MO/Prabhupada 0012 - Sursa cunoașterii ar trebui să fie ascultareaLecture on BG 16.7 -- Hawaii, February 3, 1975

Fiecare dintre noi este imperfect Suntem foarte mândri de ochii noștri: "Poti să îmi arăți?" Care este calificarea ochilor noștri ca să putem vedea? O persoană nu gândește: "Nu am nicio calificare; totuși doresc să văd." Acești ochi, oh, ei sunt dependenți de atât de multe condiții. Acum există curent electric, vederea este posibilă. De îndată ce se întrerupe curentul electric, nu mai vedem.. Atunci care este valoarea ochilor noștri? Nu putem să vedem ce se petrece dincolo de acest perete. Prin urmare să nu credeți că așa numitele simțuri pot constitui sursa cunoașterii. Nu. Sursa cunoașterii ar trebui să fie ascultarea (percepția auriculară). Acest proces se numește śruti. Prin urmare Veda se numește śruti. Śruti-pramāṇa, śruti-pramāṇa. Similar cu un copil sau un băiat care dorește să cunoască identitatea tatălui său. Care este dovada? Dovada este śruti aude de la mama. Mama ii spune, "Acesta este tatăl tău." Deci el aude această informație; nu poate să vadă cum acea persoană a devenit tatăl său. Deoarece tatăl a fost acolo înainte de construirea corpului său, cum ar fi putut sa vadă? Deci, prin intermediul văzului, o persoană nu iși poate identifica tatăl. Trebuie sa audă această informație dintr-o sursă autorizată. Mama este autoritatea. Prin urmare śruti-pramāṇa: dovada este furnizată prin intermediul auzului, nu al văzului. Vederea... Ochii noștri imperfecți... Sunt atât de multe obstacole. În mod similar, prin percepție directă, nu putem ajunge la adevăr.

Percepția directă implică speculația. Doctorul Broscoi. Doctorul Broscoi speculează în legatură cu ce este Oceanul Atlantic. El se afla intr-o fântână, adâncă de un metru și un prieten îl informează, "Oh, am văzut o vastă întindere de apă." "Ce este această apă întinsă?" "Oceanul Atlantic" "Cat e de mare?" "Foarte, foarte mare." Prin urmare, Doctorul Broscoi se gândește "Poate un metru și un pic. Această fântână are un metru. Ar putea fi un metru și un pic. Chiar un metru jumătate. Hai să zicem, trei metri." Deci, în acest fel, prin intermediul speculației cum va ajunge Dr. Broscoi sa înțeleagă Oceanul Atlantic sau Oceanul Pacific? Puteți estima dimensiunile Oceanului Atlantic, Pacific, prin intermediul speculației? Deci, prin speculație, nu puteți avea (rezultate). Ei speculează de atât de mulți ani în legătură cu acest univers, câte stele conține, care sunt dimensiunile, unde se află... Nimeni nu cunoaște nimic despre lumea materială, ce să mai vorbim despre lumea spirituală?

Care este dincolo, mult dincolo. Paras tasmāt tu bhāvo 'nyo 'vyakto 'vyaktāt sanātanaḥ (BG 8.20). Veți găsi în Bhagavad-gītā. Există alte aspecte ale naturii. Această natură pe care o vedeți, cerul, o cupolă rotundă, peste acestea există straturi formate din cinci elemente. Aceasta este acoperirea. La fel cum ați văzut nuca de cocos. Există un strat dur de acoperire și în interiorul acestuia este apă. În mod similar, în cadrul acestui înveliș... Și în afara învelișului sunt cinci straturi, fiecare de o mie de ori mai mare decât precedentul. Stratul de apă, stratul de aer, stratul de foc. Deci trebuie să treceți prin toate aceste straturi. Apoi veți ajunge în lumea spirituală. Toate aceste universuri, în număr nelimitat, koṭi. Yasya prabhā prabhavato jagad-aṇḍa-koṭi (Bs. 5.40) Jagad-aṇḍa înseamnă univers. Koṭi, multe milioane dispuse împreună, aceasta este lumea materială. Și dincolo de lumea materială se află lumea spirituală, alt cer. Acela este, de asemenea, cer. Este numit paravyoma. Deci, prin percepție senzorială nu puteți estima nici măcar ce se află pe lună sau pe soare, aceste planete, situate în cadrul acestui univers. Cum să poată fi înteleasă lumea spirituală prin speculație? Aceasta este o idee nebunească.

Prin urmare śāstra spune, acintyāḥ khalu ye bhāvā na tāṁs tarkeṇa yojayet. Acintya, ce este de neconceput, dincolo de percepția simțurilor, nu încercati să argumentați și să speculați pentru a intelege. Aceasta este nebunie. Nu este posibil. Prin urmare trebuie să mergem la guru. Tad-vijñānārthaṁ sa gurum evābhigacchet, samit-pāṇiḥ śrotriyaṁ brahma-niṣṭham (MU 1.2.12). Acesta este procesul.