MO/Prabhupada 0277 - Conștiența de Krișna înseamnă să ai o diversitate de cunoștințeLecture on BG 7.2 -- San Francisco, September 11, 1968

jñānaṁ te 'haṁ sa-vijñānam
idaṁ vakṣyāmy aśeṣataḥ
yaj jñātvā neha bhūyo 'nyaj
jñātavyam avaśiṣyate
(BG 7.2)

Am discutat acest verset, ceea ce este cunoașterea. Cunoașterea înseamnă modul în care acest univers funcționează, care este forța ce lucrează, care este energia. La fel cum oamenii de știință caută diferite energii. Așa cum acest pământ plutește în imponderabilitate. O astfel de masă imensă de corp material cu atât de mulți munți, atât de multe mări, oceane, zgarie-nori, case, orașe, țări - plutește ca un tampon, tampon de bumbac, în aer. Deci dacă cineva înțelege cum plutește, aceea este cunoaștere. Conștiența de Kṛṣṇa înseamnă a avea tot felul de cunoștințe. Nu cum că noi, oamenii conștienți de Kṛṣṇa, suntem conduși de un anumit sentiment. Nu. Noi avem filozofie, știință, teologie, etică, morală, de toate- tot ce trebuie să fie cunoscut în forma umană a vieții. Astfel Kṛṣṇa spune că "vă voi vorbi totul despre cunoaștere". Aceasta este conștiența de Kṛṣṇa. O conștiență de Kṛṣṇa ... O persoană conștientă de Kṛṣṇa trebuie să nu fie proastă. Dacă el trebuie să explice cum plutesc aceste planete universale, cum se rotește acest corp uman, câte specii de viață, cum sunt ele dezvoltate ... Toate acestea sunt cunoștințe științifice. Fizica, botanica, chimia, astronomia, totul. Prin urmare, Kṛṣṇa spune, yaj jñātvā, dacă înțelegeți această cunoaștere, conștința de Kṛṣṇa, atunci nu vei mai avea nimic de știut. Asta înseamnă că vei avea cunoștințe complete. Noi tânjim după cunoștințe, dar dacă cunoaștem conștiența de Kṛṣṇa, dacă îl cunoaștem pe Kṛṣṇa, atunci toate cunoștințele sunt incluse.

Deci tac-chakti viṣaya vivikta-svarūpa viṣayakaṁ jñānam. Veți avea cunoștințe complete despre poziția constituțională a dvs., această lume materială, lumea spirituală, Dumnezeu, interrelația noastră, timpul, spațiul, totul. Există multe lucruri care trebuie să fie cunoscute, dar principalul lucru este că ... Dumnezeu, entitățile vii, timpul, munca și această energie materială. Aceste cinci lucruri trebuie să fie cunoscute. Nu puteți nega cum că "nu există nici un Dumnezeu". Dumnezeu este controlor, controlor suprem. Nu poți spune că nu ești controlat. Există un controlor. Ca și în stat, nu poți spune că nu există un controlor. Există un controlor. În fiecare stradă, în fiecare casă, există un control, control guvernamental. Să presupunem acest magazin, tot aici este și controlul guvernului. Trebuie să construiești un magazin așa, nu poți trăi. Dacă este o casă rezidențială, "Aranjamentul pentru incendii ar trebui să fie așa." Există un control. Chiar dacă mergi pe stradă, conduci mașina, există control: "Stai pe dreapta". Nu poți trece acolo unde este scris "Stop". Trebuie să te oprești. Deci, în orice fel, ești sub control. Deci există un controlor. Și controlorul suprem este Kṛṣṇa. Există un controlor peste un alt controlor. Dacă continuați să căutați cine este ultimul controlor, atunci îl veți găsi pe Kṛṣṇa. Sarva-kāraṇa-kāraṇam (Bs 5.1). Brahma-saṁhitā afirmă, īśvaraḥ paramaḥ, că cel mai suprem controlor este Kṛṣṇa. Īśvaraḥ paramaḥ kṛṣṇaḥ (Bs 5.1). Īśvaraḥ înseamnă controlor. Așa că trebuie să-l cunoaștem pe acest controlor, cum ne controlează. (copilul face zgomote) Este deranjant. Deci jñānaṁ vijñānaṁ te sahitam. Nu numai să-l cunoaștem pe controlor, ci și să știm cum controlează El, cât de multe energii are controlorul și cum este El cel care controlează - asta este vijñānam. Deci jñānaṁ vijñānām te nate tubhyāṁ prapannāya aśeṣataḥ.