MO/Prabhupada 0038 - Toate cunoștințele se obțin din Vede
Lecture on BG 7.1 -- Hong Kong, January 25, 1975
Acum, Kṛṣṇa este acolo. Avem imaginea lui Kṛṣṇa, fotografia lui Kṛṣṇa, templul lui Kṛṣṇa, atât de multe despre Kṛṣṇa. Nu sunt fictive. Ei nu sunt din imaginație, după cum gândește filosoful Māyāvādī, că "vă puteți imagina în mintea voastră". Nu. Dumnezeu nu poate fi imaginat. Aceasta este o altă nebunie. Cum vi-L puteți imagina pe Dumnezeu? Apoi Dumnezeu devine obiectul imaginației voastre. El nu este o substanță. Acesta nu este Dumnezeu. Ceea ce este imaginat, nu este Dumnezeu. Dumnezeu este prezent înaintea voastră, Kṛṣṇa. El vine aici pe această planetă. Tadātmānām sṛjāmy aham, sambhavāmi yuge yuge. Deci, cei care l-au văzut pe Dumnezeu, cere-le lor informații.
- tad viddhi praṇipātena
- paripraśnena sevayā
- upadekṣyanti te jñānaṁ
- jñāninas tattva-darśinaḥ
- (BG 4.34)
Tattva-darśinaḥ. Dacă nu ați văzut, cum puteți da altora informații despre adevăr? Deci Dumnezeu este văzut, și nu numai în istorie. În istorie, când Kṛṣṇa era prezent pe această planetă, istoria bătăliei de la Kurukṣetra unde s-a spus această Bhagavad-gītā, acesta este un fapt istoric. Deci, putem vedea prin intermediul istoriei pe Bhagavān Śrī Kṛṣṇa și prin intermediul śāstrei de asemenea. Śāstra-cakṣusā. Astfel acum Kṛṣṇa nu este prezent fizic, dar înțelegem prin intermediul śāstrei ceea ce este Kṛṣṇa.
Deci śāstra-cakṣusā. Śāstra ... Fie că percepi direct, fie prin śāstra ... Prin śāstra percepția este mai bună decât percepția directă. Prin urmare, cunoștințele noastre, aceia care urmează principiile vedice, cunoașterea lor derivă din Vede. Ei nu fabrică nici o cunoaștere. Dacă un lucru este înțeles prin dovezile Vedelor, acela este adevărul. Astfel Kṛṣṇa este înțeles prin Vede. Vedaiś ca sarvair aham eva vedyaḥ (BG 15.15). Acest lucru este menționat în Bhagavad-gītā. Nu vi-L puteți doar imagina pe Kṛṣṇa. Dacă un ticălos spune că "îmi imaginez", asta e ticăloșie. Trebuie să-L vezi pe Kṛṣṇa prin intermediul Vedelor. Vedaiś ca sarvair aham eva vedyaḥ (BG 15.15). Acesta este scopul studierii Vedelor. Prin urmare, se numește Vedānta. Cunoașterea lui Kṛṣṇa este Vedānta.