HU/Prabhupada 0705 - A Bhagavad-gítában találjuk az Istenről szóló tudományok legkiválóbbját

From Vanipedia


A Bhagavad-gítában találjuk az Istenről szóló tudományok legkiválóbbját
- Prabhupāda 0705


Lecture on BG 6.46-47 -- Los Angeles, February 21, 1969

Bhakta: Mit kell megértenünk Kṛṣṇa Viṣṇu kiterjedéséről?

Prabhupāda: Igen, Kṛṣṇa képes kiterjeszteni Önmagát. Ahogy ti most itt vagytok. Nem a lakásotokban vagytok. Mert feltételekhez kötöttek vagytok. Amikor lelkivé, felszabadulttá váltok, ti is kiáradhattok. Kṛṣṇa azonban, mivel Neki nincs anyagi teste, több millió formában képes kiáradni. Jelen lehet itt, vagy ott. Īśvaraḥ sarva-bhūtānāṁ hṛd-deśe 'rjuna tiṣṭhati (BG 18.61). Mindenki szívében jelen van. Azáltal, hogy kiárad, mindenkiében jelen van. Bár Ő egy, képes kiterjedni. Ez ... Mivel hatalmas, ahogyan a Nap is hatalmas. Ezért, ha ti délben táviratoztok egy barátotoknak, aki ötezer mérfölddel távolabb él, és azt kérdezitek: „Hol van a nap?” Ő azt feleli majd: „A fejem fölött.” És ti is azt látjátok, hogy a ti fejetek fölött van. Miért is? Mert a Nap hatalmas. Tehát mivel Kṛṣṇa hatalmas, Ő egy időben mindenhol jelen lehet. Ez a kiáradás. Vegyük ezt a példát: Mi a Nap? Kṛṣṇa parányi teremtménye. Ha a Nap egy időben lehet mindenki feje fölött, bár az ember öt, vagy tízezer mérfölddel messzebb is lehet, akkor Kṛṣṇa miért is ne lehetne? Miért nem használjátok a józan eszeteket? A Nap nagyobb Kṛṣṇánál? Nem. Kṛṣṇa több millió Napot teremthet. Ha a Napnak ilyen nagy ereje van, akkor Kṛṣṇának miért ne lehetne? Akkor nem értitek Kṛṣṇát.

Kṛṣṇa akhilātma-bhūtaḥ (BS 5.37). Ő kiáradhat, ezt a Tizenharmadik fejezetben találjátok. Kṣetra-jñaṁ cāpi māṁ viddhi sarva-kṣetreṣu bhārata (BG 13.3). Kṣetra, kṣetra-jñam. Ahogy ti is lelkek vagytok. Ti vagytok a testetek tulajdonosai. Én ennek a testnek a tulajdonosa vagyok, ti a tiéteknek. Én ebben a testben vagyok... Mégis Kṛṣṇa az összes test tulajdonosa, hiszen Ő mindenhol jelen van. Ahogy ez a ház lehetne az enyém vagy valaki másé. Egy másik ház pedig másvalakié. Egész Amerika azonban az államé. Hasonlóképpen, amikor a nagyság kérdése felmerül, a kiterjedés, kiáradás lehetséges. Mivel én nem tudok így kiáradni, a béka filozófia szerint akkor Kṛṣṇa sem tud. Mindig a saját helyzetünkből kiindulva gondolkodunk. Hogyan is tudna Kṛṣṇa kiáradni, mikor én sem tudok. Mik vagytok? Mi a ti helyzetetek? Miért hasonlítjátok magatokat Kṛṣṇához? Igen, Kṛṣṇa képes kiáradni. Annyi példa van erre. Ne gondoljátok, hogy azért, mert ti nem tudtok kiterjedni, Kṛṣṇa sem képes erre. Ez az abszurd filozófia hibája. Látszólag elismerik, hogy „Isten hatalmas.” De valójában ezt gondolják: „Milyen hatalmas lehet Isten? Én nem tudom ezt megcsinálni. Hogyan tudná akkor Kṛṣṇa?” Látszólag azt mondják: „Isten hatalmas.” Fogalmuk sincs, milyen hatalmas is valójában Isten. Ezt megtaláljuk a Bhagavad-gītāban. Ezért ez az Istenről szóló tudományok legkiválóbbja. Akhilātma-bhūtaḥ (Bs 5.37). Ha valaki meg akarja tudni, milyen hatalmas is Isten, a védikus irodalom hivatkozásait kell figyelembe vennie. Semmilyen más irodalomét.

Bhakta: Prabhupāda, tudjuk, hogy Ő Isteni Kegyelme, Bhaktisiddhānta Sarasvatī mindig nagyon egyenesen ült és a Bhagavad-gītāban is benne van, hogy az embernek egyenesen kell ülnie. Segít ez bennünket abban, hogy a mantrázásra figyeljünk, ha arra összpontosítunk, ha igyekszünk egyenesen ülni, anélkül, hogy (zavaros) miközben mantrázunk...?

Prabhupāda: Nem, nem szükséges semmilyen ülő helyzetet felvenni. De ha tudsz ülni, az segíthet. Az segít téged. Ha ilyen egyenesen tudsz ülni, az nagyon jó. Segíthet abban, hogy jobban összpontosíts, a mantrázásban és a hallásban is. Ezért szükségesek ezek a dolgok. De nem figyelünk erre különösebben. Bhaktisiddhānta Sarasvatī brahmacārī volt, ő tudott így ülni. Ez annak a jele, hogy valaki brahmacārī. Nem színlelte, hogy brahmacārī, ő valóban az volt, igen. (vége)