MO/Prabhupada 0092 - Trebuie să ne învățăm simțurile să-L satisfacă pe KrișnaLecture on BG 2.20-25 -- Seattle, October 14, 1968

Fiecare persoană din această lume materială este condiționată de a se bucura de simțuri. Chiar și în planetele superioare sau inferioare. Așa cum regatul animalelor este sub impulsul simțurilor, la fel sunt și ființele umane. Ce este este o ființă umană? Noi suntem ființe civilizate și ce facem noi? Aceleași lucruri. Mâncat, dormit, împerecheat. Aceleași lucruri pe care le face și un câine. Astfel peste tot în lumea materială, fie în planetele superioare sau inferioare, această tendință de a ne bucura de simțuri este prezentă. Doar în lumea spirituală nu există tendința de a ne bucura de simțuri. Există doar strădania de a-L mulțumi pe Kṛṣṇa. Aceasta este... Aici toată lumea încearcă să își mulțumească simțurile sale. Aceasta este legea lumii materiale. Aceasta este lumea materială. Atâta timp cât încerci să îți satisfaci simțurile, aceasta este viața ta materială. De îndată ce încerci să Îi satisfaci simțurile lui Kṛṣṇa, aceasta este viața ta spirituală. Este un lucru foarte simplu. În loc de a satisface... Hṛṣīkeṇa hṛṣīkeśa-sevanam (CC Madhya 19.170). Aceasta este bhakti.

Ai aceste simțuri. Trebuie să le satisfaci. Simțurile, cu simțurile trebuie să le satisfaci. Fie că te satisfaci pe tine... Dar nu știi cum. Sufletul condiționat nu știe că prin satisfacerea simțurilor lui Kṛṣṇa, simțurile sale vor fi automat satisfăcute. Același exemplu. Dacă turnăm apă la rădăcină... Sau aceste degete, părți componente ale corpului meu, oferă mâncare stomacului, în mod automat degetele vor fi satisfăcute. Ne lipsește acest secret. Ne gândim că vom fi fericiți dacă vom încerca să ne satisfacem simțurile noastre. Conștiința de Kṛṣṇa înseamnă să nu încercăm să ne satisfacem simțurile noastre. Trebuie să încerci să satisfaci simțurile lui Kṛṣṇa, și automat simțurile tale vor fi satisfăcute. Acesta este secretul conștiinței de Kṛṣṇa. Cei care se opun se gândesc "o, cum o să fiu satisfăcut? De ce să lucrez pentru Kṛṣṇa zi și noapte? O să încerc să o fac pentru karmīci." Așa cum voi lucrați zi și noapte pentru Kṛṣṇa, ei se gândesc "ce proști sunt ei. Noi suntem foarte inteligenți, Noi muncim pentru propria noastră bucurie de simțuri zi și noapte, oare de ce lucrează ei pentru Kṛṣṇa?"

Aceasta este diferența dintre un materialist și un spiritualist. Strădania spiritualistului este să muncească tenace zi și noapte, fără oprire, doar pentru Kṛṣṇa. Aceasta este viața spirituală. Iar materialist înseamnă aceeași strădanie, încercând întotdeauna să-și satisfacă propriile simțuri. Aceasta este diferența dintre material și spiritual. Astfel mișcarea pentru conștiința de Kṛṣṇa înseamnă că trebuie să ne învățăm simțurile noastre să-L satisfacă pe Kṛṣṇa. Asta e tot. În atât de multe, multe mii și milioane de vieți anterioare am încercat doar să ne satisfacem simțurile noastre, simțurile personale. Fie ca această viață să o dedicăm pentru satisfacerea simțurilor lui Kṛṣṇa. Aceasta este conștiința de Kṛṣṇa. O viață. Avem atâtea vieți în care am încercat să ne satisfacem simțurile noastre personale. Fie ca această viață, cel puțin o viață, să încerc să văd ce se întâmplă. Nu avem ce pierde. Chiar dacă simțim inconveniențe prin nesatisfacerea simțurilor noastre, nu avem ce pierde. Încercați doar să satisfaceți simțurile lui Kṛṣṇa, și atunci totul va fi în regulă.