MO/Prabhupada 0067 - Goswamii dormeau zilnic doar doua oreLecture on SB 1.16.26-30 -- Hawaii, January 23, 1974

Deci dacă mișcarea conștiinței de Kṛṣṇa merge înainte, aceasta se datorează compasiunii mărinimoase a lui Śrī Caitanya Mahāprabhu pentru săracii oameni care suferă în această Kali-yuga. Altfel, a deveni conștient de Kṛṣṇa nu este un lucru foarte ușor, nu este ușor. Deci cei care au șansa de a deveni conștienți de Kṛṣṇa prin mila lui Śrī Caitanya Mahāprabhu, ei nu ar trebui să piardă ocazia. Va fi sinucidere. Nu cădeți. Este foarte ușor. Pur și simplu cântând mantra Hare Kṛṣṇa, nu întotdeauna, douăzeci și patru de ore, deși Caitanya Mahāprabhu recomandă, kīrtanīyaḥ sadā hariḥ (CC Adi 17.31), cântă întotdeauna. Acesta este principiul. Dar nu putem face asta pentru că suntem atât de mult copleșiți de influența lui Kali. Deci, cel puțin șaisprezece runde. Nu ratați asta. Nu ratați asta. Care este dificultatea, șaisprezece runde? Cel mult va dura două ore. Ai douăzeci și patru de ore. Vrei sa dormi; bine, dormi, dormi zece ore. Acest lucru nu este recomandat. Nu dormi mai mult de șase ore. Dar ei vor să doarmă. Ei vor să doarmă douăzeci și patru de ore. Aceasta este dorința lor în Kali-yuga. Dar nu. Atunci vei pierde timpul. Minimalizează mâncarea, dormitul, împerecherea și apărarea. Când este zero, aceasta este perfecțiunea.

Pentru că acestea sunt nevoi corporale. Mâncarea, dormitul, împerecherea, apărarea sunt necesități corporale. Dar eu nu sunt acest corp. Dehino 'smin yathā dehe kaumāram ... (BG 2.13). Așa că această realizare are nevoie de timp. Dar când progresăm cu adevărat în conștiința de Kṛṣṇa, trebuie să ne cunoaștem datoria. Nu dormi mai mult de șașe ore. Maximum opt ore. Cel mult, pentru cei care nu pot controla. Dar nu zece ore, douăsprezece ore, cincisprezece ore, nu. Atunci, care este folosul ...? Cineva a mers să vadă un devot avansat, iar la ora nouă el dormea. Și el este un devot avansat. Eh? Nu e asta? Deci ce este ...? Ce fel de devot este el? Devotul trebuie să se scoale dimineața devreme, până la ora patru. Până la ora cinci, el trebuie să-și termine baia și alte lucruri. Apoi, el începe a cânta și atât de multe ... Treburi pentru douăzeci și patru de ore trebuie să fie acolo. Așa că a dormi nu e bine. Gosvamii obișnuiau să doarmă doar două ore. De asemenea, noaptea scriu la carte, apoi și eu dorm, dar nu mai mult de trei ore. Dar eu uneori dorm mai puțin, sau mai mult. Nu ca... Eu nu imit Gosvāmīi. Nu este posibil. Dar, pe cât posibil, astfel încât toată lumea ar trebui să încerce să evite. Iar evitarea somnului înseamnă că dacă mâncăm mai puțin, atunci îl vom evita. Mănâncă, dormi. După ce mănânci, urmează somnul. Dacă mâncăm mai mult, apoi dormim mai mult. Dacă mâncăm mai puțin, apoi dormim mai puțin. Mâncarea, dormitul, împerecherea. Și împerecherea ar trebui evitată. Aceasta este o mare strictețe. Viața sexuală ar trebui minimalizată pe cât posibil. Prin urmare, avem această restricție: "Fără sex ilicit". Viața sexuală, noi nu spunem, "Că nu poți să faci". Nimeni nu poate face. Prin urmare, viața sexuală înseamnă viața căsătorită, o mică concesie. O licență, "Bine, luați această licență." Dar nu sex ilicit. Atunci nu vei putea niciodată. Așa că mâncatul, dormitul, împerecherea și apărarea. Și apărarea, noi ne apărăm în multe feluri, dar războiul este totuși acolo, și atacul naturii materiale ... Țara dvs. se apără atât de frumos, dar acum benzina este luată. Nu vă puteți apăra. În mod similar, totul vă poate fi luat în orice moment.

Deci, depindeți de Kṛṣṇa pentru a vă apărara, apărare. Avaśya rakṣibe kṛṣṇa. Aceasta se numește predare. Predare, înseamnă ... Kṛṣṇa spune că "Predă-te Mie", sarva-dharmān parityajya (BG 18.66). Să credem acest lucru: "Kṛṣṇa cere să ne predăm. Lasă-mă să mă predau. Trebuie să mă protejeze la pericol. Aceasta se numește predare.