MO/Prabhupada 0072 - Treaba servitorului este să se predeaLecture on CC Madhya-lila 20.108-109 -- New York, July 15, 1976

Deci nimeni nu poate fi stăpân. Nu este posibil. Veți găsi în această instrucțiune, ekale īśvara kṛṣṇa āra saba bhṛtya (CC Adi 5.142). Numai Kṛṣṇa este stăpânul și fiecare este slujitor. Aceasta este poziția noastră, de fapt. Dar în mod artificial încercăm să devenim stăpâni. Aceea este lupta pentru existență. Încercăm să devenim ceva ce nu suntem. Știm acest cuvânt, "luptă pentru existență", "supraviețuirea celui mai potrivit". Deci, aceasta este o luptă. Noi nu suntem stăpânul; dar tot încercăm să devenim stăpâni. Filosofia Māyāvāda, ei de asemenea, se supun unor forme severe de austeritate, penitențe dar care este ideea? Ideea este că "voi deveni unul cu Dumnezeu". Aceeasi greseală Aceeasi greseală. El nu este Dumnezeu, dar el încearcă să devină Dumnezeu. Chiar dacă s-a supus la atât de multe austerități severe, vairāgya, renunțare, totul ... Uneori renunță la tot ceea reprezintă bucurie materială, merg în pădure, unde se supun la penitențe severe. Care este ideea? "Acum voi deveni unul cu Dumnezeu". Aceeași greșeală.

Deci māyā este foarte puternică, astfel aceste greșeli continuă chiar dacă cineva este așa-zis avansat spiritual. Prin urmare, Caitanya Mahāprabhu atinge imediat punctul principal cu instrucțiunile Sale. Aceasta este filozofia lui Caitanya Mahāprabhu. În care Kṛṣṇa spune ultimul cuvânt, sarva-dharmān parityajya mām ekaṁ śaraṇaṁ vraja .. (BG 18.66). Vorbește dintr-o poziție; El este Kṛṣṇa, Personalitatea Supremă a lui Dumnezeu. El cere, ne reclamă: "Tu ticălosule, renunță la toate. Numai predă-te Mie. Atunci vei fi fericit". Aceasta este ultima instrucțiune a lui Bhagavad-gītā. Caitanya Mahāprabhu, același Kṛṣṇa, dar care se comportă precum un devot al lui Kṛṣṇa; prin urmare, El vorbește același lucru. Kṛṣṇa a spus: "Tu predă-te" și Caitanya Mahāprabhu a spus că "fiecare entitate vie este servitorul lui Kṛṣṇa". Asta înseamnă că trebuie să se predea. Activitatea slujitorului este să se predea, să nu se certe cu stăpânul sau să pretindă că "sunt egal cu tine". Toate acestea sunt propuneri fanatice, nebune.

piśācī pāile yena mati-cchanna haya
māyā-grasta jīvera se dāsa upajaya

Un slujitor nu poate deveni stapân. Nu este posibil. Dar atunci când ... Atâta timp cât vom persista în această concepție greșită a vieții, că "Eu nu sunt stăpânul, eu sunt robul", adică, "nu sunt slujitorul, ci eu sunt stăpânul", atunci vom suferi. Māyā ne va da suferință. Daivī hy eṣā. La fel ca și cei fără de lege, tâlharii și hoții, aceștia sfidează ordinul guvernului: "Nu-mi pasă de guvern". Dar asta înseamnă că acceptă în mod voluntar suferința. Trebuie să se respecte legea guvernului. Dacă el nu are mereu grijă, și este înafara legii, atunci va fi băgat la închisoare și prin forță, prin bătăi, prin pedeapsă, trebuie să accepte: "Da, da, accept."

Deci aceasta este māyā. Daivī hy eṣā guṇamayi mama māyā duratyayā (BG 7.14). Suntem sub conducerea lui māyā. Prakṛteḥ kriyamāṇāni guṇaiḥ karmāṇi sarvaśaḥ (BG 3.27). De ce? Pentru că noi ne declarăm stăpânul. Slujitorul se declară a deveni stăpânul; suferind astfel. Și de îndată ce acceptăm că "Eu nu sunt stăpânul, eu sunt un servitor" atunci nu există suferință. O foarte simplă filosofie. Asta este mukti. Mukti înseamnă doar să vină la platforma potrivită. Asta este mukti. Mukti este definit în Śrīmad-Bhāgavatam, muktir hitvā anyathā rūpaṁ svarūpeṇa vyavasthitiḥ (SB 2.10.6). Mukti înseamnă să renunți la această treabă de nonsens, anyathā. El este servitor, dar gândește că e maestru. Asta este anyathā, exact opusul. Deci, atunci când renunță la această concepție opusă de viață că este stăpân, atunci el este mukti; el este eliberat imediat. Mukti nu ia atât de mult timp ca să trebuiască să suferiți atât de multe austerități severe și să te duci în junglă și în Himalaya și meditează și apasă-ți nasul și atâtea lucruri. Nu necesită atât de multe lucruri. Pur și simplu înțelege ceva simplu, că "Eu sunt slujitorul lui Kṛṣṇa" - sunteți mukta imediat. Aceasta este definiția mukti dată în Śrīmad-Bhāgavatam. Muktir hitvā anyathā rūpaṁ svarūpeṇa avasthitiḥ. La fel cum un criminal în închisoare, dacă el devine supus cum că "de acum înainte voi respecta legea. Atunci, mă voi supune legilor guvernului în mod foarte ascultător " atunci uneori este eliberat mai devreme în baza unei declarații. Deci, putem fi imediat eliberați din această închisoare a existenței materiale dacă acceptăm această învățătură a lui Caitanya Mahāprabhu, jīvera svarūpa haya nitya kṛṣṇera dāsa (CC Madhya 20.108-109).