HU/Prabhupada 0919 - Kṛṣṇának nincs ellensége. Kṛṣṇának nincs barátja. Ő teljesen független

From Vanipedia


Kṛṣṇának nincs ellensége. Kṛṣṇának nincs barátja. Ő teljesen független
- Prabhupāda 0919


730421 - Lecture SB 01.08.29 - Los Angeles

Prabhupāda: Kṛṣṇával kapcsolatban nincs ilyen dolog, hogy megvádolhatnád Őt azzal, hogy kéjes vagy érzéki. Nincs. A jóindulatát minden bhaktája felé kimutatta. Kṛṣṇának oly sok bhaktája van. Néhány bhakta Kṛṣṇát a férjének akarta. Néhány bhakta Kṛṣṇát a barátjanak akarta. Néhány bhakta Kṛṣṇát a fiának akarta. És néhány bhakta a játszótársa akart lenni. Így millió és milliárd bhakta létezik szerte az univerzumban. És Kṛṣṇa mindegyikőjüket elégedetté kell, hogy tegye. Neki nincs szüksége a bhaktái segítségére. De ahogyan a bhakták akarják... Ez a tizenhatezer bhakta Kṛṣṇát a férjének akarta. Kṛṣṇa beleegyezett. És ... Pontosan, mint egy közönséges ember. De mint Isten, kiterjesztette Magát tizenhatezer formába.

Egyszer Nārada jött vendégségbe. „Kṛṣṇa tizenhatezer nőt vett feleségül! Hadd lássam, hogyan bánik velük!” - gondolta. Amikor megérkezett, látta a tizenhatezer palotát, és Kṛṣṇa mindben mást csinált. Valamelyikben beszélgetett a feleségével, valamelyikben a gyerekével játszott. Valahol a fiai és a lányai házassági ceremóniáján vett részt. Olyan sok, tizenhatezerféle módon volt elfoglalva. Ez Kṛṣṇa. Kṛṣṇa, habár ... Pont mint amikor egy közönséges gyerek szerepét játssza. De amikor Yaśodā anya azt akarta, hogy nyissa ki a száját, hogy megnézhesse, vajon evett-e földet, sarat, akkor Ő a szájában megmutatta a teljes univerzumot. Ez hát Kṛṣṇa! Habár úgy játszik, mint egy közönséges gyerek, egy közönséges emberi lény, de amikor arra van szükség, megmutatja az Ő Isteni természetét.

Mint Arjuna. Ő vezette Arjuna szekerét, de amikor Arjuna az univerzális formáját akarta látni, akkor azonnal megmutatta neki. Ezer és millió fej s fegyver. Ez Kṛṣṇa. Tehát na yasya kaścit. Máskülönben Kṛṣṇának nincs ellensége. Kṛṣṇának nincs barátja. Ő teljesen független. Nem függ az ellenségeitől. De azt játssza, az úgynevezett barátai és ellenségei érdekében. Ő Kṛṣṇa... Ez Kṛṣṇa abszolút természete. Amikor Kṛṣṇa ellenségként vagy barátként a kegyében részesít, akkor az eredmény ugyanaz. Ezért Kṛṣṇa abszolút.

Nagyon köszönöm!

Bhakták: Jaya Prabhupāda!