HR/Prabhupada 0817 - Nema koristi od etiketa kao što su "Ja sam kršćanin", "ja sam hindu", "ja sam musliman"

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

CategoryHR-Quotes - in South Africa

Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0816
Sljedeća stranica - Video 0818 Go-next.png

Nema koristi od etiketa kao što su "Ja sam kršćanin", "ja sam hindu", "ja sam musliman"
- Prabhupāda 0817


751019 - Lecture BG 04.13 - Johannesburg

Stoga mi moramo prihvatiti religijski sustav. To je čovječanstvo. Uzmi bilo koji religijski sustav, no moraš znati što je cilj religije, a ne se samo ispovijedati, "Ja sam Kršćanin," Ja sam Hindu," "Ja sam Musliman." No koja je korist od toga da postanemo religiozni? To moraš znati. To je inteligencija. Jednostavno nemoj biti ponosan govoreći da "Ja sam Kršćanin," "Ja sam Hindu," "Ja sam Musliman." To je sve u redu, ti imaš neku vrstu obilježja. No Bhāgavata kaže da je religijski sistem savršen. Što je to? Sa vai puṁsāṁ paro dharmo yato bhaktir adhokṣaje (SB 1.2.6): "Ta religija, taj sistem religije, je savršen." Sa vai puṁsāṁ paro. Paro znači savršen, bez ikakvih mana. Što je to? Yato bhaktir adhokṣaje: "S kojom, postavši slijedbenik takvog religijskog sustava, ako postaneš Božiji posvećenik, to je savršeno." On ne kaže da ti postaneš Hindu ili postaneš Musliman ili da postaneš Kršćanin ili Budist ili bilo što drugo. To je vrlo liberalno, koji god sistem religije ti prihvatio, nema ništa lošeg, to je u redu. No pogledaj rezultat. Koji je rezultat? Yato bhaktir adhokṣaje: bilo da si razumio Boga ili bilo da si postao ljubitelj Boga. Tada je tvoja religija savršena. Jednostavno izjavljujući 'Ja sam Krišćanin,' 'Ja sam Hindu,' 'Ja sam Musliman,' nema rezultata. To je također objašnjeno u Šrimad-Bhagavatamu.

dharmaḥ svanuṣṭhitaḥ puṁsāṁ
viṣvaksena-kathāsu yaḥ
notpādayed ratiṁ yadi
śrama eva hi kevalam
(SB 1.2.8)

Dharmaḥ svanuṣṭhitaḥ, koju god ti religiju ispovjedao, nije bitno. Ako ju izvršavaš vrlo lijepo. Ovisno o religijskom sustavu, ti pratiš pravila i propise i radiš to sve. Dharmaḥ svanuṣṭhitaḥ puṁsām: "Pažljivim izvršavanjem religioznih principa," viṣvaksena-kathāsu yaḥ, "Ako ti ne postaneš nestrpljiv da razumiješ više i više o Bogu..." Viṣvaksena kathā... Viṣvaksena znači Bog. Kathāsu yaḥ, notpādayed ratiṁ yadi: "Ako ne postaneš privučen da čuješ o Bogu više i više, tada je to, " śrama eva hi kevalam, "jednostavno gubitak vremena." Jednostavno gubitak vremena, jer religija znači dharmaṁ tu sākṣād bhagavat-praṇītam (SB 6.3.19). Religija znači naredba dana od Boga, a ti slijediš. To je jednostavna definicija religije. Ostale ritualističke ceremonije, formule, odlazak u crkvu ili odlazak u hram, to su detalji, No stvarna dharma znači, suština i bit dharme, religija, znači pridržavati se naredba Boga. To je sve. To je religija. Dharmaṁ tu sākṣād bhagavat-praṇītam.

Ti ne možeš proizvesti religiju. I što je stvarna religija, ako slijediš, onda si religiozan. Stvarna religija je Božija naredba. To je... Svatko slijedi neke principe religije kako bi razumio Boga. I u našem Vedskom sustavu jedini smisao života je razumjeti Boga. Athāto brahma jijñāsā. U ljudskom obliku života mi nemamo nikakvog drugog posla. Nikakvog. Drugi posao, taj koji mačke i psi također rade i mi radimo. To je automatski. Nije da ostale životinje, one umiru od gladi. One također jedu i mi također jedemo. No platforma je, da ostale životinje niže od živog bića, one ne moraju raditi nikakav posao ili profesiju ili ići iz jedne zemlje u drugu da bi zaradile za život. To je njihova prednost. A naš hendikep je da mi pokušavamo pronaći bolju hranu. i rotiramo se preko cijelog svijeta, i svejedno ne dobivamo. Stoga njihova situacija je bolja. Ptice, male ptice, ujutro, rano ujutro će ustati i cvrkutat će i otići, zato jer su sigurne da "Naša hrana je spremna, otići ćemo bilo gdje." I to je činjenica. One odlaze na bilo koje drvo. Što će ptica jesti? Četiri, pet malih plodova. No postoje nebrojeno puno plodova na jednom stablu, a ima nebrojeno puno stabala. Slično tome uzmite bilo koju životinju, čak i slona. U Africi ima toliko mnogo slonova, milioni slonova. Oni od jednom jedu četerdeset kilograma. I tko im dostavlja hranu? Oni nemaju posao. Oni nemaju profesiju. Kako oni onda jedu? Hm?