HU/Prabhupada 0569 - „Swamiji, avass fel!” - erre rögtön azt mondom, hogy „Követned kell ezt a négy elvet!”

From Vanipedia


„Swamiji, avass fel!” - erre rögtön azt mondom, hogy „Követned kell ezt a négy elvet!”
- Prabhupāda 0569


Press Interview -- December 30, 1968, Los Angeles

Hayagrīva: Kagylókürt.

Újságíró: Azt hittem, ez egy sófár.

Prabhupāda: Mi az?

Újságíró: Sófár.

Prabhupāda: Sófár?

Újságíró: A zsidó kosszarv kürt.

Prabhupāda: A kagylókürt hangja nagyon kedvező. Igen. Valójában ez a kagylókürt szól, igen. Miután imát ajánlottunk az Úrnak, megfújjuk a kagylókürtöt.

Újságíró: Azt hiszem, a legfontosabbat megkérdeztem. Nem a legfontosabb, hanem azt amit tudni akartam, az volt, még egyszer, az olyan emberekről, mint Maharishi, akitől én is és még sok ember elfordult. A lányom egy ideig nagyon benne volt az ilyen dolgokban, de borzalmasat csalódott.

Prabhupāda: Igen. Ennek az a pszichológiája, hogy az emberek, minden nyugati, különösen a fiatalok, vágynak valami után, érti? De az a nehézség… Csakúgy, mint én. Amikor valaki idejön, hogy „Swamiji, avass fel!” Ekkor én azonnal azt mondom, hogy „Követned kell ezt a négy elvet,” és elmegy. És ez a Maharishi nem adott semmilyen korlátozást, érti? Éppúgy, ha egy orvos azt mondja, hogy „Csinálhatsz amit csak akarsz. Csak vedd be az én gyógyszerem, és meggyógyulsz.” Az ilyen orvost nagyon fogják szeretni. Érti?

Újságíró: Igen. Rengeteg embert fog megölni, de nagyon szeretik.

Prabhupāda: Igen. És az az orvos, amelyik azt mondja, hogy „Nem csinálhatod ezt, nem csinálhatod azt, nem eheted ezt,” az nagyon kellemetlen. Tehát valamit akarnak. Ez tény. Ugyanakkor nagyon olcsón akarják. Ezért jönnek a csalók és becsapják őket. Élnek a lehetőséggel. „Ezek az emberek azt akarják, hogy valaki becsapja őket. Használjuk ezt ki!” Érti. Egyébként meg azt tanácsolják, hogy „Te Isten vagy, mindenki Isten. Csak valósítsd meg önmagad, amit elfelejtettél. Fogadd el ezt a mantrát, és Isten lesz belőled, hatalmas leszel. Bármit irányíthatsz, amit csak akarsz! És nem kell az érzékeket kontrollálni. Ihatsz, korlátlanul élhetsz nemi életet és bármit megtehetsz, amit szeretnél.” Ilyenek az emberek. „Ó, tizenöt perc meditációval Istenné válok, és csak harmincöt dollárt kell fizetnem érte!” Sok millió ember áll készen, hogy „Ó, hadd legyek!” Úgy értem, harmincöt dollár ebben az országban semmi… De ha a harmincötöt egy millióval szorozzuk, akkor az harmincötmillió dollár lesz. Mi pedig itt sírunk, mert nem tudunk csalni. Azt mondjuk, ha igazán akarod, akkor követned kell ezeket a korlátozásokat. Nem engedhetjük neked, ha a parancsolat az mondja, „Ne ölj,” én pedig azt mondom, hogy „Igen, ölhetsz. Az állatok nem éreznek. Az állatoknak nincs lelkük.” Mi nem tudjuk így becsapni őket. Érti.

Újságíró: Nos, pont ez volt az, amit tudni akartam. Szégyen, ahogyan azt már mondtam, hogy az ilyen dolgok miatt rengeteg gyerek elfordult, és nagyon sok kiábrándult fiatal van, mert…

Prabhupāda: Arra kérem, próbáljon meg nekünk segíteni! Ez a mozgalom nagyon jó. Az emberiség segítségére lesz. Segíteni fog az országuknak, az egész emberi társadalomnak. Ez egy hiteles mozgalom, nincs semmilyen ámítás, semmi csalás. Felhatalmazott mozgalom. Tehát, arra kérem, mivel …

Újságíró: Ki hatalmazta fel?

Prabhupāda: Kṛṣṇa.

Újságíró: Van Indiában olyan állami engedélyezési szerv, amely az embereknek való prédikálást vagy… Hogy a fenébe mondanánk ezt itt?

Prabhupāda: Nincs, mert Indiában rengeteg templom van, ahol, úgy mondják, sok nagy szent él. Tehát egy szent ember tanítványává válni már önmagában elegendő igazolás. Pont, ahogy az ön országában szükséges igazolni a házasságot. Indiában még nincs ilyen igazolás. A fiú és a lány ülnek, a rokonok, a pap, és az idősek előtt. Összeadják őket. Én is csinálom ezt. Nincs róla igazolás. De a kapcsolatuk mégis egy életre szól. Milyen tanúsítvány szükséges ehhez? A szertartás nagyon szép, a feleség megfogadja, hogy „Ő a férjem egy életre!” És a férj is megfogadja, „Ő a társam egy életre!” Nem válhatnak el. India történelmében nincs olyan, hogy erre igazolást adtak volna. Nem. A kapcsolatok mégis olyan jók, hogy egy egész életen át tartanak. Most már kezdenek elnyugatiasodni, különösen, elnézést, hogy csak most említem, az úgynevezett nyugatias vezetőink, akik bevezetik az új törvényeket, ezt a házassági anyakönyvi kivonatot, ezt és azt. De korábban ezek nem léteztek.