HU/Prabhupada 0342 - Mindannyian önálló személyek vagyunk, és Krisna is önálló személy

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Előző oldal - videó 0341
Következő oldal - videó 0343 Go-next.png

Mindannyian önálló személyek vagyunk, és Krisna is önálló személy
- Prabhupāda 0342


Lecture on CC Adi-lila 7.7 -- Mayapur, March 9, 1974

Mi élőlények mindannyian önálló személyiségek vagyunk, és Kṛṣṇa is önálló személy. Ez tudás. Nityo nityānāṁ cetanaś cetanānām eko yo bahūnāṁ vidadhāti kāmān (Kaṭha Upaniṣad 2.2.13). Kṛṣṇa, vagyis Isten, Ő is nitya, örökkévaló. Mi is nityák vagyunk, tehát örökkévalók. Na hanyate hanyamāne śarīre (BG 2.20). Nem halunk meg. Ez az elsődleges tudás, ami a spirituális megértésből fakad: "Én nem ez a test vagyok, lélek vagyok, ahaṁ brahmāsmi, de önálló személy vagyok." Nityo nityānām. Kṛṣṇa is önálló személy; és én is az vagyok. Amikor Kṛṣṇa azt mondja: sarva-dharmān parityajya mām ekaṁ śaraṇaṁ vraja (BG 18.66), ez nem azt jelenti, hogy eggyé válsz Kṛṣṇával, vagy beleolvadsz a létébe. Megtartod az önálló személyiségedet, Kṛṣṇa is megtartja a Sajátját, de elfogadjuk, hogy betartjuk az utasításait. Ezért Kṛṣṇa a Bhagavad-gītāban azt mondja Arjunának: "Mindent elmondtam, hogy döntesz?" Arjuna tehát önálló személy. Nem arról van szó, hogy Kṛṣṇa kényszeríti Arjunát. Yathecchasi tathā kuru: (BG 18.63) "Most tégy belátásod szerint." Tehát önállóan dönt.

Tehát ez a végső tudás, a Māyāvāda filozófia pedig, ami azt mondja, hogy váljunk eggyé, vagy olvadjunk bele Kṛṣṇa létébe, a létébe olvadni azt jelenti, hogy Kṛṣṇa utasításaiba olvadunk. A jelenlegi önazonosságunk māyā (illúzió), mert annyiféle dolgot tervezgetünk. Ezért a te személyiséged és az én személyiségem összecsapnak. Akkor nem lesz több összecsapás, ha elfogadjuk, hogy Kṛṣṇa van a középpontban - ezt jelenti az egység, nem pedig azt, hogy elveszítjük a személyiségünket. Tehát, ahogy a védikus szentírások is megerősítik, és Kṛṣṇa is elmondja, mindannyian önálló személyek vagyunk. Mindannyian önálló személyek. Svayaṁ bhagavān ekale īśvara. Az a különbség, hogy Ő a legfelsőbb irányító, īśvara. īśvara azt jelenti irányító. Valójában Ő az irányító, és mi szintén irányítók vagyunk, de alárendelt irányítók. Ezért Ő ekale īśvara, a legfelsőbb irányító. Īśvaraḥ paramaḥ kṛṣṇa, a Brahma-saṁhitāban ez áll. Ekale īśvara. Īśvarából nem lehet több. A többi nem īśvara. A Māyāvāda filozófia konklúziója, miszerint mindenki Isten nem helytálló. Ez szélhámosság. Kṛṣṇa azt mondja: mūḍha. Na māṁ prapadyante mūḍhāḥ (BG 7.15). Aki nem hódol meg a legfelsőbb īśvarának, a Legfelsőbb Úrnak, arról bizonyosan tudható, hogy egy mūḍha (ostoba), gazfickó, mert nem igaz, hogy mindenki īśvarává válhat. Ez nem lehetséges. Akkor nem lenne értelme az īśvarának. īśvara azt jelenti: az irányító. Képzeljük el, hogy egy ebben a csoportban vagyunk, a Nemzetközi Közösségünkben. Ha mindenki irányító vagy ācārya lenne hogyan lehetne irányítani? Ez nem működik. Lennie kell vezetőnek. Ezt a gyakorlatot követjük a hétköznapi életünkben is. Követjük a politikai vezetőinket. Nem mondhatom, hogy ennek a pártnak vagyok a tagja, ha nem követem a vezetőjét. Ez természetes.

Tehát a következő áll a védákban: nityo nityānāṁ cetanaś cetanānām (Kaṭha Upaniṣad 2.2.13). Lennie kell egy irányítónak, aki minőségileg azonos velünk, nitya. Mi nityák vagyunk, Kṛṣṇa is nitya. Kṛṣṇa is élőlény, mi is azok vagyunk. Nityo nityānāṁ cetanaś cetanānām. Tehát mi a különbség Kṛṣṇa és közöttünk? Az a különbség, hogy különböző nitya és két különböző cetanaś van. Az egyik egyes számban, a másik többes számban áll. Nityo nityānām. Ez a nityānām a többes számú alak, egyes számban pedig nitya. Tehát Isten nitya, egyedül, egyes számban, és mi alárendeltek vagyunk. Mi vagyunk a 'többes szám'. Ez a különbség. És hogyan uralja a 'többes számot'? Eko yo bahūnāṁ vidadhāti kāmān. Az élet minden szükségletével ellátja a 'többes számot'; ezért Ő īśvara, Ő Kṛṣṇa, Ő Isten. Aki az élet minden szükségletét biztosítja, Ő īśvara, Kṛṣṇa, Isten. Nagyon könnyen megérthetjük, hogy Kṛṣṇa tart fenn minket, de akkor miért gondoljuk, hogy nem Ő uralkodik felettünk? Ez tény.