ne možeš biti sretan na mjestu koje je namjenjeno za jadi

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0778
Sljedeća stranica - Video 0780 Go-next.png

Ne možeš biti sretan na mjestu koje je namjenjeno za jadi
- Prabhupāda 0779


Lecture on SB 6.1.19 -- Denver, July 2, 1975

Tako ovo je dobit osobe svjesne Kṛṣṇe. Kṛṣṇa je tako privlačan da ako itko barem je jednom u potpunosti uključio svoj um u razmišljanje o Kṛṣṇi i predao se, tada je on odmah spašen od svih jadnih uvjeta ovog materijalnog života. Tako je ovo naše savršenstvo života. Na neki način, predajemo se lotosovim stopalima Kṛṣṇe. Ovdje je navedeno, sakṛt. Sakṛt znači "samo jednom." Ako je tu toliko profita jer se jednom misli na Kṛṣṇu, tada možemo zamisliti, oni koji su uvijek uključeni u razmišljanje o Kṛṣṇi pjevajući Hare Kṛṣṇa mantru, koja je njihova pozicija.

Oni su veoma sigurni, toliko da je rečeno, na te yamaṁ pāśa-bhṛtaś ca tad-bhaṭān svapne 'pi paśyanti (SB 6.1.19). Svapna znači sanjanje. Sanjanje je lažno. Vidjeti Yamadūte, nosioce naredbe Yamarāja, nadglednika smrti... Vidjeti ih licem u lice... U vrijeme smrti, kada veoma grešna osoba umire, on vidi Yamarāja ili nosioce naredbe Yamarāja. Oni izgledaju veoma strašno. Ponekad osoba na posmrtnoj postelji je veoma strašljiva, plače, "Spasi me, spasi me." To se također dogodilo Ajāmili. I to je priča koje ćemo pripovijedati kasnije. Ali on je bio spašen. Zbog njegove prethodne aktivnosti u svjesnosti Kṛṣṇe, on je bio spašen. Na tu priču ćemo se kasnije vratiti.

Ovo je najsigurnija pozicija. Inače, ovaj materijalni svijet je pun opasnosti. To opasno mjesto. Rečeno je u Bhagavad-gītā, duḥkhālayam. To je mjesto jadi. Ne možeš biti sretan u mjestu koje je namjenjeno za jadi. To možemo razumijeti. Kṛṣṇa kaže, Svevišnja Osoba, taj duḥkhālayam aśāśvatam (BG 8.15): ovaj materijalni svijet je pun jadnih uvjeta. I to je također aśāśvatam, ne stalno. Ne možeš ostati. Čak i ako napraviš kompromis da "Um nikada nije mjesto jadi. Napraviti ću malu preinaku i ostati ću ovdje..."

Ljudi su toliko privrženi u ovom materijalnom svijetu. Ja imam praktičan primjer, iskustvo. 1958 ili '57, kada sam objavio prvu knjigu, Lako putovanje na druge planete, sreo sam jednog gospodina. On je bio veoma entuzijastičan, "Možemo ići na druge planete? Ti daješ toliko informacija?" "Da." "I ako odeš, nećeš se vratiti." "Ne, ne, tada ne želim ići." (smijeh) On je rekao da cijela ideja je da odemo na druge planete, baš kao što rade predstavu: oni idu na mjesečev planet. Ali oni nisu mogli ostati. Oni se vraćaju. Ovo je znanstveni napredak. I ako odeš, zašto ne ostaneš tamo? I čitao sam novine da kada su ruski aeronautičari otišli, oni su gledali dole, "Gdje je Moskva?" (smijeh)