HU/Prabhupada 0917 - Az egész világ az érzékeket szolgálja, ők az érzékek szolgái

From Vanipedia


Az egész világ az érzékeket szolgálja, ők az érzékek szolgái
- Prabhupāda 0917


730421 - Lecture SB 01.08.29 - Los Angeles

Az egész világ az érzékeket szolgálja, ők az érzékek szolgái Ha Kṛṣṇát felékesíted, akkor te válsz felékesítetté. Ha Kṛṣṇát teszed elégedetté, akkor te leszel elégedett. Ha Kṛṣṇának finom ételeket ajánlasz, akkor utána megeszed. Talán azok, akik a templomon kívül élnek soha még csak elképzelni sem tudtak ilyen nagyszerű ételeket. De mivel ezt Kṛṣṇának felajánlottuk, megvan a lehetőségünk, hogy elfogyasszuk. Ez a filozófia. Próbáljátok hát Kṛṣṇát minden tekintetben elégedetté tenni! Ekkor majd ti is minden tekintetben elégedettek lesztek. Ez a ... Kṛṣṇa nem igényli a szolgálatotokat. De kedvesen elfogadja. Sarva-dharmān parityajya mām ekaṁ śaraṇaṁ vraja (BG 18.66) Kṛṣṇa kér benneteket, hogy „Hódolj meg Nekem!” Ez nem azt jelenti, hogy Kṛṣṇának hiányzik egy szolga, és ha meghódolsz, akkor Ő ebből hasznot húz. Kṛṣṇa mindössze a vágyával képes millió és millió szolgát teremteni. Tehát nem ez a lényeg. De ha meghódoltok Kṛṣṇának, akkor meg lesztek mentve. Meg lesztek mentve! Ez a dolgotok!

Kṛṣṇa azt mondja, ahaṁ tvāṁ sarva-pāpebhyo mokṣayiṣyāmi (BG 18.66) Itt szenvedtek. Mint amikor nincs semmilyen menedék. Látjátok, hogy sok ember céltalanul, élettelenül csavarog az utcán. Amikor lemegyünk a tengerpartra, akkor sok fiút és lányt látunk, cél nélkül mászkálnak, nem tudják, mit csináljanak, mind össze vannak zavarodva. Tehát... De ha elfogadjátok Kṛṣṇa menedékét, akkor tudni fogjátok, hogy „Ó, most már van menedékem!” Nem lesz több zavarodottság. Nem lesz több reménytelenség. Ezt nagyon jól megérthetitek. Én naponta rengeteg levelet kapok, amelyben azt írják, hogy a Kṛṣṇa-tudatban reményre leltek.

Kṛṣṇa eljött tehát, alászállt, hogy néhány szolgát gyűjtsön, de nem ez az igazság. Ha egyetértünk... Ahelyett, hogy Kṛṣṇa szolgáivá válnánk, olyan sok más dolognak a szolgái vagyunk. Az érzékein és az érzékek cselekedeteinek a szolgái vagyunk. Kāma, krodha, lobha, moha. Valójában az egész világ az érzékeket szolgálja, mind az érzékek szolgái. Godāsa. De ha az érzékeket Kṛṣṇa szolgálatában foglaljuk le, akkor nem maradunk tovább az érzékek szolgái. Az érzékek mesterei leszünk. Mivel nem fogjuk megengedni az érzékeknek, hogy másképp legyenek elfoglalva. Ekkor erőt fogunk kapni, és biztonságban leszünk.

Itt Kuntī devī azt magyarázza el, hogy „A Te e világbeli megjelenésed... Nem félrevezető, megzavaró.” Azt gondoljuk, hogy „Kṛṣṇának van valamilyen küldetése, valamilyen célja. Ezért jelent meg.” Nem. Ez az Ő kedvtelése. Ez kedvtelés. Mint amikor a kormányzó elmegy körülnézni a börtönbe. Nincs semmi dolga, amiért oda kellene mennie. A börtönigazgatótól megkapja a beszámolót. Ő nem... Mégis időnként elmegy, „Hadd nézzem meg, hogy hogyan vannak!” Ezt nevezik kedvtelésnek. Ez az ő szabad akaratából történik. Nem az van, hogy a börtönszabályok rá is vonatkoznak, ezért kell a börtönbe mennie. Nem, nem így történik. De a rabok azt gondolják, „Ó, a kormányzó is a börtönben van! Tehát egyenlőek vagyunk. Én is kormányzó vagyok.” A gazemberek gondolkodnak így. „Mivel Kṛṣṇa eljött, alászállt, azaz avatāra, tehát én is avatāra vagyok.” Ez a gazemberség folyik.