HR/Prabhupada 0803 - Moj dragi Gospodine, ponizno Te molim angažiraj me u Svoju službu-To je savršenstvo života

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0802
Sljedeća stranica - Video 0804 Go-next.png

Moj dragi Gospodine, ponizno Te molim angažiraj me u Svoju službu-To je savršenstvo života
- Prabhupāda 0803


Lecture on SB 1.7.19 -- Vrndavana, September 16, 1976

Hare Kṛṣṇa znači Vrhovni Gospodin i Njegova duhovna potencija. Stoga mi prizivamo: Hare, "O energijo, duhovna energijo Gospodina," i Kṛṣṇa, "O Vrhovni Gospodine." Hare Rāma, ista stvar. Paraṁ Brahman. Rāma znači Paraṁ Brahman, Kṛṣṇa znači Paraṁ Brahman i.... Stoga koje je značenje prizivanja, "Hej Krišna, hej Radhe, hej Rama, hej..." Zašto? Trebala bi biti neka... Zašto pitate? To "Samo me uključi u Tvoju službu." To je podučio Śrī Caitanya Mahāprabhu:

ayi nanda-tanuja kiṅkaraṁ
patitaṁ māṁ viṣame bhavāmbudhau
kṛpayā tava pāda-paṅkaja-
sthita-dhūlī-sadṛśaṁ vicintaya
(CC Antya 20.32, Śikṣāṣṭaka 5)

To je naša molitva. Nije naša molitva da "O Krišna, O Rama, daj mi neke novce, daj mi neku ženu." Ne. To nije molitva. Naravno, na početničkom stupnju se oni mogu tako moliti, ali to nije, želim reći, śuddha-bhakti, čista devocija.

Čista devocija znači moliti Gospodina, preklinjati Ga za neku službu. "Moj Gospodine, molim Te, ljubazno me uključi u Tvoju službu." To je savršenstvo života, kada je netko uključen u službu Gospodina iz ljubavi. Možeš postati veliki svetac i živjeti na osamljenom mjestu i postati umišljen, da si postao vrlo velika osoba, i ljudi mogu dolaziti da ga vide, da "Njega nemožete vidjeti, on je zaokupljen mantranjem." Moj Guru Mahārāja je osudio ovo. On kaže, mana tumi kisera vaiṣṇava. "Moj dragi ume, tvoja mentalna izmišljotina, ti misliš da si postao vrlo veliki Vaiṣṇava. Ti ne radiš ništa, i sjediš na osamljenom mjestu i imitiraš Haridāsa Ṭhākura, mantrajući. Stoga si ti besmislica." Mana tumi kisera vaiṣṇava. Zašto? Nirjanera ghare, pratiṣṭhāra tare: da bi dobio neko jeftino priznanje kao veliki mantraoc. Zato ako netko zapravo mantra, zašto bi on bio vezan za žene i bīḍī? Ako je on zapravo u takvoj poziciji kao Haridāsa Ṭhākura, tada zašto bi on bio privučen materijalnim stvarima? To je samo lažan nastup. To nije moguće za običnu osobu.

Stoga obična osoba mora biti fizički uključena. To nije fizičko; to je također transcendentalno. Uvijek zaokupljeni nekim poslom za svjesnost Krišne. To se traži. Ne to "Oh, ja sam postao veliki učenjak, i naučio sam kako postati veliki Vaiṣṇava. Mantram šezdeset i četiri kruga, a mislim na svoju suprugu negdje, i zatim doviđenja Govindajī i napusti Vṛndāvanu." Ne slijedi ovaj nitkovluk. Govindajī odvlači takve nitkove van Vṛndāvana. Stoga Vṛndāvana, onaj koji živi u Vṛndāvanu, on mora biti vrlo zabrinut time kako da proširi slave Vṛndāvana-candra po čitavom svijetu. To se traži. A ne to da "Vṛndāvana-candra je moje privatno vlasništvo, i ja sjedim na mjestu i ulizujem se." Ne, to nije traženo. To nije traženo. To je osuđeno od mojeg Guru Mahārāja.