MO/Prabhupada 0094 - Business-ului nostru este să repetăm cuvântul Krișna



Lecture on BG 1.20 -- London, July 17, 1973

Pe cei cu o viață nepioasă nu-i interesează Dumnezeu și nici nu-L pot înțelege. Am repetat adesea acest verset,

yeṣāṁ tv anta-gataṁ pāpaṁ
janānāṁ puṇya-karmaṇām
te dvandva-moha-nirmuktā
bhajante māṁ dṛḍha-vratāḥ
(BG 7.28)

Pāpīs, adică oamenii păcătoși, nu pot înțelege. Ei înțeleg astfel: "Kṛṣṇa este Bhagavān, deci eu sunt tot Bhagavān. El este un om obișnuit, poate mai puternic puțin, foarte faimos, istoric vorbind. La urma urmei, este om. Eu sunt tot om. Așadar de ce nu aș fi Dumnezeu?" Aceasta este concluzia abhakta-ilor, a celor nedevotați și a celor păcătoși.

Deci oricine se autodeclară Dumnezeu, să știți din start că este cel mai păcătos om. Și dacă îi cercetați viața privată, veți vedea că este păcătosul numărul unu. Acesta este testul. În caz contrar nimeni nu ar zice că e Dumnezeu, o reprezentare falsă. Nimeni. Niciun om pios nu ar face așa ceva. El știe răspunsul la întrebarea: "Cine sunt eu? Eu sunt doar un om normal. Cum aș putea să revendic poziția lui Dumnezeu?" Acești oameni devin faimoși în rândul ticăloșilor.

În Śrīmad-Bhāgavatam se spune śva-viḍ-varāhoṣṭra kharaiḥ (SB 2.3.19). Care este versul acela? Uṣṭra-kharaiḥ, saṁstutaḥ puruṣaḥ paśuḥ. În această lume vedem că există mulți oameni mari, așa numiții oameni mari, în general apreciați de populație. Bhagavad-gītā spune că oricine nu este devotat, care nu cântă niciodată mantra Hare Kṛṣṇa, deși este un mare om în ochii ticăloșilor, nu este nimic altceva decât un animal. Un animal. Așadar, śva-viḍ-varāha-uṣṭra-kharaiḥ. "Cum poți să zici ce mare om. Mai degrabă animalul acela." În activitatea noastră nu primim multe mulțumiri. Spunem că oricine nu este devotat, este un ticălos. Spunem în general aceasta. Este un cuvânt foarte dur, însă trebuie să-l folosim. Din moment ce vedem că cineva nu este un devotat al lui Kṛṣṇa, atunci este un ticălos. Cum spunem noi? Nu este dușmanul meu, dar trebuie să-i spunem, pentru că acest lucru este afirmat de Kṛṣṇa.

Dacă avem cu adevărat conștiință de Kṛṣṇa atunci activitatea noastră este să repetăm cuvintele lui Kṛṣṇa. Asta-i tot. Care este diferența dintre un reprezentant al lui Kṛṣṇa și un non-reprezentant? Reprezentantul lui Kṛṣṇa va repeta doar ce spune Kṛṣṇa. Asta-i tot. Cineva devine un reprezentant Nu este nevoie de multă calificare. Trebuie doar să repeți cu o convingere fermă. Așa cum spune Kṛṣṇa, sarva-dharmān parityajya mām ekaṁ śaraṇaṁ vraja (BG 18.66). Așadar cine acceptă acest lucru: "Dacă mă predau lui Kṛṣṇa, toate activitățile mele sunt de succes," Acela este reprezentantul lui Kṛṣṇa. Asta-i tot.

Nu este nevoie sa fii foarte educat sau avansat. Dacă accepți doar ceea ce spune Kṛṣṇa... Așa cum a spus Arjuna, sarvam etaṁ ṛtam manye yad vadasi keśava: (BG 10.14) "Dragul meu Kṛṣṇa, sau Keśava, accept ceea ce spui, fără nicio modificare." Aceasta este bhakta. De aceea Arjuna este numit bhakto 'si. Aceasta este gândirea unui bhakta. Cum pot să mă gândesc la Kṛṣṇa ca la un om obișnuit, ca mine? Aceasta este diferența dintre un bhakta și un non bhakta. Un bhakta știe bine că "sunt nesemnificativ, doar o scânteie minusculă din Kṛṣṇa" Kṛṣṇa este o persoană. Eu sunt, de asemenea, o persoană. Dar dacă luăm în considerare puterea Sa, în comparație cu puterea mea, reiese că eu sunt cel mai nesemnificativ. Aceasta se numește întelegerea lui Kṛṣṇa.

Nu este nimic dificil. Trebuie doar sa fii sincer, nu păcătos. Însă un om păcătos nu-L poate înțelege. Cel păcătos ar zice: "O, Kṛṣṇa este tot o persoană. Eu sunt o persoană. De ce nu aș fi eu Dumnezeu?" El este doar Dumnezeu? Nu, eu sunt de asemenea. Eu sunt Dumnezeu. Și tu ești Dumnezeu, și tu, toți suntem." Așa cum a spus Vivekananda "De ce îl căutați pe Dumnezeu? Nu vedeți câți dumnezei hoinăresc pe stradă?" Vedeți voi. Aceasta este realizarea lui de Dumnezeu. Aceasta este realizarea lui de Dumnezeu. Și a ajuns un om mare: "O, el îi vede pe toți Dumnezeu."

Această absurditate, ticăloșie, se întâmplă în întreaga lume. Nimeni nu știe cine este Dumnezeu, care este puterea Sa și ce este menit pentru El. Ei îl acceptă pe un oarecare ticălos ca fiind Dumnezeu. Așa se întâmplă în zilele noastre. Alt ticălos a apărut. La rândul lui, și el se autoproclamă Dumnezeu. A devenit deja un lucru ieftin. Însă nu au suficientă inteligență să gândească "Mă dau drept Dumnezeu, ce putere am?" Prin urmare acesta este misterul. Acesta este misterul.

Fără a deveni devotat, misterul de a-L înțelege pe Dumnezeu este imposibil de deslușit. Kṛṣṇa ne spune în Bhagavad-gītā cum poate ajunge cineva să-L cunoască. Bhaktyā mām abhijānāti yāvān yaś cāsmi tattvataḥ (BG 18.55). Simplu, doar prin devoțiune. Kṛṣṇa ar fi putut să spună "prin cea mai înaltă cunoaștere" sau "prin procesul de yoga" sau "prin interpretare, prin devenirea unui karmi foarte bun; ar putea cineva sa-L înțeleagă." Nu, nu a spus niciodată niciuna dintre acestea. Așadar toți karmīs, jñānīs și yoghinii sunt ticăloși. Nu sunt capabili să-L înțeleagă pe Kṛṣṇa. Sunt toți ticăloși. Karmī-i sunt ticăloși de clasa a treia, jñānī-i sunt de clasa a doua, iar yoghinii sunt ticăloși de prima clasa. Asta-i tot.