HR/Prabhupada 1004 - Da radite poput mačaka i pasa i da umrete. To nije inteligencija

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 1003
Sljedeća stranica - Video 1005 Go-next.png

Da radite poput mačaka i pasa i da umrete. To nije inteligencija
- Prabhupāda 1004


750713 - Conversation B - Philadelphia

Sandy Nixon: Koje se metode koriste da se dostigne svjesnost Kiršne? Kako se netko može ...

Prabhupada: Da, pomoću svjesnosti Kiršne, dostižete cilj života. U sadašnjem uvjetima, prihvaćamo jedno tijelo, i onda umremo nakon par dana, tada prihvaćamo drugo tijelo. A ono je u skladu s vašim djelatnostima. Postoji 8.400.000 vrsta različitih tijela. Možete dobiti bilo koje od njih.Jedno ćete morati prihvatiti. To se naziva trnsmigracija duše. Dakle, ako je nečija svjesnost da Ja sam vječan. Zašto da mijenjam tijelo? Kako to riješiti ? To je inteligencija. I ne raditi kao mačke i psi i umrijeti. To nije inteligencija. Onaj tko riješi taj prblem, on je inteligentan. Dakle, ovaj pokret svjesnosti Kiršne je vrhovno rješenje svih životnih problema.

Sandy Nixon: Koje transformacije čovjek prolazi na putu svjesnosti Kiršne ?

Prabhupada: Nikakve transformacije. Svjesnost je tu. Ona je trenutno puna kojekakvog smeća. To trebate pročistiti, a zatim svjesnost krišne... Upravo kao voda. Voda je, po prirodi, čista, prozirna. Ali kada je ispunjen asmećem, onda je blatna; i ne možete jasno vidjeti. Ali ako je filtrirate, sve blatne stvari, zmazanoće, onda ona poprima svoj izvorni položaj - čista i prozirna voda.

Sandy Nixon: Da li osoba bolje djeluje u društvu kao rezultat sklonosti svjesnosti Kiršne?

Prabhupada: Hm?

Gurudasa: Da li osoba bolje djeluje u društvu nakon prihvaćanja svjesnosti Krišne ?

Prabhupada: Što to znači ?

Ravindra-svarupa: Je li on tada bolji građanin?

Sandy Nixon: I takođe rsociološki, ili kultu... Može li on bolje doprinositi društvu ?

Prabhupada: To možete vidjeti u praksi. Oni nisu pijanci, oni ne jedu meso. Sa fiziolške točke gledano, oni su veoma uredni. Neće ih nikada napasti tako velik broj bolesti. Zatim oni ne jedu meso, jer jesti meso je najgrešnije, ubiti druge da biste zadovoljili jezik. Bog je ljudskom društvu dao toliko mnogostvari za jesti: lijepo voće, lijepo cvijeće, lijepe žitarice, prvoklasno mlijeko. A iz mlijeka možete prirediti stotine hranjivih stvari. Ali oni ne znaju tu vještinu. Oni održavaju velike, velike klaonice i jedu meso. Nema diskriminacije. To znači da nisu civilizirani. Kada čovjek nije civiliziran, on ubija životinju i jede je, jer on ne zna kako uzgajati hranu. Kao što mi imamo jednu farmu, u New Vrindavanu. Tako mi priređujemo prvoklasne proizvode iz mlijeka, i susjedi dolaze, i začuđeni su da se iz mlijeka mogu napraviti tako lijepe preparacije, stotine.

Dakle, to znači da oni čak nisu civilizirani, ne znaju kako prirediti hranjive proizvode iz mlijeka. Mlijeko... Prihvaćanje da je kravlje meso i krv vrlo hranjiva... Mi to priznajemo, ali civilizirani čovjek koristi krv i meso na drugačiji način. Mlijeko nije ništa drugo doli krv. Ali je pretvoreno u mlijeko. I opet, iz toga mlijeka možete napraviti tako mnogo stvari. Napravite yogurt, sirutku, pročišćeni maslac, tako mnogo stvari. A kombinacijom tih mliječnih produkata sa žitaricama, s voćem i povrćemi, opet napravite stotine sličnih preparacija. Dakle to je civiliziran život, a ne da se direktno ubije jednu životinju i pojede je. To je neciviliziran život. Uzmite da je - prihvatite da je kravlje meso i krv veoma hranjiva - uzmite to na civiliziran način. Zašto ih treba ubiti? To je nevina životinja. Ona jednostavno jede travu koju joj je bog dao i snabdijeva nas mlijekom A od mlijeka vi možete živjeti. A zahvalnost je da joj prerežete vrat? Je li to civilizacija? Što vi kažete?

Jayatirtha: Je li to civilizacija ?

Sandy Nixon: Ne, slažem se s vama sto posto. Želim da vi kažete te stvari, ovako, umjesto mene . Pitam vas pitanja, tako da nadama se, neće biti da sam ja nešto opisivala, samo kratka pitanja...

Prabhupada: Dakle, te su stvari neciviliziran način života, pa zar će oni shvatiti Boga?To nije moguće.

Sandy Nixon: Pitam vas pitanja zbog drugih, naravno, za područje koje ne razumije svjesnost Krišne.

Prabhupada: Da bi s eshvatilo boga, čovjek mora biti prvoklasna civilizirana osoba. Upravo kao što je sveučilište za prvoklasn estudente, slično tome, svjesnost o Bogu znači i namijenjena je prvoklasnom ljudskom biću.