MO/Prabhupada 0242 - Este foarte dificil să ajungem la dezvoltarea originară a civilizațieiLecture on BG 2.3 -- London, August 4, 1973

Prabhupāda: Chiar ieri citeam despre cum Manu, Vaivasvatu Manu a venit la Kardama Muni, el îl primește, "Domnule, știu despre călatoria dumneavoastră, dumneavoastră ..." cum se numește, examinați?

Devotat: Inspectați.

Prabhupāda: Inspectați, da. Inspectați. "În călătoria dumneavoastră inspectați dacă varṇāśrama... Dacă de fapt brāhmaṇul se poartă de fapt ca un brāhmaṇa, kṣatriya se poartă ca un kṣatriya." Aceasta este călătoria regelui. Regele nu face o călătorie, nu face turism de plăcere pe cheltuiala statului și vine înapoi. Nu El era... Câteodată deghizat regele verifica dacă sistemul varṇāśrama-dharma este menținut, dacă este respectat corect, dacă cineva pur și simplu pierde vremea ca un hippy. Nu, asta nu se poate. Asta nu se poate face. Acum în guvern există uneori inspecții dacă nimeni nu este angajat dar ... Neangajat. Dar există atât de multe lucruri care nu sunt verificate practic. Este datoria guvernului să vadă totul. Varnāśramācaravatā, toți practică la fel ca un brāhmaṇa. Doar în mod fals devin brāhmaṇa, în mod fals devine kṣatriya - nu. Trebuie. Aceasta era datoria regelui, datoria guvernului. Acum totul este talmeș-balmeș. Nimic nu mai are valoare practică. De aceea Caitanya Mahāprabhu a spus, kalau...

harer nāma harer nāma
harer nāmaiva kevalam
kalau nāsty eva nāsty eva
nāsty eva gatir anyathā
(CC Adi 17.21)

Este foarte dificil să ajungem la dezvoltarea originară a civilizației. Deci pentru un vaiṣṇava, după cum am explicat, tri-daśa-pūr ākāśa-puṣpāyate durdāntendriya-kāla-sarpa-paṭalī. Să-ți controlezi simțurile, aceasta este durdānta. Durdānta înseamnă formidabil. Este foarte foarte dificil să-ți controlezi simțurile. De aceea procesul yoga, procesul yogăi mistice - doar să practici controlul simțurilor. Dar pentru un devotat ... Ei ... La fel cum dacă limba este angajată în procesul de a cânta mantra Hare Kṛṣṇa și a mânca doar Kṛṣṇa prasādam, totul este făcut, yogin perfect. Yogin perfect. Un bhakta nu are probleme cu simțurile lui pentru că un bhakta știe cum să angajeze fiecare simț în serviciul Domnului. Hṛṣīkeṇa hṛṣīkeśa-sevanam (CC Madhya 19.170). Aceasta este bhakti. Hṛṣīka înseamnă simțurile. Când simțurile sunt angajate doar pentru serviciul lui Kṛṣṇa, Hṛṣīkeśa, atunci nu mai e nevoie de practica yoga. Automat ele sunt angajate în serviciul lui Kṛṣṇa. Nu au niciun alt angajament. Aceasta este superior. De aceea Kṛṣṇa spune:

yoginām api sarveṣāṁ
mad-gatenāntarātmanā
śraddhāvān bhajate yo māṁ
sa me yuktatamo mataḥ
(BG 6.47)

"Un yogin de primă clasă este cel care se gândește întotdeauna la Mine." De aceea cântarea mantrei Hare Kṛṣṇa, dacă doar cântăm și ascultăm, suntem un yogin de primă clasă. Acesta este procesul. Și Kṛṣṇa vrea ca Arjuna să "De ce te complaci în această slăbiciune a minții? Ești sub protecția Mea și Eu îți ordon să lupti. De ce refuzi? Acesta este înțelesul.

Mulțumesc foarte mult.