Please join, like or share our Vanipedia Facebook Group
Go to Vaniquotes | Go to Vanisource | Go to Vanimedia


Vanipedia - the essence of Vedic knowledge

HR/Prabhupada 0871 - Kraljeve su vodili prvoklasni brahmane-mudraci

From Vanipedia


Kraljeve su vodili prvoklasni brahmane-mudraci
- Prabhupāda 0871


750519 - Lecture SB - Melbourne

Kralj, monarh treba pružiti zaštitu svima u kraljevstvu. Nema veze da li čovjeku ili životnji. Čak i drveću. Nije postojalo zakona, nepotrebnog rezanja ili ubijanja. Ne. Zapravo, ako ste razumni... nacijonalno... nacijonalno znači svi koji su rođeni u toj zemlji. Trenutno država vodi brigu samo o čovjeku, ali ne i o životnjama. Kakav je to nacionalizam? Što su životinje napravile da ih se ne treba zaštiti? Dakle, ovo se naziva Kali-yuga, griješno vrijeme. griješno vrijeme. To se povečava..to se povečava. No za vrijeme Mahārāja Parīkṣita nitko nije mogao učiniti nikakvu nepravdu. Stoga je rečeno u šastrama : kāmaṁ vavarṣa parjanyaḥ (SB 1.10.4). Pošto je sve bilo u redu, prirodin način da nam pruža sve blagodati, sve životne potrebe i to je bilo na mjestu. Čim bi postao uvredljiv, štetan, ili neposlušan zakonima kralja ili Boga... Kralj bi trebao biti predstavnik Boga. Stoga u Indiji kralj je prihvačen kao predstavnik Boga. Stoga su kraljevi prije bili obučavani na taj način. tako da je jedan čovjek dovoljan da vlada cijelim univerzumom, cijelim... bar jednu planetu. Takav je bio sustav. Kralj je bilo jako pobožan. Ima mnogo izjava o ovom kralju. Zašto su pobožni? Jer su i njima upravljali. Kraljevima su upravljali prvoklasni brāhmaṇae - mudraci. Brāhmaṇe se ne bi trebali uključivati u upravljanje vladavinom ali bi savjetovali kṣatriya kralja ovako "ti upravljaj građanima na ovaj način." Ako kralj ne bi napravio, brāhmaṇane su imali toliko moći - postoje mnogi slučajevi - svrgnut če kralja s prijestolja ili ga ubiti. No nebi preuzeli moć za sebe, njegovom bi sinu dali priliku. Takav je bio sustav.

Tako je Parīkṣit Mahārāja bio osuđen na smrt unutar sedam dana. To je isto vrlo lijepo, zanimljivo. Nije zanimljivo toliko je tužno da je Parīkṣit Mahārāja bio proklet od brāhmaṇskog dječaka, da umre za sedam dana od ugriza zmije. Kojji je to bio incident? Incident je bio da je Mahārāja Parīkṣit bio u šumi u lovu. Lov je dozvoljen samo kṣatriyskom kralju. Budući da su vladali, a nekada bi lupeže i nitkove, kraljevom naredbom ili rukom samog kralja bili odmah smaknuti, stoga su trebali vježbati ubijanje. Vježbalo se lovom na neku bijesnu životinju u šumi, ali ne za jelo. U današnje vrijeme lov se odvija u svrhu jela. Ne, to nije zakon. Dakle Mahārāja Parīkṣit bio je na lovačkom izletu kada je jako ožednio. stoga je ušao u āśram svete osobe. koji je u to vrijeme meditirao. Ušao je i zatražio "Dajte mi vode za piti, jako sam žedan." Pomislio je "ovo je āśram", ali mudrac koji je bio zauzet meditacijom nije ga čuo. Kralj je ostao pomalo zgrožen, "ja sam kralj, tražim vode, a ovaj čovjek šuti". stoga je postao gnjevan. Tamo je bila mrtva zmija. Uzeo je zmiju i omotao mu je oko vrata pa otišao.

Dakle, njegov jedini dječak imao je deset,dvanaest godina, igrao se i prijatelji su mu rekli "kralj je uvrijedio tvog oca na ovaj način." Dječak se jako razljutio "oh kralj je tako nepristojan da je uvrijedio mog oca." Vidio je da mu je mrtva zmija oko vrata. Odmah je prokleo Mahārāja Parīkṣita da "umre unutar sedam dana od ugriza zmije." Kada je plakao jako glasno, sveta osoba, mudrac je ustao "Što se dogodilo moj dragi dječače, zašto plačeš?" "Ne,ne. Kralje te uvrijedio pa sam ga prokleo." Jako se rastužio, jer "Prokleo si tako svetog kralja?" "Oh, nanio si klevetu na cijelu brāhmaṇsku zajednicu. Dopustio si da Kali-yuga uđe. To je zavjera Kali-yuge." uglavnom, poslao je vijest kralju "Moj budalasti sin Vas je prokleo. To je.. ali što ja mogu? To je božja volja. Učinjeno je, zato budite spremni." Sad, pogledajte. Čak i dječak rođen od brāhmaṇe, koliko je moćan bio. Ako je desetogodišnjak mogao prokleti tako velikog kralja i on se morao pridržati toga. To je bilo stanje kṣatriya, brāhmaṇa, vaiśya i śūdra. Cātur-varṇyaṁ mayā sṛṣṭaṁ guṇa-karma-vibhāgaśaḥ (BG 4.13).. Ljudsko društvo, božjom voljom ima četiri klase ljudi. Prva klasa ljudi su brāhmaṇe druga klasa su kṣatriye; treća klasa vaiśye i svi ostali - četvrta klasa , śūdr