HR/Prabhupada 0954 - Kada prevaziđemo ove ključne vrste , onda ćemo postati sretni

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0953
Sljedeća stranica - Video 0955 Go-next.png

Kada prevaziđemo ove ključne vrste , onda ćemo postati sretni
- Prabhupāda 0954


750623 - Conversation - Los Angeles

Bahulāśva: Śrīla Prabhupāda, u našem materijalno kontaminiranom stanju, kada se ponašamo budalasto i ludo, to zovemo tamasom, ili neznanjem Ali u duhovnom nebu kada je živo biće u svojoj čistoj svjesnosti, ponaša se ... Je li se tamo nekako ponašala da je pala u iluziju?

Prabhupāda:Da. Kao i Jaya-Vijaya. Napravili su uvredu Nisu dozvolili četvorici Kumāri da uđu To je bila njihova greška. I Kumāri su se jako rastužili I bacili su kletvu na njih " Ne možete ostati na ovakom mjestu." Mi ponekad grješimo To je također zloupotreba neovisnosti I skloni smo padanju jer smo jako maleni Kao mali dio vatre, iako je vatra Sklona je da se ugasi. No velika vatra se ne može ugasiti Krsna je velika vatra, a mi smo djelovi i dijelići, iskre, jako malene Unutra vatre se nalaze iskre,"fut!fut!" Toliko ih je mnogo Ali ako iskra padne dolje, onda se ugasi To je tako. Pasti dolje znači, u materijalnom svijetu ima različitih stupnjeva: tamo-guṇa, rajo-guṇa i sattva-guṇa. Ako...Kada iskra padne dolje pada dolje na suhu travu i trava gori Vatra se još održava, iako je pala U ovisnosti o atmosferi suhe trave, nastaje opet vatra i vatra se održava. To je sattva-guṇa Ako iskra padne dolje na zelenu travu , onda nestaje Kada zelena trava postane suha, postoji šansa da se opet zapali Ali ako iskra padne u vodu, onda je jako teško Slično, duša, kada dođe u materijalni svijet , gdje su tri gune Ako dođe u kontakt s tamo-guṇom , onda je u najlošijem položaju Ako padne sa rajo-gunom onda tu ima malo aktivnosti Kao kada rade

Ako padne u sattva-guni, onda se barem drži u znanju " Ja sam vatra ne pripadam ovoj dosadnoj materiji." I zato ga moram dovesti natrag u sattva-gunu, u brahmanske kvalifikacije tako da može razumijeti ahaṁ brahmāsmi, "Ja sam duhovna duša. Ja nisam ova materija." Onda njegova duhovna aktivnost počinje I zato ga pokušavamo vratiti na platformu sattva-gune što znači da se makne iz raje-gune i tamo gune: nema jedenja mesa, nema nedopuštenog seksa, nema intoksikacije, nema kockanja Toliko tih ne. da odbaci utjecaj materijalnog utjecaja Onda, ako je situiran u sattva -guni , onda ostaje na platformi Kada ostane u sattva-guni, onda ga rajas-tamaḥ, , druge kvalitete nemogu uznemiravati. Osnovne vrste, platforma osnovnih vrsta je: dopušteni seks, jedenje mesa, intoksikacija, kockanje So tadā rajas-tamo-bhāvāḥ kāma-lobhādayaṣ ca ye (SB 1.2.19). Kada je osoba oslobođenja barem od dvije vrste: Ključna vrsta je kama, požudna želja i pohlepa U materijalnom svijetu , generalno mi se nalazimo pod ovim osnovnim vrstama uvijek smo puni požudnih želja i nikad nismo zadovoljni, pohlepni smo Kada prevaziđemo ove osnovne vrste, onda ćemo postati sretni Tadā rajas-tamo-bhāvāḥ kāma-lobhādayaṣ ca ye, ceta etair anaviddham... (SB 1.2.19). Kada svjesnost nije pod utjecajem ovih vrsta , ceta etair ana... Sthitaḥ sattve prasīdati. Situirana na platformi sattva-guṇe, on osjeća sreću To je početak duhovnog života Kada... Sve dok god je um uznemiren požudnih željama i pohlepom, nema duhovnog života. Prvi zadatak je kontrolirati um, tako da ga ne ometaju osnovne vrste, požudne želje i pohlepa U Parizu smo vidjeli starca, sedamdeset-pet godina star, kako ide u noćni klub, jer ima požudnu želju Plaća pedeset dolara da uđe u klub, i onda još dodatno plaća za druge stvari Iako ima sedamdese-pet godina, još uvijek ima požudne želje.