MO/Prabhupada 0155 - Toată lumea încearcă să devină DumnezeuLecture on SB 7.6.5 -- Toronto, June 21, 1976

Deci acum găsim în Bhagavad-gītā trei cuvinte. Sanātanaḥ, etern, este folosit aici. Primul lucru este acest jīva, aceste entități vii, ele au fost descrise precum sanātanaḥ. Mamaivāṁśo jīva-bhūtaḥ jīva-loke sanātanaḥ (BG 15.7). Suntem entități vii, sanātanaḥ. Noi nu am devenit jīva-bhūtaḥ prin influența lui māyā. Ne-am pus sub influența lui māyā; de aceea noi suntem jīva-bhūtaḥ. De fapt suntem sanātana. Sanātana înseamnă veșnic. Nityo śāśvata. Jivātmā este descris: nityo śāśvato yaṁ na hanyate hanyamāne śarīre (BG 2.20) Aceasta este sanātana. Deci suntem atât de puțin inteligenți pentru că, dacă eu sunt etern, sanātana, eu nu am naștere și moarte, de ce am fost pus în aceste necazuri de naștere și de moarte? Aceasta se numește brahma-jijñāsā. Dar nu suntem educați. Dar ar trebui să fim educați. Cel puțin ar trebui să profităm de această instrucțiune. Suntem sanātana. Și există o altă lume, menționată în Bhagavad-gītā, paras tasmāt tu bhāvo 'nyo' vyakto 'vyaktāt sanātanaḥ (BG 8.20). Vyakto 'vyaktāt sanātanaḥ Această lume materială se manifestă, iar fundalul acesteia este energia materială totală, mahāt-tattva. Aceea nu se manifestă. Deci vyakto 'vyaktāt. Dincolo de aceasta există o altă natură, o natură spirituală, sanātana. Aceasta se numește sanātana. Paras tasmāt tu bhāvo 'nyo vyakto' vyaktāt sanātanaḥ (BG 8.20). Și jīva-bhūtaḥ-sanātana. În capitolul al unsprezecelea, Arjuna îl descrie pe Kṛṣṇa ca sanātana. Deci, trei sanātana. Trei sanātana.

Deci, dacă suntem toți sanātana, există sanātana-dhāma și Kṛṣṇa este sanātana, noi suntem, de asemenea, sanātana. Deci, atunci când sunt combinate, se numește sanātana-dharma. Ei nu știu ce este sanātana. Ei cred că dacă mă îmbrac într-un anumit fel și dacă mă născ într-o anumită comunitate, atunci devin sanātana-dharma. Nu. Toată lumea poate deveni sanātana-dharma. Dar ei nu știu ce înseamnă sanātana. Fiecare entitate vie este sanātana. Și Kṛṣṇa, Dumnezeu este sanātana. Și există un loc unde ne putem întâlni împreună - adică sanātana dhāma. Sanātana dhāma, sanātana-bhakti, sanātana-dharma. Când este executată, se numește sanātana-dharma. Deci, ce esteacea sanātana-dharma? Să presupunem că mă întorc la acea sanātana-dhāma și că există Dumnezeu, sanātana, iar eu sunt sanātana. Deci, care sunt activitățile noastre sanātana? Înseamnă că atunci când mă duc la sanātana-dhāma devin Dumnezeu? Nu. Tu nu devii Dumnezeu. Pentru că Dumnezeu este unul. El este Domnul Suprem, Stăpânul, și noi suntem slujitori. Caitanya Mahāprabhu: jīvera svarūpa haya nitya kṛṣṇa dāsa (CC Madhya 20.108-109). Deci aici, fiecare dintre noi pretindem că devenim Kṛṣṇa. Dar când vă întoarceți la sanātana-dhāma, atunci - dacă nu suntem calificați nu putem merge acolo - atunci ne angajăm veșnic în serviciul Domnului. Aceasta este sanātana-dharma.

Așa că practicați-o. Sanatana-dharma înseamnă această bhakti-yoga. Pentru că am uitat-o. Toată lumea încearcă să devină Dumnezeu. Acum practicați aici cum să deveniți servitor al Lui Dumnezeu. Și dacă ești calificat, de fapt, că acum ești ... Fii sigur că ai devenit slujitor al lui Dumnezeu, adică bhakti-mārga. După cum a spus Caitanya Mahāprabhu, gopī-bhartur pada-kamalayor dāsa-dāsa-dāsa-dāsānudāsaḥ. Când sunteți experți în a deveni servitorul slujitorului slujitorului slujitorului Domnului - de sute de ori în jos, servitor - atunci sunteți perfect (CC Madhya 13.80). Dar aici toți încearcă să devină Domnul Suprem. Cineva abuzează de cuvântul "so 'ham "," ahaṁ brahmāsmi "și, prin urmare," Eu sunt Supremul ". Dar asta nu este așa. Acestea sunt cuvintele vedice, dar "so 'ham" nu înseamnă" Eu sunt Dumnezeu ". "So 'ham" înseamnă "Și eu sunt de aceeași calitate. " Deoarece mamaivāṁśo jīva-bhūtaḥ (BG 15.7). Jīva este parte integrantă a lui Dumnezeu, Kṛṣṇa, deci calitatea este aceeași. La fel cum luați o picătură de apă din mare. Deci, compoziția chimică a întregii ape din mare și a unei picături de apă - sunt la fel. Aceasta se numește so 'ham sau brahmāsmi. Nu le folosim în mod greșit aceste cuvinte, versiunea Vedică, și să cred în mod fals că "Eu sunt Dumnezeu, am devenit Dumnezeu". Și dacă ești Dumnezeu, tu de ce devii un câine? Dumnezeu devine El un câine? Nu. Nu este posibil. Pentru că suntem particule minuscule. Acest lucru este menționat și în śāstra:

keśāgra-śata-bhāgasya
śatadhā kalpitasya ca
jīvaḥ bhāgo sa vijñeya
sa anantyaya kalpate
(CC Madhya 19.140)

Identitatea noastră spirituală este că suntem a zecea mie parte din vârful firului de păr. Este foarte mic, îl împărțim în zece mii de părți, și doar o parte, atâta este identitatea noastră. Și acea identitate mică se află în acest corp. Deci, unde o veți găsi? Nu aveți nici-o astfel de mașină. Prin urmare, spunem nirākāra. Nu, există ākāra, dar este atât de minusculă și mică, că nu este posibil să o vedem cu acești ochi materiali. Așa că trebuie să vedem prin intermediul Vedelor. Śāstra cakṣuṣa. Aceasta este versiunea Vedānta. Trebuie să vedem prin śāstra. Nu prin acești ochi limitați. Nu este posibil.