HU/Prabhupada 0133 - Egy tanítványt szeretnék, aki követi az utasításom

From Vanipedia


Egy tanítványt szeretnék, aki követi az utasításom -
Prabhupāda 0133


Arrival Lecture -- San Francisco, July 15, 1975

Az emberek néha nagyra értékelnek mondván, hogy milyen szép dolgokat vittem véghez az egész világon. De nem érzem magam csodálatos embernek. Egy dolgot azonban tudok, hogy azt mondom, amit Krisna elmondott. Ez minden. Nem változtatok rajta és nem teszek hozzá semmit. Úgy mutatom be a Bhagavad-gítát, ahogy van. Egyedüli érdemem az, hogy nem módosítom vagy egészítem ki ostobaságokkal. És látom a gyakorlatban, hogy sikeres lett. Nem fizettem le olyan sok európait és amerikait. Szegény indiai vagyok. Negyven rúpiával jöttem Amerikába, és jelenleg négyszázmillió rúpiám van. Nincs itt semmilyen varázslat. [FÉLRE] Hátramehetsz. Elalszol. Tehát a lelki tanítómesterré válás titka az őszinteség… Ha csalni szeretnél, az más. Rengeteg csaló van. Az emberek is azt szeretnék, hogy becsapják őket. Amint azt mondom: „Ha a tanítványom szeretnél lenni, fel kell adnod ezt a négy dolgot: a tiltott nemi életet, a mámorító szerek fogyasztását – a teát és a cigarettát is beleértve –, a húsevést és a szerencsejátékot.", akkor kritizálnak engem: „a szvámi nagyon konzervatív”. És ha azt mondanám: „Minden ostobaságot megtehetsz, amit csak akarsz. Csupán fogadd el ezt a mantrát és adj nekem százhuszonöt dollárt.”, az tetszene nekik. Mert Amerikában százhuszonöt dollár semmiség. Mindenki azonnal ki tudja fizetni. Szóval dollármilliókat gyűjthettem volna össze, ha csaltam volna. De én ezt nem akarom. Egy tanítványt szeretnék, aki követi az utasításom. Nem kellenek nekem milliók. Ékas csandrasz tamó hanti / na csa tára szahaszrasah: „Egy hold az égbolton elegendő fényt áraszt. Nincs szükség a milliónyi csillagra.” Az a helyzet, hogy azt szeretném látni, hogy legalább egy tanítvány tiszta bhaktává vált. Természetesen rengeteg őszinte és tiszta bhaktám van. Ez az én jószerencsém. De elégedett volnék akkor is, ha csupán egyet találnék. Nincs szükség az úgynevezett milliónyi csillagra. Tehát a folyamat adott, ami nagyon egyszerű, és ha megismerjük a Bhagavad-gíta összes utasítását, aztán tanulmányozzuk a Srímad-Bhágavatamot… Ha nem is tanulmányozod, Csaitanja Maháprabhu adott egy nagyon egyszerű módszert. Amit a sásztra is ajánl:

„Ebben a Kali-korszakban nincs más út, nincs más út, nincs más út az önmegvalósításra, mint az Úr Hari szent nevének éneklése, szent nevének éneklése, szent nevének éneklése.” (Cscs. Á.17.21.)

Ha tanulmányozni szeretnéd a védikus irodalmat, az nagyon jó. Az szilárd alap. Már ötven könyvünk van. Tanulmányozd! Légy nagyszerű tudós a filozófiában, a vallásban, a szociológiában! A Srímad-Bhágavatamban minden benne van, még a politika is. És tökéletessé válsz, teljes lesz a tudásod. És ha úgy gondolod, hogy nincs időd, nem vagy olyan jó tudós, nem tudod elolvasni ezeket a könyveket, akkor énekeld a Haré Krisnát. Bármelyik módon tökéletes leszel, mindkettőben vagy legalább az egyikben. Ha nem tudod olvasni a könyveket, énekeld a Haré Krisnát. Tökéletes leszel. És ha olvasod a könyveket és énekled a Haré Krisnát, az nagyon jó. De nem lesz belőle károd. Ha énekled a Haré Krisna maha-mantrát, de nem tudod olvasni a könyveket, nem baj. Nem lesz belőle károd. Az éneklés elegendő. Ám ha olvasol, akkor képes leszel megvédeni magad másokkal szemben. Ez segít neked a prédikálásban. Mert a prédikálás során számos kérdésre kell választ adnod, rengeteg ellenkező véleménnyel kell találkoznod, ezért ha erősséged az olvasás, a védikus irodalom tanulmányozása, akkor nagyon kedves leszel Krisna számára. Krisna kijelenti: „Nincs és nem is lesz soha nála kedvesebb szolgám ezen a világon.” (Bg. 18.69.) Bárki, aki átadja ezt a bizalmas tudást másoknak: szarva-dharmán paritjadzsja / mám ékam saranam vradzsa (Bg. 18.66.), aki ügyesen prédikálja ezt az üzenetet a világ számára, azt a Legfelsőbb Úr azonnal a kegyeibe fogadja.